Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.

Hva holder seg lengst og kortest i kjøleskapet?
-Det første du bør spise opp er fersk fisk og kylling. Dette er matvarer som ikke bør ligge over holdbarhetsdatoen. Om du ikke får spist dette opp før ferien, kan du fint fryse det ned, så har du mat når du kommer hjem igjen. En annen ting som ikke holder seg særlig godt, er ferdigsalater pakket i plast. Dette er fint å få spist opp raskest mulig, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig teamleder og kokk i MatPrat.
Hva holder seg generelt godt i kjøleskapet til du er hjemme fra ferien igjen?
-Egg holder seg godt og langt over holdbarhetsdato og disse trenger du ikke spise opp med det første. Egenskapene til eggene kan imidlertid endre seg noe, og har egg du har kjøpt for en stund siden, kan du for eksempel lage omelett eller bruke dem i pannekakerøra, sier Fjelleng Hansen.
-Generelle lagringsgrønnsaker som potet, løk og gulrøtter holder seg fint så lenge de er godt innpakket, sier Fjelleng Hansen.
Enkle måltidstips med det du har igjen i kjøleskapet
Har du råvarer igjen og trenger tips til hva du kan lage? MatPrat-kokken har selvfølgelig noen triks i ermet for hva du lager for å bruke opp mest mulig av det du har igjen, på enklest mulig måte.
-Har du tomat, løk, gulrøtter og kanskje en purre, så koker du dette sammen til en tomatsaus, eller en pastasaus, sammen med en boks hermetiske tomater og litt krydderier. Da har du enten en tomatsaus du kan fryse til senere, eller et perfekt utgangspunkt til en pastarett eller pizzasaus.
Men, hva med osten?
-Den kan du rive opp og fryse ned. Perfekt til når du skal lage pizza senere. Osteskiver kan du kutte i terninger og slenge i frysa, forteller Fjelleng Hansen.
-Har du frukt til overs, skjær de i biter og legg frukten en ziplock-pose i fryseren; perfekt til en smoothie senere. Har du rømme, eller melkerester, smekk det sammen til en vaffel- eller pannekakerøre. Rekker du ikke det før turen, frys restene og lag røren senere. Har du pålegg eller brødrester, lag matpakke rett før dere drar på ferie. Da har dere mat i bilen og sparer litt penger, sier Fjelleng Hansen.
Trenger du flere tips til hva du lager av det du sitter igjen med av matvarer? På matprat.no finner du en løsning som heter «Hva har du i kjøleskapet». Skriv inn ingrediensene du har hjemme og få du forslag til smakfulle oppskrifter tilbake.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom