Klarna

Kraftig økning i nettsalget av parfyme: Dufter til menn vokser klart mest

Del

Bare i løpet av årets første fire måneder har salget av parfyme og andre duftprodukter gjennom Klarna økt med hele 77 prosent fra samme periode i fjor. Duft til menn, og økt salg blant unge voksne, er blant de viktigste årsakene til den kraftige økningen.

Det viser fersk salgsstatistikk fra Klarna hvor duftkategorien er analysert med AI av deres analytikere, fra perioden januar til april i år, og sammenlignet med samme periode i fjor. Mer enn en tredjedel av all netthandel i Norge går gjennom deres shopping- og betalingsløsninger.

– Det er en internasjonal trend at salget av parfyme har vært økende. Det har også vært tilfellet i Norge. Den kraftige salgsøkningen tror vi skyldes blant annet kraftig fokus på dette i sosiale medier, og økt interesse blant spesielt unge voksne. Den såkalte lipstick-effekten er også trolig en medvirkende årsak, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Norges største parfymenettbutikk: Den største veksten skjer på dufter til menn

– Duftsalget hos oss har vokst i salgsvolum med hele 65 prosent i de første fire månedene av 2024. En stor del av veksten skyldes en kraftig økning i salg av duft til menn. Det er også en klar trend at flere unge voksne kjøper parfyme. De handler også oftere parfyme – da de gjerne bruker mer av gangen, og ønsker å ha flere enn en duft å velge mellom – sin egen «duftgarderobe». Parfyme har blitt en stadig viktigere identitetsmarkør for mange nordmenn, sier Kristin Waage, kategoridirektør i Norges største nettbutikk for parfyme, Blivakker.no.

Den kraftige økningen i etterspørsel har fått netthandelsgiganten til å tilby gratis parfymeprøver ved kjøp av ny duft – for at kunder på nett skal kunne prøve sin nye lukt før de åpner originalproduktet. De bygget også et eget duftsenter i sin nye fysiske butikk som nylig åpnet på Strømmen Storsenter utenfor Oslo.

Ny duft på vei: Mer intens og varer lengre enn dagens parfyme

Selv om Klarnas statistikk viser at de fleste som kjøper duftprodukter i Norge, velger den med høyere konsentrasjon av duftolje, Eau de Parfum (EdP), er også rundt hver tredje flaske med godlukt den litt mildere varianten, Eau de Toilette (EdT).

Ifølge kategoridirektøren hos Blivakker.no har det i det siste kommet en enda sterkere duft enn parfyme – såkalt «eliksir», som flere av de største og mest kjente merkene lanserer fremover.

– Det er en klar tendens til at flere vil ha produktene med en sterkere konsentrasjon av parfymeolje i. Det gjør at duften blir mer karakteristisk og intens og varer lengre. Med eliksir tas dette nå et hakk videre, med en enda mer konsentrert og varig lukt som du også trenger langt mindre av. Det blir spennende å se hvordan dette produktet tas imot i det norske markedet.

Gjennomsnittskjøpet økt med 14 prosent på ett år

Det er gjennomgående de luksuriøse merkevarer innenfor disse segmentene som selger best. For hele duftkategorien har også gjennomsnittskjøpet ifølge Klarnas statistikk økt med 14 prosent i fra de første fire månedene i 2023 til den samme perioden i år.

– Vi så allerede i høst at den såkalte lipstick-effekten synes i våre salgstall. Dette er en teori om at vi unner oss litt billigere velværeprodukter i nedgangstider, som for eksempel kosmetikk og parfyme. Det er helt tydelig at flere ønsker å unne seg dette nå om dagen – når mange nå skjærer ned på andre større utgiftsposter. Den kraftige økningen vi ser kan også selvsagt skyldes at flere kjøper duftprodukter på nett med Klarna, fremfor i fysisk butikk, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Kontakter

Kristin Waage
Kategoridirektør
Blivakker.no
Tel. +47 92 66 61 80
kristin.waage@brandsdalgroup.com

Bilder

Thomas Elvestad, markedsdirektør Klarna Norge
Thomas Elvestad, markedsdirektør Klarna Norge
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Kristin Waage, kategoridirektør, Blivakker.no
Kristin Waage, kategoridirektør, Blivakker.no
Last ned bilde

Om oss

Siden 2005 har Klarna jobbet med å akselerere handelen med forbrukerens behov i sentrum. Med over 150 millioner aktive forbrukere globalt og 2,5 millioner transaksjoner om dagen, revolusjonerer Klarnas rettferdige, bærekraftige og AI-drevne betalings- og shoppingløsninger måten vi handler på nett og i fysisk butikk. De gir forbrukerne det som skal til for å handle smartere, tryggere og enklere. Globalt har mer enn 550 000 butikker, inkludert H&M, Saks, Sephora, Macys, Ikea, Expedia Group, Nike og Airbnb, tatt i bruk Klarnas innovative teknologi og markedsføringsløsninger for å drive vekst og lojalitet. For mer informasjon, besøk Klarna.com

Følg pressemeldinger fra Klarna

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Klarna på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Klarna

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye