Norges Hytteforbund

Gausdal kommune tilsidesetter Sivilombudets uttalelse

Del

Siden 2022 har hytteeiere i Gausdal kommune hevdet at kommunens retaksering av fritidsboliger bryter med lovens bestemmelser. Nylig har Sivilombudet gitt hytteeierne medhold og samtidig kritisert kommunen. Til tross for dette har kommunestyret i Gausdal kommune valgt å ignorere Sivilombudets avgjørelse, begrunnet med økonomiske hensyn.

Hva vil fremtiden bringe om det blir slik at kommunene ikke respekterer Sivilombudets avgjørelser?
Hva vil fremtiden bringe om det blir slik at kommunene ikke respekterer Sivilombudets avgjørelser? Foto: Erik Helli

Det er ironisk, gitt at Sivilombudet har siden 1962 arbeidet for å avverge urett mot enkeltpersoner. De opplyser: «Enhver som mener å ha vært utsatt for urett eller feil fra offentlige myndigheter, kan klage til Sivilombudet.» Hvis denne saken består kan det indikere slutten på muligheten til å fremme klager på urettmessig behandling.

Kommunestyret i Gausdal begrunner sitt vedtak økonomisk: en videreføring av 2018-takstene ville redusert skatteinntektene betydelig, og dermed kommunens økonomiske handlingsrom i årene fremover.

Kommunestyret påpeker også feil i Sivilombudets saksbehandling, med påstand om at ombudet ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til kommunens argumenter. Ifølge kommunestyret har Sivilombudet ikke vurdert om kommunen hadde adgang til å retaksere i 2021 eller andre relevante argumenter utenom dem kommunens advokat la hovedvekten på.

Det er viktig å merke seg at Sivilombudet tok saken på eget tiltak, noe som betyr at de ikke kan anbefale Statsforvalteren å gi Samarbeidsutvalget eller hytteeierne fri rettshjelp.

Norges Hytteforbund følger saken nøye. «Vi er svært overrasket over at Gausdal kommune våger å utfordre Sivilombudet,» sier Trond G. Hagen i en sluttkommentar.

Les mer om saken på Norges Hytteforbund.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hva vil fremtiden bringe om det blir slik at kommunene ikke respekterer Sivilombudets avgjørelser?
Hva vil fremtiden bringe om det blir slik at kommunene ikke respekterer Sivilombudets avgjørelser?
Last ned bilde

Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Vi har over 370 velforeninger og 35.000 medlemmer hvorav 6000 er enkeltmedlemmer.

Mer på våre nettsider.

Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye