Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse
"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Lofotlam har oppnådd status som Beskyttet Geografisk Betegnelse (PGI) i EU. Denne prestisjetunge anerkjennelsen innebærer at Lofotlam er på nivå med andre utsøkte matvarer i Europa, som Parmaskinke fra Italia og Roquefortost fra Frankrike. En PGI-status gir en kvalitetsgaranti for at produktet har en unik tilknytning til sitt geografiske opphav, både når det gjelder produksjonsmetoder og råvarer.
"Vi gleder oss stort til å få anerkjennelsen offisielt overlevert fra EU. Sammen med produsentene skal vi finne en anledning til å slå på stortromma når den offisielle overleveringen av heder, ære og plakett skal gjøres", sier Sundqvist.
Stolt lofotværing
Lofotlam er en merkevare for hele Lofoten, og med internasjonal beskyttelse som en geografisk betegnelse vil det ha stor betydning for lokale bønder.
"Dette er en bekreftelse på at sauebønder i Lofoten er i stand til å produsere lammekjøtt som er unikt i EU. Lofotlam har en ettertraktet kvalitet, og når EU-borgere kommer til Lofoten, vil dette produktet bli etterspurt og foretrukket. Denne godkjennelsen vil løfte både bønder og produktet inn i en ny matdimensjon", sier Gustav Karlsen fra produsentsammenslutningen bak Lofotlam.
To produkter fra Lofoten
Lofoten har nå faktisk to produkter med PGI-status. Fra før har Tørrfisk fra Lofoten samme status og i tillegg har Fenalår fra Norge oppnådd europeisk beskyttelse tidligere. Begge disse satser aktivt på eksport til henholdsvis Italia og Frankrike.
"I flere år har vi hatt god dialog med det italienske markedet. Vi forhandlinger nå med en grossist som har markedskontakt med Michelin-restauranter i hele EU. Lofotlam har en begrenset produksjon, og vi er opptatt av å være i et marked som fremmer produktets unike kvalitet", avslutter Karlsen.
Stiftelsen Norsk Mat vurderer at flere nord-norske produkter har en så høy kvalitet og omdømme at produsentene bør se verdien av å gå i gang med den omfattende prosessen det er å få en Beskyttet Betegnelse. For å oppnå en PGI slik Lofotlam nå har fått, forutsettes at produktet har nasjonal beskyttelse først. I Norge har vi nå 34 ulike mat- og drikkeprodukter med denne statusen som nasjonale matskatter.
Hva betyr PGI-status?
PGI-status er en europeisk ordning som beskytter navnene på produkter som har en spesifikk kobling til deres geografiske opprinnelse. Dette sikrer at kun produkter som virkelig kommer fra det angitte området og følger bestemte produksjonsstandarder kan bruke betegnelsen. For Lofotlam betyr dette en offisiell bekreftelse på deres produktkvalitet og unike opprinnelse fra Lofoten.F
Les mer her: https://www.beskyttedebetegnelser.no/godkjente-produkter/lofotlam/
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noOm oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge10.12.2024 13:53:41 CET | Pressemelding
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge blant norske forbrukere, viser fersk forbrukerundersøkelse. - Selv i en tid der prisen på mat har vært dominerende, er det en sterk bevissthet rundt viktigheten av å velge norsk mat, sier en fornøyd Nina Sundqvist, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat
Eventyrlig vekst: Lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder21.11.2024 10:38:42 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder både i verdi og volum. Siste året har det vært en eventyrlig vekst og en omsetning på totalt 12.3 milliarder kroner. Veksten omfatter alle salgskanaler og alle fylker.
Stem frem vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202418.10.2024 10:12:09 CEST | Pressemelding
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år gå til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er valgt ut, og nå kan publikum stemme frem sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom