- Opp med lønna og organisasjonsgraden

Del

Det norske arbeidslivet har et høyere nivå på de laveste lønningene og mindre lønnsforskjeller enn de fleste andre land, ifølge rapporten fra Lavtlønnsutvalget, presentert i dag. Innsatsen for å øke de laveste lønningene må likevel forsterkes, mener YS. Ett viktig tiltak er å få folk til å organisere seg.

YS/NTB Kommunikasjon

Fra 1997 til 2015 økte lønnsforskjellene, men fra 2015 har tallene vært stabile. Også omfanget av lave lønninger økte fra 1997 til 2015, og er omtrent det samme nå som i 2015. Selv om både omfanget av lavlønn og lønnsforskjellene har flatet ut det siste tiåret, mener YS det er grunn til å sette inn robuste tiltak mot lave lønninger. Alt for mange har fortsatt for lav lønn, ifølge rapporten.

- Store lønnsforskjeller er uheldig. YS vil derfor fortsette arbeidet med å få opp lønna til de lavtlønnede, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Utvalget mener norsk økonomi og systemet for lønnsdannelse fungerer godt for å begrense omfanget av lavlønn.

- Det er bra at systemet for lønnsdannelsen fungerer som det skal. Samtidig kan vi ikke underslå at alt for få arbeidstakere er organisert. Utvalget legger vekt på nettopp organisering som et viktig tiltak mot lavlønn. Dugnaden mellom staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene må forsterkes hvis vi skal klare å øke organisasjonsgraden, sier Skjæggerud.

- For å få flere til å melde seg inn i en fagforening må vi fortsette å gi skattefritak for fagforeningskontingenten. Videre må vi gi innvandrere og utenlandske arbeidstakere grundigere innføring i hvordan arbeidstakerorganisasjoner ivaretar deres interesser. Og så må vi få bredere tariffdekning i arbeidslivet, sier YS-lederen.

- YS tolker også rapporten fra Lavlønnsutvalget som en marsjordre til oss. Fagbevegelsen må bli mye flinkere til å organisere arbeidstakerne. YS satser nå stort på å få unge til å bli medlemmer. Allerede når du får din første sommerjobb er det viktig å bli medlem i en fagforening. Det er den beste garantien mot lave lønninger, sier Skjæggerud.

YS mener det er viktig å ha en diskusjon om vi har fått et voksende lavtlønnssjikt, hvor belønningen for å jobbe framfor å motta trygd har blitt for liten. Løsningen er ikke, som mange hevder, å kutte ytelser og andre støtteordninger. Løsningen er bred innsats mot framveksten av et slik lavlønnssjikt.

- Bare slik kan vi bevare arbeidslinja for framtiden, mener YS-lederen.

- Arbeidslinja skal ikke bety uverdig lave ytelser, eller møte syke og arbeidsledige med mistillit. Det må alltid lønne seg å jobbe, men jobben må da gi en skikkelig lønn, argumenter Skjæggerud.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye