Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.

Hva holder seg lengst og kortest i kjøleskapet?
-Det første du bør spise opp er fersk fisk og kylling. Dette er matvarer som ikke bør ligge over holdbarhetsdatoen. Om du ikke får spist dette opp før ferien, kan du fint fryse det ned, så har du mat når du kommer hjem igjen. En annen ting som ikke holder seg særlig godt, er ferdigsalater pakket i plast. Dette er fint å få spist opp raskest mulig, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig teamleder og kokk i MatPrat.
Hva holder seg generelt godt i kjøleskapet til du er hjemme fra ferien igjen?
-Egg holder seg godt og langt over holdbarhetsdato og disse trenger du ikke spise opp med det første. Egenskapene til eggene kan imidlertid endre seg noe, og har egg du har kjøpt for en stund siden, kan du for eksempel lage omelett eller bruke dem i pannekakerøra, sier Fjelleng Hansen.
-Generelle lagringsgrønnsaker som potet, løk og gulrøtter holder seg fint så lenge de er godt innpakket, sier Fjelleng Hansen.
Enkle måltidstips med det du har igjen i kjøleskapet
Har du råvarer igjen og trenger tips til hva du kan lage? MatPrat-kokken har selvfølgelig noen triks i ermet for hva du lager for å bruke opp mest mulig av det du har igjen, på enklest mulig måte.
-Har du tomat, løk, gulrøtter og kanskje en purre, så koker du dette sammen til en tomatsaus, eller en pastasaus, sammen med en boks hermetiske tomater og litt krydderier. Da har du enten en tomatsaus du kan fryse til senere, eller et perfekt utgangspunkt til en pastarett eller pizzasaus.
Men, hva med osten?
-Den kan du rive opp og fryse ned. Perfekt til når du skal lage pizza senere. Osteskiver kan du kutte i terninger og slenge i frysa, forteller Fjelleng Hansen.
-Har du frukt til overs, skjær de i biter og legg frukten en ziplock-pose i fryseren; perfekt til en smoothie senere. Har du rømme, eller melkerester, smekk det sammen til en vaffel- eller pannekakerøre. Rekker du ikke det før turen, frys restene og lag røren senere. Har du pålegg eller brødrester, lag matpakke rett før dere drar på ferie. Da har dere mat i bilen og sparer litt penger, sier Fjelleng Hansen.
Trenger du flere tips til hva du lager av det du sitter igjen med av matvarer? På matprat.no finner du en løsning som heter «Hva har du i kjøleskapet». Skriv inn ingrediensene du har hjemme og få du forslag til smakfulle oppskrifter tilbake.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom