Derfor råtner huset ditt
Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Treverket skal være tørt, uansett type overflatebehandling.

Overflatebehandling, altså beis, dekkbeis og maling, har tre viktige oppgaver: å beskytte treverket mot lysnedbrytning, forhindre fuktopptak og gi huset ønsket farge og glans.
Vanndråper vil ikke trenge inn i kledningen gjennom en intakt malingfilm, men det som kan skje er at fukt kommer inn i og bak kledningen på andre måter. For eksempel kan det dannes kondens bak kledningen i overgangen mellom varme og kalde soner i konstruksjonen. Regn og vann fra snøsmelting kan finne veien inn gjennom små sprekker. Manglende behandling av endeved kan føre til at fukt trekker opp i treverket, og om det er for liten avstand mellom terrenget og kledningen kan konstruksjonen bli utsatt for slagregn.
– Vann finner alltid en vei inn: ved endeved, kuttflater, detaljering ved vinduer og plattinger med kledningen helt ned til terrassegulvet, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.
Riktig byggemåte beskytter
Når man snakker om å beskytte kledningen mot fukt, snakker man ofte om overflatebehandling og det som på fagspråket ofte kalles konstruktiv trebeskyttelse. Sistnevnte handler om å bygge huset på en måte som beskytter det mot regn, fukt, råte og sopp.
Den konstruktive trebeskyttelsen består i å gjøre tiltak som sikrer effektiv vannavrenning, skjermer utsatte bygningsdeler, og sørger for at det ikke oppstår vannfeller. Det skal ikke dannes kondens bak kledningen, og luftspalten mellom kledningen og veggen skal være tilstrekkelig ventilert. Før treverket males må det være tilstrekkelig tørt. Hvor mye fukt som tillates, varierer med hvor på huset det er og hvilken overflatebehandling som brukes. Det er alltid viktig å følge produsentens anvisninger.
– Hensikten med overflatebehandlingen er å hindre fuktopptak i treverket. Gjennom malingfilmen kan det diffundere ut noe fukt i dampform, men i all hovedsak skal eventuell fukt i treverket tørke ut fra baksiden gjennom den ventilerte luftspalten. Det er ikke hensikten at fukten skal diffundere gjennom malingen, sier Roger Fridheim, teknisk produktsupport hos Flügger.
Maling er ikke potte tett
Alle typer overflatebehandling for treverk – enten den er basert på linolje, alkydolje, akryl eller en blanding av disse – er i utgangspunktet diffusjonsåpen i noen grad.
– Det betyr at den slipper ut damp den ene veien, og stopper vann den andre veien. Men graden av diffusjonsåpenhet blir redusert med antall strøk. På et eller annet tidspunkt må all maling fjernes før det males igjen, sier Rune Nygaard hos Tikkurila PPG.
– Det kan høres veldig bra ut at en maling er diffusjonsåpen, eller i daglig tale «puster», men i utgangspunktet er et uten betydning om maling for treverk er diffusjonsåpen eller ikke. Er det fukt i kledningen betyr det at det er en feil i konstruksjonen. Det er aldri overflateproduktets feil at det råtner, avslutter Fridheim.
Trygt med systembehandling
Ved all malebehandling gjelder at treverket må være tilstrekkelig tørt i henhold til anvisningen for aktuelt produkt og konstruksjon. Overflatebehandling er alltid satt i system fra produsentens side, og fasadevaskemiddel, impregneringsoljer, grunningsoljer eller -maling og toppstrøket fra samme merkevare vil alltid være designet for å passe godt sammen.
De garantier for holdbarhet og vedlikeholdsintervall som produsenten oppgir, gjelder kun om systemet og bruksanvisningen følges. Det anbefales derfor å holde seg til ett system, og lese bruksanvisningen på spannet godt. Da sikrer du deg at systemet du har kjøpt, blir utnyttet til det fulleste.
Nøkkelord
Kontakter
Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:404 31 080chera@ifi.noEmma WoldKommunikasjonsrådgiverIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:40 60 95 90emma@ifi.noBilder







Lenker
Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Klar for hyttesesongen? Sjekk dette nå28.3.2025 09:30:00 CET | Pressemelding
Med strålende vær og varsel om plussgrader, ser det ut som om de fleste delene av landet skal smelte frem. IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer hytteeiere til å ta en sjekk og legge en plan for sommerens vedlikehold. Her er sjekklisten som hjelper deg i gang
Når kan jeg starte utendørsarbeidet?7.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og vedlikehold. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
Derfor bør du male panelet NÅ28.2.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Lei av mørke, gulnede panelvegger som stjeler lyset i rommet? Akkurat nå er den beste tiden for å gjøre noe med det! Når luftfuktigheten er lav og treverket er på sitt tørreste, får du et penere og mer holdbart resultat når du maler panelet.
Farlig fyring? Slik unngår du pipebrann31.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Når temperaturen synker og vi fyrer mer, øker også risikoen for pipebrann. – Beksot, som dannes ved ufullstendig forbrenning, kan antennes og føre til alvorlige skader, advarer brannmester Hans Jørgen Kristoffersen.
Snø langs fasaden? Fjern den før det blir dyrt24.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Snø som samler seg langs husveggen kan virke isolerende, men skjuler en risiko for skader på grunnmur og kledning. Ekspertene advarer: Fjern snøen før det blir et problem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom