Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse
"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
![Lofotlam har oppnådd status som Beskyttet Geografisk Betegnelse (PGI) i EU.](/data/images/public/9442021/18170270/39ba0679-5dd7-4a78-875a-5d456f2e8250-w_720.jpg)
Lofotlam har oppnådd status som Beskyttet Geografisk Betegnelse (PGI) i EU. Denne prestisjetunge anerkjennelsen innebærer at Lofotlam er på nivå med andre utsøkte matvarer i Europa, som Parmaskinke fra Italia og Roquefortost fra Frankrike. En PGI-status gir en kvalitetsgaranti for at produktet har en unik tilknytning til sitt geografiske opphav, både når det gjelder produksjonsmetoder og råvarer.
"Vi gleder oss stort til å få anerkjennelsen offisielt overlevert fra EU. Sammen med produsentene skal vi finne en anledning til å slå på stortromma når den offisielle overleveringen av heder, ære og plakett skal gjøres", sier Sundqvist.
Stolt lofotværing
Lofotlam er en merkevare for hele Lofoten, og med internasjonal beskyttelse som en geografisk betegnelse vil det ha stor betydning for lokale bønder.
"Dette er en bekreftelse på at sauebønder i Lofoten er i stand til å produsere lammekjøtt som er unikt i EU. Lofotlam har en ettertraktet kvalitet, og når EU-borgere kommer til Lofoten, vil dette produktet bli etterspurt og foretrukket. Denne godkjennelsen vil løfte både bønder og produktet inn i en ny matdimensjon", sier Gustav Karlsen fra produsentsammenslutningen bak Lofotlam.
To produkter fra Lofoten
Lofoten har nå faktisk to produkter med PGI-status. Fra før har Tørrfisk fra Lofoten samme status og i tillegg har Fenalår fra Norge oppnådd europeisk beskyttelse tidligere. Begge disse satser aktivt på eksport til henholdsvis Italia og Frankrike.
"I flere år har vi hatt god dialog med det italienske markedet. Vi forhandlinger nå med en grossist som har markedskontakt med Michelin-restauranter i hele EU. Lofotlam har en begrenset produksjon, og vi er opptatt av å være i et marked som fremmer produktets unike kvalitet", avslutter Karlsen.
Stiftelsen Norsk Mat vurderer at flere nord-norske produkter har en så høy kvalitet og omdømme at produsentene bør se verdien av å gå i gang med den omfattende prosessen det er å få en Beskyttet Betegnelse. For å oppnå en PGI slik Lofotlam nå har fått, forutsettes at produktet har nasjonal beskyttelse først. I Norge har vi nå 34 ulike mat- og drikkeprodukter med denne statusen som nasjonale matskatter.
Hva betyr PGI-status?
PGI-status er en europeisk ordning som beskytter navnene på produkter som har en spesifikk kobling til deres geografiske opprinnelse. Dette sikrer at kun produkter som virkelig kommer fra det angitte området og følger bestemte produksjonsstandarder kan bruke betegnelsen. For Lofotlam betyr dette en offisiell bekreftelse på deres produktkvalitet og unike opprinnelse fra Lofoten.F
Les mer her: https://www.beskyttedebetegnelser.no/godkjente-produkter/lofotlam/
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noOm oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Fjellam frå Ryfylke fikk prestisjefylt og historisk anerkjenning27.6.2024 11:18:03 CEST | Pressemelding
"Dette er ein historisk milepæl! Eg er stolt over å kunngjere at Fjellam frå Ryfylke no har status som Beskytta geografisk nemning. Det er første gong eit produkt frå Ryfylke får denne anerkjenninga", sa landbruks- og matminister Pollestad under opninga av Gladmatfestivalen i Stavanger.
Lokalmat med en smak av norsk natur og skog17.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
«Her er det alt på plass - farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog», sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder på Statens Hus på fredag 14. juni.
Hederspris til institusjon på Torshov15.5.2024 13:05:51 CEST | Pressemelding
- Med 120 år på baken og et omdømme de fleste i kjøttbransjen kan misunne, går årets hederspris til pølsemakermester Alf Strøm-Larsen AS fra Torshov i Oslo, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Stiftelsen Norsk Mats hederspris på Ambassaden i Oslo.
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom