Norges Hytteforbund

Prisen på solcelleanlegg har stupt

Del

For hytteeiere som vurderer å installere solcelleanlegg kan ledig kapasitet hos installatører gi gunstige priser. Den siste tiden har tilsynelatende alt blitt dyrere - mat, boliglån og strøm til både hus og hytte. Men priser på solcelleanlegg har derimot falt drastisk, og ligger 30 til 40 prosent lavere enn toppnivåene i 2022.

Solcelleanlegg har sunket i pris
Foto: Erik Helli

- Vi går i møte en ny vinter med dyr strøm og fortsatt har vi ikke oppnådd strømstøtte for fritidsboliger. Lavere priser på solcellepaneler og rolige tider i byggemarkedet kan bli en heldig kombinasjon for de som har vurdert å installere solceller på hytta, sier leder i Norges Hytteforbund, Trond G. Hagen.

Prisfallet skyldes hovedsakelig redusert etterspørsel og har ført til at mange leverandører nå har store lagre med paneler. Samtidig har effekten på panelene gått opp og produksjonskostnadene falt.

Nå kjemper entreprenørene om de samme prosjektene. Det er med andre ord kjøpers marked.

Lav aktivitet i byggemarkedet

Anbudstjenesten Byggstart ser nå at det er langt kortere ventetid for de fleste håndverkertjenester. Dette inkluderer takentreprenører, elektrikere og tømrere, som er aktørene som står for majoriteten av installasjoner av solceller på tak.

- Det er en klar nedgang i nybyggmarkedet, med rekordfå igangsettinger. ROT-markedet ( Renovering, Oppussing og Tilbygg) er i større grad skjermet fra konjunkturnedgang, men også her er etterspørselen lavere, forklarer Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart. 

Ifølge SSB har det vært en nedgang på 26 prosent i nybyggmarkedet sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg har trevareprisene falt og de fleste entreprenørene har mer ledig kapasitet enn på lenge. 

- Tidligere hadde rundt halvparten av entreprenørene i vårt nettverk ledig kapasitet til å starte nye prosjekter i løpet av 8 uker. Nå gjelder dette 9 av 10, avslutter Jebsen.

Når dette kombineres med lave priser på panelene, er det mulighet for gode kjøp.

Norske solforhold duger fint for solceller, og sol og kulde er faktisk drømmescenarioet for solceller, ifølge SINTEF

Gode tips kan du få flere av her;

Kontakter

Bilder

Om Norges Hytteforbund

Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.

Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye