Kilden kjønnsforskning.no

Skeiv kjønnsforskning og kvinnehistorie på Oslo Pride

Del

Kilden kjønnsforskning.no setter skeive forskningsperspektiver på agendaen med to seminarer under Oslo Pride. 26. juni blir det først forskerstafett og debatt om skeiv kjønnsforskning, før et seminar om skeiv kvinnehistorie og den legendariske Aasta Hansteen på Pride House.

Kildens direktør Kristin Engh Førde og Trine Rogg Korsvik, seniorrådgiver, gleder seg til Pride.
Kildens direktør Kristin Engh Førde og Trine Rogg Korsvik, seniorrådgiver, gleder seg til Pride. Foto: Beate Nicoline Andersen/Forskningsrådet

Skrevet av: Kristine Sundvor Solvin/Kilden kjønnsforskning.no

– Kjønnsforskning samler flere forskningsfelt; den klassiske kvinneforskningen, manns- eller maskulinitetsforskningen, seksualitetsforskning og skeiv forskning. Derfor er det naturlig at vi setter skeiv kjønnsforskning på agendaen på Oslo Pride, sier Kildens direktør Kristin Engh Førde.

Når Kilden deltar på arenaer som Oslo Pride, styrker det Forskningsrådets nasjonale arbeid med forskningsformidling ved å bidra til en kunnskapsbasert samfunnsdebatt på et viktig felt.

– Vi henvender oss til et bredt publikum, og under Oslo Pride inviterer vi allmennheten, aktivister og sivilsamfunnet inn i kjønnsforskningens verden!

Hva skal vi med skeiv kjønnsforskning?

I samarbeid med Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (UiO) inviterer de til seminar om skeiv kjønnsforskning på Pride House.

– Målet er å vise bredden av skeiv kjønnsforskning og koble den til Pride-markeringen og den skeive bevegelsen. Vi har utfordret forskerne til å fortelle hva de vil at forskningen deres skal bidra med i skeiv politikk, sier Førde.

Fire dyktige formidlere skal fortelle om sin forskning på heteroseksualitetens historie, språk som virkemiddel blant skeive med minoritetsbakgrunn, transmaskulinitet og reproduksjon, og skeiv aldring.

– Skeive er unge og gamle, minoritet og majoritet, stifter familie og lever like vanlige – og uvanlige – liv som alle andre. Forskerstafetten viser flere klassiske eksempler på forskning om skeive, påpeker Førde.

Samtidig skal seminaret løfte en større diskusjon om fagfeltet i dag. Hva innebærer det egentlig når kjønnsforskning er "skeiv"?

– Det skeive perspektivet kan også handle om for eksempel normkritikk og skeiv teoriutvikling. Det er et sammensatt fagfelt i bevegelse, og det blir interessant å diskutere hvilke spenningsforhold og potensiale som preger feltet i dag.

Skeiv kvinnehistorie: Er Aasta Hansteen et skeivt ikon?

Kilden eier og drifter nettstedet kvinnehistorie.no, og inviterer også til seminar om skeiv kvinnehistorie med utgangspunkt i den legendariske forfatteren, kunstneren og feministiske aktivisten Aasta Hansteen.

– I år er det 200 år siden Aasta Hansteen ble født, og vi markerer jubileet gjennom hele 2024, forteller Trine Rogg Korsvik, som er seniorrådgiver i Kilden og fagansvarlig for kvinnehistorie.no.

Hun ser at det er stor interesse for foregangskvinnen Aasta Hansteen og mener det var selvsagt at Hansteen måtte stå på programmet under Oslo Pride.

– Hun var beryktet for sin forakt for menn og sin kjærlighet for kvinner, og mange vil i dag oppfatte henne som lesbisk eller skeiv.

Men det er problematisk å bruke nåtidige begreper om fortidas mennesker. Så kan vi egentlig si at Aasta Hansteen er et skeivt ikon?

– Hun var definitivt skeiv på den måten at hun sprengte alle rammene for hva kvinner kunne gjøre i sin samtid. Men var hun skeiv, som i at hun forelsket seg i kvinner? Det vet vi faktisk ikke, sier Korsvik.

På seminaret skal hun innlede om Aasta Hansteens liv og levnet, før Aud Tønnessen, professor ved Universitetet i Oslo og direktør for Kulturhistorisk museum, forteller om Hansteens skeive teologi. Men Korsvik gleder seg aller mest til panelsamtalen:

– Da skal vi diskutere Aasta Hansteen med en ung aktivist og filmskaper. Det blir spennende å høre hva hun betyr for unge, skeive kvinner i dag. Det er alltid inspirerende å høre hva kvinnehistorie betyr for dagens unge kvinner – det er jo de som skal skrive historien om noen år!

Begge seminarene er åpne for alle, krever ikke påmelding og finner sted på Pride House, som er Oslo Pride sin offisielle debattarena på Legenes Hus, Christiania Torv 5.

Les mer om seminarene her:

Hva skal vi med skeiv kjønnsforskning? 26. juni kl. 16.00-17.00

Lenke: (3) Hva skal vi med skeiv kjønnsforskning? | Facebook

Skeiv kvinnehistorie: Den legendariske Aasta Hansteen 26. juni kl. 17.30-18.30

Lenke: (3) Skeiv kvinnehistorie: Den legendariske Aasta Hansteen | Facebook

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye