Råd ved reaksjoner under Pride
Forsker gir råd til dem som får vonde minner om angrepet under Pride-feiringen for to år siden. Les tips om håndtering av krevende tanker og følelser.
Oslo Pride starter den 19. juni, og pågår frem til paraden den 29. juni. Midt i Pride-uka, på toårsdagen for angrepet, arrangeres det en minnemarkering. Dette kan vekke vonde minner og være følelsesmessig krevende for berørte. Tankene på det som skjedde denne dagen og utfordringene som kom etterpå, vil være tunge å håndtere for noen.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har utarbeidet råd til de som ble rammet av terroren 25. juni, 2022 og deres nærmeste. Dette er for å hjelpe dem å forstå og håndtere eventuelle vanskelige reaksjoner.
Les mer på nettsidene til nkvts.
Her er rådene:
6 råd for hvordan å håndtere vanskelige tanker og følelser under Pride
1. Minn deg selv på at du er trygg
Minn deg selv på at du er trygg og angrepet er over. Det farlige ligger i fortiden.
2. Vær sammen
Ikke vær alene med vonde tanker og opplevelser. Søk til andre. La andre få lov å hjelpe deg. Fortell gjerne om hendelsen til noen som tåler å høre på deg. For nære er det viktig å huske på at det ikke er alle som vil snakke så mye om det de har opplevd, det er også greit.
3. Bruk det som har hjulpet deg før
Minn deg på dine sterke sider. Det vil hjelpe deg til å mestre reaksjonene. De samme strategiene du har hatt nytte av før, vil du også kunne ha nytte av nå. Fortell gjerne dine nærmeste hva som kan hjelpe deg nå. Dette kan være enkle ting som en klem, å se en film, spise middag, eller å gå en tur sammen.
4. Ha fokus på dagliglivet
Sørg for å få nok hvile og følg de vanlige rutinene dine. Gjør aktiviteter som gjør at du føler deg bedre. Kanskje hjelper det å gå en tur, høre på musikk, eller å være med venner og familie?
Søvn, sunne, regelmessige måltider, og fysisk aktivitet kan redusere stressnivået i kroppen. Rusmidler gjør derimot vondt verre. Unngå overforbruk av alkohol, andre rusmidler, beroligende, sovemedisiner og smertestillende.
5. Forbered deg og dine nærmeste
Forbered deg, dine nærmeste, skole og arbeidsgiver. Fortell gjerne dine nærmeste samt kontaktlærer eller arbeidsgiver, om at du er berørt av terroren, og kan få reaksjoner i forbindelse med Pride og toårsdagen. Slik kan dere sammen lage en god plan for å støtte deg dersom du trenger det.
6. Søk hjelp
Om du er mye plaget vil det være viktig å koble inn helsepersonell som kan hjelpe. Start med å ta kontakt med fastlegen din. Helsepersonell kan hjelpe deg bedre om du får kjennskap til hva du har vært utsatt for, samt reaksjoner, inkludert overforbruk av medikamenter og rusmidler.
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nohttps://www.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Antall nettovergrep må ned. Er det bare statens ansvar?9.8.2024 07:10:00 CEST | Pressemelding
Teknologigigantene må ta mer aktivt ansvar for seksuelle overgrep på digitale plattformer. Å vente på statens lov om aldersgrense er for passivt.
Skal forske på 25.juni-terroren14.5.2024 12:17:05 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir fire millioner kroner til Støttegruppen og NKVTS for å undersøke hvordan det går med dem som ble rammet av terrorangrepet utenfor London pub 25. juni 2022.
Utfordringer ved livet i et nytt land reduserer flyktningers helse29.4.2024 07:10:00 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad ved Universitetet i Oslo viser at en høy andel av nyankomne flyktninger i Norge og Sverige opplever et høyt symptomtrykk av angst, depresjon og posttraumatisk stress.
– Vi trenger et mer inkluderende språk om partnervold27.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Vold mellom unge menn i homofile forhold gis lite oppmerksomhet. Det bidrar til at deres erfaringer forblir usynlige og misforstått.
Styrker barns psykiske helse i Uganda: Lærere lærer en ny tilnærming22.4.2024 07:15:00 CEST | Pressemelding
– Om elevene melder om mer støtte fra lærerne og mindre bruk av vold, har vi lykkes, sier Nora Braathu.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom