- Opp med lønna og organisasjonsgraden
Det norske arbeidslivet har et høyere nivå på de laveste lønningene og mindre lønnsforskjeller enn de fleste andre land, ifølge rapporten fra Lavtlønnsutvalget, presentert i dag. Innsatsen for å øke de laveste lønningene må likevel forsterkes, mener YS. Ett viktig tiltak er å få folk til å organisere seg.

Fra 1997 til 2015 økte lønnsforskjellene, men fra 2015 har tallene vært stabile. Også omfanget av lave lønninger økte fra 1997 til 2015, og er omtrent det samme nå som i 2015. Selv om både omfanget av lavlønn og lønnsforskjellene har flatet ut det siste tiåret, mener YS det er grunn til å sette inn robuste tiltak mot lave lønninger. Alt for mange har fortsatt for lav lønn, ifølge rapporten.
- Store lønnsforskjeller er uheldig. YS vil derfor fortsette arbeidet med å få opp lønna til de lavtlønnede, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Utvalget mener norsk økonomi og systemet for lønnsdannelse fungerer godt for å begrense omfanget av lavlønn.
- Det er bra at systemet for lønnsdannelsen fungerer som det skal. Samtidig kan vi ikke underslå at alt for få arbeidstakere er organisert. Utvalget legger vekt på nettopp organisering som et viktig tiltak mot lavlønn. Dugnaden mellom staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene må forsterkes hvis vi skal klare å øke organisasjonsgraden, sier Skjæggerud.
- For å få flere til å melde seg inn i en fagforening må vi fortsette å gi skattefritak for fagforeningskontingenten. Videre må vi gi innvandrere og utenlandske arbeidstakere grundigere innføring i hvordan arbeidstakerorganisasjoner ivaretar deres interesser. Og så må vi få bredere tariffdekning i arbeidslivet, sier YS-lederen.
- YS tolker også rapporten fra Lavlønnsutvalget som en marsjordre til oss. Fagbevegelsen må bli mye flinkere til å organisere arbeidstakerne. YS satser nå stort på å få unge til å bli medlemmer. Allerede når du får din første sommerjobb er det viktig å bli medlem i en fagforening. Det er den beste garantien mot lave lønninger, sier Skjæggerud.
YS mener det er viktig å ha en diskusjon om vi har fått et voksende lavtlønnssjikt, hvor belønningen for å jobbe framfor å motta trygd har blitt for liten. Løsningen er ikke, som mange hevder, å kutte ytelser og andre støtteordninger. Løsningen er bred innsats mot framveksten av et slik lavlønnssjikt.
- Bare slik kan vi bevare arbeidslinja for framtiden, mener YS-lederen.
- Arbeidslinja skal ikke bety uverdig lave ytelser, eller møte syke og arbeidsledige med mistillit. Det må alltid lønne seg å jobbe, men jobben må da gi en skikkelig lønn, argumenter Skjæggerud.
Nøkkelord
Kontakter
Hans-Erik SkjæggerudYS-leder
Tel:95 93 87 69hans-erik.skjeggerud@ys.noRolf A. VestvikKonstituert kommunikasjonssjef
Tel:48 89 33 13rolf.vestvik@ys.noFølg pressemeldinger fra YS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra YS
Lønnsoppgjøret i Spekter: Enighet i innledende sentrale forhandlinger4.4.2025 15:06:18 CEST | Pressemelding
YS-medlemmene i tariffområde Spekter er sikret et lønnstillegg på minimum kr. 9 750 og et ytterligere lavlønnstillegg på kr. 3 900 før forhandlingene nå fortsetter i virksomhetene. Sykehusansattes lønnstillegg blir forhandlet senere i vår.
YS Spekter krever reallønnsvekst4.4.2025 10:39:02 CEST | Pressemelding
– Prisene, og spesielt matvareprisene, har fortsatt å stige. Samtidig lar den varslede rentenedgangen vente på seg. Våre medlemmer i offentlig tjenesteyting trenger et betydelig lønnsløft også i år, sier Trond Ellefsen, forhandlingsleder for YS Spekter. Fredag 4. april starter lønnsoppgjøret for ansatte i virksomheter tilsluttet arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Høyesterett: Seiling og vakt i Kystvakten er å regne som pensjonsgivende inntekt3.4.2025 12:22:34 CEST | Pressemelding
I en dom fra Høyesterett torsdag 3. mars slås det fast at vakt- og seiling er å regne som fast inntekt, og dermed også pensjonsgivende.
Enighet i meklingen mellom YS og NHO: - Et ansvarlig lønnsoppgjør i dyrtida31.3.2025 17:45:34 CEST | Pressemelding
Streiken er avverget etter at YS og NHO kom til enighet mandag ettermiddag, etter få timers mekling. - Resultatet vil sikre våre medlemmer økt kjøpekraft, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Fare for YS-streik fra 2. april: Oljenæringen, transport og servicebransjen rammes hardt hvis det blir streik28.3.2025 12:00:04 CET | Pressemelding
Dersom YS og NHO ikke blir enige innen meklingsfristen 1. april, tas til sammen over ett tusen medlemmer ut i streik i første omgang: Bussjåfører, oljearbeidere og ansatte i hotell- og restaurant. - En streik vil ramme hardt, men våre krav er rettferdige fordi vi tar ansvar for de mange som rammes av dyrtid og høye renter, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom