FN-sambandet

Denne uka i FN: FN-sambandets guide til Menneskerettighetsrådets 56. sesjon

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

FNs menneskerettighetsråd holder sin 56. ordinære sesjon fra 18. juni til 12. juli 2024. Her er det du bør få med deg. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
FNs menneskerettighetsråd holder sin 56. ordinære sesjon fra 18. juni til 12. juli 2024. Her er det du bør få med deg. Foto: UN Photo/Loey Felipe.

FN-sambandets guide til Menneskerettighetsrådets 56. sesjon

I morgen, tirsdag 18. juni, begynner Menneskerettighetsrådet en ny sesjon. FN-sambandet gir deg alt du bør følge. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
I ett år skal Norge lede OCHAs givergruppe. Foto: OCHA/Camille Marquis.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I juni har Sør-Korea presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om situasjonen i Sudan.

Tirsdag: Rådet vil holde orientering om Ukraina. Slovenia og USA – som er medansvarlige for politiske spørsmål i Ukraina – har bedt om møtet.

Onsdag: Rådet skal holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om situasjonen i Libya og arbeidet til FNs støtteoppdrag i Libya (UNSMIL). Etter konsultasjonene om UNSMIL er det mulig at Rådet holder et møte for å diskutere den sørsudanske regjeringens ileggelse av avgifter på konvoier fra FN-oppdraget i Sør-Sudan (UNMISS) og FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei (UNISFA).

Torsdag: Sør-Korea, som Rådets president, skal arrangere en åpen høynivådebatt om cybersikkerhet.

Fredag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering og konsultasjoner om arbeidet til FN-oppdraget i Afghanistan (UNAMA). Rådet skal også holde et privat møte om Haiti, siden Ecuador og USA, som er medansvarlige for saken, har bedt om en oppdatering om utplasseringen av et multinasjonalt sikkerhetsstøtteoppdrag i landet.

Ellers denne uken er det trolig at rådet vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast som Malta og USA har skrevet sammen, om kontaktpunktet for strykning fra FNs sanksjonsliste.

Norge tar over lederrollen i FNs nødhjelpsorganisasjon (OCHA)

Norge leder nå givergruppen til UN OCHA, FNs organisasjon for koordinering av humanitær innsats.  Norge vil, blant annet, fokusere på å sikre finansiering til de stadig økende humanitære behovene, i tillegg til vern mot vold og overgrep og finne varige løsninger for internt fordrevne. Les saken på regjeringens sider.

Norge øker støtten til UNRWA

 UNRWA er ryggraden i det humanitære arbeidet i Gaza, sa utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i dag under en pressekonferanse. På grunn av krigen, anklagene fra Israel, gjentatte angrep på organisasjonen og stans i bidragene fra store givere, står UNRWA i en ekstremt vanskelig finansiell situasjon. Det er derfor veldig bra at Norge kan øke støtten med 100 millioner kroner, la hun til. Les saken på regjeringens sider.

Gaza: Humanitært toppmøte med klar beskjed om å få slutt på lidelsene

— Bestillingen til alle oss som deltok på det humanitære toppmøtet for Gaza er klar, vi må finne løsninger som får slutt på lidelsene sa utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. På lengre sikt må vi være klare til å gjenoppbygge, la hun til. Les saken på regjeringens sider.

Gaza: Sikkerhetsrådet vedtar resolusjon som krever en «umiddelbar og fullstendig» våpenhvile

FNs sikkerhetsråd har omsider vedtatt en resolusjon som tar sikte på å oppnå en omfattende våpenhvileavtale i tre faser for å få slutt på krigen i Gaza. — I dag stemte vi for fred, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield til Rådet. Les saken på fn.no.

«Bedre sent enn aldri»: Gazas innbyggere reagerer på Sikkerhetsrådets resolusjon om våpenhvile. Les saken på UN News.

Gaza-krigen: Uavhengig kommisjon melder om krigsforbrytelser fra begge sider. Les saken på UN News.

Sudan: ICCs aktor etterlyser bevis på grusomheter i Darfur. Les saken på UN News.

Sudan: Sikkerhetsrådet krever slutt på beleiringen av El Fasher i resolusjon. Les saken på UN News.

Sudan trapper opp fordømmende anklager mot De forente arabiske emirater i FN. Les saken på PassBlues sider.

Jemen: FN-sjef krever løslatelse av FN-ansatte som holdes fanget av houthiene. Les saken på UN News.

Haiti: FN-sjef ønsker ny regjering velkommen, selv om utfordringer vedvarer. Les saken på UN News.

Ukraina: Krigen bør ikke bli en «ny normaltilstand», advarer humanitær toppleder i landet. Les saken på UN News.

Norge øker støtten til beskyttelse av sivile i Ukraina

Norge øker den humanitære støtten til Ukraina med til sammen 50 millioner kroner. Midlene vil bli fordelt mellom Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og UNICEF for å sikre beskyttelse av sivile og reintegrering av deporterte barn. Les saken på regjeringens sider.

Kypros: Den splittede øya har fått en ny sjanse til å gjenforenes. Den ene siden ser ut til å være klar. Les saken på PassBlues sider.

FN: «Sjokkerende» økning i antall overgrep mot barn i konflikt i 2023. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
— Når barn utsettes for fysisk eller verbal mishandling hjemme, eller når de blir fratatt sosial og følelsesmessig omsorg fra sine nærmeste, kan det undergrave deres følelse av egenverdi og utvikling, sa UNICEF-sjefen Catherine Russell. Foto: Unsplash/Timon Studler.

400 millioner barn under fem år opplever regelmessig voldelig disiplin hjemme

Seks av ti barn under fem år på verdensbasis utsettes jevnlig for psykisk aggresjon eller fysisk avstraffelse hjemme, ifølge nye estimater fra UNICEF. Av disse nesten 400 millioner barna under fem år blir 330 millioner straffet med fysiske midler. Les saken på UN News.

LHBT+ og FNs bærekraftsmål

Seksuelle- og kjønnsminoriteter, LHBT+, er ikke nevnt i bærekraftsmålene. Likevel mener FN at å sikre skeives rettigheter er avgjørende for å nå målene. Les saken på fn.no.

FN-rapport oppfordrer til felles globale tiltak for å bekjempe kjønnslemlestelse på tvers av landegrenser og regioner. Les saken på OHCHRs sider.

Hva USAs presidentkandidater mener om FN. Les saken på PassBlues sider.

Afghanistan: Talibans angrep på kvinners rettigheter fortsetter. Les saken på UN News.

Nord-Korea: Livet er fortsatt en «daglig kamp uten håp», advarer FNs menneskerettighetssjef. Les saken på OHCHRs sider.

Verdifulle fremskritt i en tid med vedvarende kriser – resultatene av FNs menneskerettighetsarbeid 2023. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
De siste to ukene har den 112. sesjonen av den årlige ILO-konferansen samlet mer enn 6 000 delegater fra 187 land, og FN-sambandet dekket denne store begivenheten. Ett av mange høydepunkter var åpningsforumet til ILOs globale koalisjon for sosial rettferdighet, der president Lula fra Brasil, president Ram Chandra Paudel fra Nepal og WHO-sjefen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus spilte viktige roller. Her står Dr. Tedros (til venstre) sammen med Brasils president, Luiz Inácio Lula da Silva (i midten) og ILO-sjefen, Gilbert F. Houngbo. Foto: ILO/Violaine Martin.

President Lula: — Uten demokratiet ville en metallarbeider aldri ha blitt president av Brasil

President Luiz Inácio Lula da Silva fra Brasil holdt det siste hovedinnlegget under det første forumet til ILOs globale koalisjon for sosial rettferdighet, som han leder. — Aldri har sosial rettferdighet vært viktigere for menneskeheten, understreket han. Les saken på fn.no.

— Det er vårt ansvar å sørge for at arbeidslivets goder deles med arbeidere over hele verden, sier Nepals president til ILO. Les saken på fn.no.

Den internasjonale arbeidskonferansen 2024: Høydepunkter. Les saken på fn.no.

Norge forsvarer streikeretten i FN-domstolen i Haag

I et skriftlig innlegg til FN-domstolen er Norge tydelige på at retten til å streike er en menneskerettighet som er beskyttet av konvensjonen for foreningsfrihet og beskyttelse av organisasjonsretten. Les saken på regjeringens sider.

LOs nestleder talte til FN: — Arbeideres rettigheter utfordres fra alle hold

— Korrupsjon er en trussel mot samfunn bygget på tillit. Vi lever i en tid der arbeidstakerrettigheter utfordres fra alle hold. Derfor trenger vi mer enn noen gang sosial dialog mellom alle parter og stødig styring, sier LOs nestleder i FN. Les saken på LOs sider.

Mennesker på flukt

null
Det samlede antallet mennesker på flukt som er tvangsfordrevne fra sine hjem steg til 120 millioner i mai 2024. Konflikter fra Sudan til Gaza og Myanmar skaper nye fordrivelser og krever en umiddelbar løsning. Foto: OCHA.

UNHCR: Tvangsfordrivelse har nådd ny topp på verdensbasis

Både i år og i fjor har det vært historisk høye nivåer av tvangsfordrivelse over hele verden, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sin rapport «Global Trends Report 2024». Les saken på UNHCRs sider.

Over 180 migranter døde eller savnet i den siste tragedien utenfor Jemen, melder IOM

Minst 49 migranter har omkommet, inkludert mange kvinner og barn, og ytterligere 140 er savnet etter at båten de befant seg på kantret utenfor kysten av Jemen mandag, melder Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Les saken på UN News.

Iran: WFP mottar 1,5 millioner euro fra EU for å støtte mennesker på flukt. Les saken på WFPs sider.

Matsikkerhet

null
— Til tross for rapporter om økt mat levering, finnes det for øyeblikket ingen bevis for at de som trenger det mest får tilstrekkelig mengde og kvalitet, understreket WHO-sjefen, Dr. Tedros. Foto: UNRWA/Fadi Thabet.

Gaza: 8 000 barn diagnostisert med underernæring under pågående angrep

Kraftig angrep i den såkalte «sikre sonen» Al-Mawasi i det sørlige Gaza på torsdag kom til tross for det pågående internasjonale presset for våpenhvile, og samtidig som WHO rapporterte om 32 dødsfall som følge av underernæring, «inkludert 28 blant barn under fem år». Les saken på UN News.

Gaza: Konflikt og lovløshet hindrer levering av matvarehjelp, ifølge WFP. Les saken på UN News.

Verdens matvareprogram (WFP) støttet mer enn 5 millioner måltider til ukrainske skolebarn i skoleåret 2023/2024. Les saken på WFPs sider.

Én milliard til matsikkerhet i utviklingsland

Avfall fra fiskeoppdrett som gjødsel, ris som tåler klimaendringer bedre og nøtter som gir penger i lomma for småbønder. Det er noen av ingrediensene når Norge har tildelt femårig støtte til matsikkerhet. Les saken på regjeringens sider.

Helse

null
En økning i volden på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, siden krigen i Gaza startet, har ført til at 521 palestinere, deriblant 126 barn, har mistet livet. I tillegg har over 5 200 mennesker, 800 av dem barn, blitt skadet, noe som har bidratt til å øke belastningen på de allerede overbelastede helsefasilitetene. Foto: LWD/Tanya Habjouqa.

WHO bekymret over eskalerende helsekrise på Vestbredden

WHO er fortsatt bekymret over den eskalerende helsekrisen i de okkuperte palestinske områdene, inkludert på Vestbredden, der angrep på helseinfrastruktur og økte restriksjoner på bevegelsesfriheten hindrer tilgang til helsehjelp. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

null
Kjernekraft spiller allerede en stor rolle i leveringen av ren energi. Det er allerede en del av løsningen. Foto: Unsplash/Nicholas Hippert.

— Uten kjernekraft vil det være nesten umulig å minske karbonutslippene innen 2050, sier FNs atomenergisjef

  Selv om kjernekraft er ofte brukt til strømproduksjon, sliter denne typen kraft med et «imageproblem», særlig i kjølvannet av tragedier som Tsjernobyl-ulykken i 1985, Fukushima-ulykken i 2011 eller, mer nylig, russiske styrkers okkupasjon av kjernekraftverket Zaporizhzhia i Ukraina. Les saken på UN News.

UN-Habitat: Anacláudia Marinheiro Centeno Rossbach fra Brasil utnevnt til ny administrerende direktør. Les saken på UN-Habitats sider.

WMO blir enige om nye ambisjoner for kryosfæren

Kryosfæren er den delen av jordoverflata der vann finnes i fast form, enten i form av isbreer, snø, tele, permafrost og islagt vann. Som følge av den økende internasjonale bekymringen for smeltende is, snø og permafrost, vil WMO trappe opp innsatsen for å styrke overvåking, påvirkningsarbeid og samarbeid om kryosfæren. Les saken på WMOs sider.

Nigeria: Klimaendringene skaper spenninger

Til tross for sitt enorme potensial fortsetter Nigeria, Afrikas mest folkerike land, å kjempe med en rekke utfordringer som påvirker folks liv og utløser konflikt om viktige ressurser. Les saken på UN News.

— Slutt å «vandalisere» jorden og hjelp planeten med å trives, oppfordrer FN-sjefen. Les saken på UN News.

FNs rettighetssjef oppfordrer til å ta utgangspunkt i menneskerettigheter i klimakampen. Les saken på OHCHRs sider.

Utdanning

null
Ringerike videregående skole har i mange år hatt et tett samarbeid med FN-sambandet i Norge gjennom å være såkalt FN-skole. Nå har skolen tatt dette et skritt videre, og blitt en del av det internasjonale nettverket for UNESCO-skoler. Foto: Ringerike videregående skole/Jan Karlengen.

Kronprins Haakon besøkte Unesco-skolen Ringerike videregående

I fjor ble Ringerike videregående skole tatt inn i det internasjonale nettverket av Unesco-skoler. Skolen har dermed en sterk tilknytning til FN internasjonalt, samtidig som den inngår i et samarbeid med norske skoler som også er en del av nettverket. Les saken på NRKs sider.

UNESCO: Barn som ikke går på skole og utdanningsgapet koster verdensøkonomien 10 000 milliarder dollar i året

Mens 250 millioner jenter og gutter i dag er utestengt fra tilgang til utdanning over hele verden, ser en ny UNESCO-rapport for første gang på de økonomiske og samfunnsmessige kostnadene ved manglende utdanning. Audrey Azoulay, UNESCOsgeneraldirektør, oppfordrer organisasjonens medlemsland til å bryte den «onde sirkelen» med skolefrafall så raskt som mulig. Les saken på UNESCOs sider.

FN-sambandet forklarer

null
FNs sikkerhetsråd har omsider vedtatt en resolusjon som tar sikte på å oppnå en omfattende våpenhvileavtale i tre faser for å få slutt på krigen i Gaza. Foto: FN-sambandet/Skjermdump.

Gaza-krisen: FN-sambandets leder forklarer betydningen av den nye Sikkerhetsrådsresolusjonen

— FNs sikkerhetsråd er verdens mektigste organ, så at de nå endelig har blitt enige om en resolusjonstekst er utvilsomt veldig positivt, sa FN-sambandets leder, Catharina Bu, på NRKs nyhetsmorgen torsdag 13. juni. Vår egen utenriksminister Espen Barth Eide kalte dette «den beste nyheten så lenge denne uken», la hun til. Se intervjuet på NRKs sider (fra kl. 31.00).

Opprop: Vi må ikke glemme krigens ofre utenfor Europa

Millioner kan dø av sult i sommer, delvis som konsekvens av krigen i Ukraina. Også i år bør Ukraina-programmet inkludere land i sør. Dette skriver Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær og andre ledere. Les saken på VGs sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

17. juni: Pressekonferanse om Norges støtte til UNRWA. Utenriksminister Espen Barth Eide, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini deltar.

17. juni: UNESCO-arrangement om «Fremskritt mot bærekraftsmål 4: Kartlegging av transformative tiltak innen utdanning», innkalt av bærekraftsmål 4s styringskomité. FNs visegeneralsekretær forventes å holde et innlegg. 

17.20. juni: Den 10. sesjonen av gruppen av uavhengige, fremtredende eksperter på gjennomføringen av Durban-erklæringen og -handlingsprogrammet.

17.21. juni: Det 3. møtet i den åpne arbeidsgruppen som skal utarbeide forslag til et vitenskapelig-politisk panel som skal bidra ytterligere til en forsvarlig håndtering av kjemikalier og avfall og til å forebygge forurensning(OEWG-3).

18.19. juni: Internasjonal konferanse om styring av digitale plattformer: Å bygge et globalt forum for nettverk, arrangert av UNESCO.

18. juni: Blue Justice-initiativet feirer 5 år! Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, statssekretær Bjørg Sandkjær (Utenriksdepartementet) og FNs utviklingsprogram (UNDP) inviterer til konferanse for å markere jubileet.

18.20. juni: Årsmøte i UN Womens hovedstyre

18.21. juni: Den gjenopptatte 2024-sesjonen i Spesialkomiteen for situasjonen med hensyn til gjennomføringen av erklæringen om tildeling av uavhengighet til koloniland og -folk.

18.24. juni: Den 4. FN-konferansen om fremskrittene i gjennomføringen av handlingsprogrammet for å forebygge, bekjempe og utrydde ulovlig handel med håndvåpen og lette våpen.

18. juni12. juli: Den 56. sesjonen i Menneskerettighetsrådet.

19.28. juni: Den 67. sesjonen i Komiteen for fredelig bruk av det ytre rom.

20.21. juni: Den 72. plenumssamlingen til Konferansen for europeiske statistikere (CES).

Fra FN-kalenderen:

 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye