IMDi

Er du redd for å reise på ferie i sommer?

Del

Av Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

Foto: Erik Thallaug IMDi

Sommeren nærmer seg, med skolefri og sommerferie. Men ikke alle gleder seg. Dessverre opplever noen barn og unge hvert år at ferien blir noe helt annet enn en trygg og god opplevelse.

Mange ungdommer lever med mye press og negativ sosial kontroll fra familien sin. Vi vet at flere opplever at familien mener de har feil venner, at de ikke kler seg som de burde eller at de har blitt «for norske». Noen opplever også at familien mener de har forelsket seg i feil person eller at de har oppført seg på feil måte.

For noen barn og unge kan situasjonen til slutt bli så alvorlig at de opplever å bli tatt med ut av landet mot sin vilje, eller at de blir etterlatt i utlandet og ikke får lov til å reise hjem igjen. Under slike opphold opplever noen ungdommer å bli utsatt for tvangsekteskap og andre former for vold. Hvert år opplever norske barn og unge å bli etterlatt i utlandet mot sin vilje. Noen kjenner på en frykt eller er redde for hva som vil skje med dem når de kommer til utlandet og gruer seg derfor til ferien. Andre tror de skal på en vanlig ferie, og skjønner først hva som skjer når familien reiser hjem uten dem.   

Det kan være ulike grunner til at foreldre tar med barna sine ut av Norge og lar dem bli igjen i utlandet. Det kan handle om at familien ønsker å beskytte eller gjenopprette sin ære. Ved å sende barn og unge som ikke oppfører seg «bra» til utlandet, viser familien for de rundt at de ikke aksepterer denne oppførselen eller måten å leve på. Noen ganger sendes skeiv ungdom til utlandet for å bli «kurert», eller familien kan ønske å flytte barna til utlandet fordi de vil unngå barneverntjenesten. Andre ganger vil familien beskytte sine unge mot å være i kriminelle miljøer eller miljøer med mye rus, og tenker at den beste løsningen er å sende barna ut av Norge. 

Det er ikke greit at foreldre utsetter barna sine for skadelige utenlandsopphold. 

Regjeringen har derfor nylig sendt et brev til alle kommuner i Norge for å informere om at ungdom kan oppleve å bli ufrivillige etterlatt i utlandet i sommerferien og at alle må hjelpe til for at dette ikke skal skje.  

Be om hjelp! 

Opplever du mye negativ kontroll fra familien din eller føler du deg presset til å forlove deg eller finne en å gifte deg med? Er du redd eller bekymret for hva som vil skje i sommerferien? Hvis du har en dårlig følelse før du skal reise, er det beste rådet vårt å snakke med en voksen du stoler på.  

Visste du at fra du er 12 år har du rett til å si nei til å flytte eller oppholde deg i utlandet uten dine foreldre? Familien din har heller ikke lov til å presse deg til å inngå en forlovelse eller et ekteskap. Tvangsekteskap er forbudt i Norge, og det er også forbudt å ta med noen ut av landet og presse dem til å inngå et ekteskap de ikke ønsker der.  

Hvis du er redd for at noe skal skje mens du er på ferie, er det beste du kan gjøre å ikke reise. Det er mye lettere å få hjelp i Norge enn det er å få hjelp etter at du har reist. Vi vet at det kan være veldig vanskelig, og noen ganger føles helt umulig, å si til familien din at du ikke ønsker å dra. Hvis du eller noen du kjenner er redd for å dra på ferie, er det derfor veldig viktig å at du snakker med noen voksne du stoler på før reisen. Da kan du fortelle om situasjonen hjemme, og du kan få hjelp før du reiser.  

Det er viktig at du vet at det kan være vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg hvis noe skjer i utlandet. Hvis du er under 18 år, er det dine foreldre som har ansvaret for deg, også i utlandet. Hvis du likevel skulle oppleve å trenge hjelp, kan du kontakte nærmeste norske ambassade og be om hjelp. Noen ambassader har spesialutsendinger for integrering som vet mye om det å bli utsatt for kontroll og vold eller bli etterlatt i utlandet.  

Hvem kan du snakke med? 

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har 59 mangfoldsrådgivere på skoler over hele landet. De jobber med å gi støtte og hjelp til ungdommer som er utsatt for press og kontroll i familien og kan mye om det å vokse opp med flere kulturer. Du behøver ikke å vite sikkert at noe alvorlig vil skje for å ta kontakt. Sammen kan dere snakke om det som gjør deg usikker. Hvis skolen din ikke har mangfoldsrådgiver, kan du kontakte en mangfoldsrådgiver på en annen skole i fylket der du bor.  

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din, en lærer du stoler på, eller du kan chatte og ringe til Røde Kors telefonen mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (rodekorstelefonen.no). På IMDis nettside imdi.no/nora kan du lese historier om unge som opplever press og kontroll. Du finner også mer informasjon om hvem du kan kontakte for råd og veiledning hvis du er bekymret for en feriereise.  

Vi ønsker alle barn og unge en god sommer. Husk at det finnes trygge voksne å snakke med hvis du er bekymret. Du er ikke alene. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal

۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor

Følg pressemeldinger fra IMDi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IMDi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye