Prisen på solcelleanlegg har stupt
For hytteeiere som vurderer å installere solcelleanlegg kan ledig kapasitet hos installatører gi gunstige priser. Den siste tiden har tilsynelatende alt blitt dyrere - mat, boliglån og strøm til både hus og hytte. Men priser på solcelleanlegg har derimot falt drastisk, og ligger 30 til 40 prosent lavere enn toppnivåene i 2022.
- Vi går i møte en ny vinter med dyr strøm og fortsatt har vi ikke oppnådd strømstøtte for fritidsboliger. Lavere priser på solcellepaneler og rolige tider i byggemarkedet kan bli en heldig kombinasjon for de som har vurdert å installere solceller på hytta, sier leder i Norges Hytteforbund, Trond G. Hagen.
Prisfallet skyldes hovedsakelig redusert etterspørsel og har ført til at mange leverandører nå har store lagre med paneler. Samtidig har effekten på panelene gått opp og produksjonskostnadene falt.
Nå kjemper entreprenørene om de samme prosjektene. Det er med andre ord kjøpers marked.
Lav aktivitet i byggemarkedet
Anbudstjenesten Byggstart ser nå at det er langt kortere ventetid for de fleste håndverkertjenester. Dette inkluderer takentreprenører, elektrikere og tømrere, som er aktørene som står for majoriteten av installasjoner av solceller på tak.
- Det er en klar nedgang i nybyggmarkedet, med rekordfå igangsettinger. ROT-markedet ( Renovering, Oppussing og Tilbygg) er i større grad skjermet fra konjunkturnedgang, men også her er etterspørselen lavere, forklarer Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart.
Ifølge SSB har det vært en nedgang på 26 prosent i nybyggmarkedet sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg har trevareprisene falt og de fleste entreprenørene har mer ledig kapasitet enn på lenge.
- Tidligere hadde rundt halvparten av entreprenørene i vårt nettverk ledig kapasitet til å starte nye prosjekter i løpet av 8 uker. Nå gjelder dette 9 av 10, avslutter Jebsen.
Når dette kombineres med lave priser på panelene, er det mulighet for gode kjøp.
Norske solforhold duger fint for solceller, og sol og kulde er faktisk drømmescenarioet for solceller, ifølge SINTEF.
Kontakter
Trond G Hagen, StyrelederNorges Hytteforbund
Tel:905 46 528Trond.hagen@hytteforbund.noErik HELLI, RedaktørNorges Hytteforbund
Tel:900 23 128Erik.helli@hytteforbund.noBilder
Om Norges Hytteforbund
Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.
Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Flere søknader om bygging i strandsonen innvilges16.9.2024 20:48:06 CEST | Pressemelding
Til tross for at det i 2023 ble sendt inn færre søknader om bygging i strandsonen, ble hele 88 prosent av søknadene innvilget. Etter flere år med høy byggeaktivitet, ble det i fjor sendt inn 23 prosent færre søknader om bygging i strandsonen sammenlignet med året før. Antall innvilgede søknader falt også med 18 prosent, fra 1060 i 2022 til 873 i 2023.
Gausdal kommune tilsidesetter Sivilombudets uttalelse19.6.2024 09:33:20 CEST | Pressemelding
Siden 2022 har hytteeiere i Gausdal kommune hevdet at kommunens retaksering av fritidsboliger bryter med lovens bestemmelser. Nylig har Sivilombudet gitt hytteeierne medhold og samtidig kritisert kommunen. Til tross for dette har kommunestyret i Gausdal kommune valgt å ignorere Sivilombudets avgjørelse, begrunnet med økonomiske hensyn.
Byggeaktivitet nesten halvert i hyttemarkedet; disse kommunene utmerket seg:22.3.2024 20:47:30 CET | Pressemelding
Etter eventyrtilstander i hyttebygging fra 2020 til 2022, har byggeaktiviteten bremset kraftig: Nedgangen var størst i Trysil, Gausdal og Flå. Etter en periode med svært høy byggeaktivitet under pandemien ser vi at bygging av nye fritidsboliger har bremset kraftig. Tidligere har det vært veldig høy aktivitet, og nå nærmer vi oss mer normale tilstander.
Det er oppdaget feil i beregningsgrunnlaget for selvkostprinsippet28.11.2023 13:48:24 CET | Pressemelding
Norges Hytteforbund (NHF) har i en landsomfattende undersøkelse kartlagt hvordan den enkelte kommune beregner sine utgifter, med særlig fokus på vann & avløp. Feil i beregningene kan bli dyrt for hytteeieren, og feil er det.
Færre byggeprosjekter i strandsonen6.7.2023 14:41:15 CEST | Pressemelding
I 2022 ble det bygget nesten 500 nye fritidsboliger i strandsonen, men det ble gitt færre byggetillatelser enn i 2021.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom