Over 200 forskere fra mer enn 30 land er samlet i Bergen
Forskere og ostespesialister fra hele verden har denne uken tatt turen til Bergen. Hensikten er å dele den nyeste forskningen og innovasjoner innen osteteknologi, melkekvalitet, ernæring og bærekraft.

Tirsdag 4. juni ble en fullsatt konferansesal på Radisson Blu Royal Hotel i Bergen ønsket velkommen til et tre dager langt ostesymposium. IDF Cheese Science & Technology Symposium 2024 arrangeres av International Dairy Federation (IDF) i Norge, med aktiv deltagelse fra NMBU, TINE og Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.
Symposiet byr på det aller siste innen forskning rundt blant annet osteteknologi og melkekvalitet, for å nevne noe.
Over et titalls forelesere inntok scenen tirsdag. Blant dem var IDFs egen president Piercristiano Brazzale, som berettet hvordan hans eget familieselskap Brazzale, som for øvrig er Italias eldste meieriselskap, jobber med bærekraft. Også Norge var representert på talerlisten tirsdag, da en av verdens fremste i sitt felt, førsteamanuensis Davide Porcellato fra NMBU, holdt foredrag om sammenhengen mellom den mikrobiologiske kvaliteten til melken og sluttkvaliteten på osten.
Leder for organisasjonskomiteen Ida Berg Hauge er storfornøyd etter symposiets første dag.
- Her har det vært masse fornøyde ostefolk som synes symposiet så langt lever opp til forventningene. Det er åtte år siden det ble fysisk gjennomført et tilsvarende ostesymposium, og det virker som at folk setter pris på å møtes. Nivået på foredragsholderne er høyt og det har blitt presentert forskning på alt fra bærekraftig osteproduksjon til mikrobiotika, modning av oster og bruk av syrekulturer. Vi har lagt vekt på å få tak i mange unge forskere som vil forme osteforskningen i fremtiden, og det er imponerende høyt faglig nivå, sier Ida Berg Hauge.
Også utstillere og sponsorer har fått mye besøk første dag.
Det har blitt servert alt fra smøreostene til Kavli til brunostvafler og Jarlsberg fra TINE, men de fleste utstillerne representerer den store industrien som leverer utstyr til meieriindustrien. Også mange utenlandske selskaper er representert. Hovedsponsor er Milkground, Kinas største osteprodusent, som stiller med mange spennende innovasjoner.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noIda Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder



Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom