Milliondryss av forskningsmidler fra EU

Del

Nord universitet fikk nylig tilslag på fire av fem forskningssøknader til EU. – Dette viser at vi kan konkurrere med de beste i Europa på mange områder, sier prorektor Ketil Eiane.

Blid voksen mann med skjegg i t-skjorte.
Konkurransedyktige: – Mange av våre forskere holder høy internasjonal kvalitet og vi kan konkurrere med de beste i Europa i mange områder, sier Ketil Eiane, prorektor ved Nord universitet. Roger Grostad / Nord universitet

Kampen om europeiske forskningsmidler blir stadig tøffere. Gleden er derfor stor ved Nord universitet, som nylig fikk beskjed om at hele fire av fem forskningsprosjekter har fått innvilget sine søknader.

I ett av prosjektene er Nord koordinator, mens i de øvrige tre er Nord partner. I alt får de fire prosjektene hele 16,5 millioner euro, eller 187 millioner norske kroner, i EU-støtte.

Prorektor: – Et stadig sterkere forskningsuniversitet

Prorektor for forskning ved Nord universitet, Ketil Eiane, synes det er svært gledelig å se at universitets forskningsmiljøer hevder seg så godt i den tøffe kampen om europeiske forskningsmidler.

– Vi er fullt på høyde med resten av laget i Europa innen en del områder, både som koordinatorer og som partnere. Vi har flere fremragende forskningsmiljøer, og det arbeides virkelig godt i disse miljøene, sier Eiane.

– Dette viser at vi er i ferd med å endre oss til et mye sterkere forskningsuniversitet enn det vi var tidligere, sier en strålende fornøyd prorektor.

De aktuelle prosjektene er:

  • GuardIAS – Guarding European Waters from IAS. Nords rolle: partner. Totalt budsjett: 7 millioner euro.
  • INTRACOMP – Intercultural and transcultural competence through collaborative cultural expression. Nords rolle: koordinator. Totalt budsjett: 3 millioner euro.
  • METEOR – Methodologies for Teamworking in Eco-Outwards Research. Nords rolle: partner. Totalt budsjett: 3 mill. euro.
  • CONVIVIUM – New European Bauhaus Solutions in Food, Living Heritage, and Conviviality. Nords rolle: partner. Totalt budsjett: 3,5 mill. euro.

I tillegg fikk følgende prosjekt innvilget seks millioner euro, eller 68 millioner kroner, i EU-støtte tidligere i år:

  • ArcSolution – Arctic pollution in a One Health perspective ­– from complex challenges to sustainable solutions. Nords rolle: koordinator. 

Høy prestisje og store ambisjoner

Tilslag på søknader innenfor Horizon Europe henger svært høyt. Horizon Europe er EUs sentrale finansieringsprogram for forskning og innovasjon, med et budsjett på 95,5 millarder euro.

Nord universitets Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag er alene involvert i søknader som i løpet av de siste tolv månedene har fått vel 90 millioner av disse.

– Søknader til Horizon Europe er hardt arbeid. Arbeidet innebærer stor grad av tålmodighet, diplomati, kontinuerlig utviklingsarbeid, omskrivinger og finjusteringer, sier dekan Rose Martin.

– Når vi først lykkes med noen søknader, så gir det inspirasjon og synergier. Vi har ambisjoner om å lykkes med flere søknader i årene som kommer, og vi regner med å få flere partnerinvitasjoner i lys av vårens suksess med to søknader, sier hun.

Tøff kamp om midler

Ketil Eiane opplyser om en markant økning i EU-finansiert forskning ved Nord universitet for tiden, både i prosjekter som ledes fra Nord universitet og der forskere fra Nord universitet bidrar til prosjekter ledet av sterke utenlandske forskningsmiljø.

– Mange av våre forskere holder høy internasjonal kvalitet og vi kan konkurrere med de beste i Europa i mange områder, sier Eiane.

Samtidig mener han at Nord universitet fortsatt har mye å gå på.

– Potensialet for mer eksternfinansiert forskning er stort, sier Eiane.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ketil Eiane, prorektor for forskning ved Nord universitet
Ketil Eiane, prorektor for forskning ved Nord universitet
Last ned bilde
En kvinne som sitter i en rød lenestol med høy rygg, med to personer stående bak; en kvinne og en mann. Foto
AMBISJONER OM FLERE TILSLAG: Dekan Rose Martin (i midten) har klare ambisjoner om flere tilslag på EU-søknader i årene som kommer. Professor Anne Marit Valle er involvert i METEOR og fakultetsdirektør Olav Frigaard målretter innsatsen i administrasjonen mot forskningsstøtte. Foto: Nina Kjeøy.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye