Nord universitet

1000 forskere inntar Bådåddjo/Buvvda/Bodø

Del

For aller første gang blir urfolkskonferansen NAISA arrangert i Europa. 6. – 8. juni samles nesten ett tusen forskere i kulturhovedstaden, de aller fleste med urfolksbakgrunn.

Voksen kvinne i brun skinnjakke i trapp. Foto
Tove Mentsen Ness, leder ved Senter for samisk og urfolksstudier, Nord universitet Adrian Svendsen Bensvik

– Dette er en gedigen forskningskonferanse, og dette blir stort for alle som er interessert i samisk – og urfolkstema over hele verden.

Det sier Tove Mentsen Ness ved Nord universitet. Hun er leder ved Senter for samisk og urfolksstudier, som er vertskap for årets NAISA-konferanse.

NAISA, eller Native American and Indigenous Studies Association, er den største internasjonale akademiske organisasjonen for urfolksforskning. Hvert år arrangerer de en konferanse som tiltrekker seg akademikere, studenter, uavhengige forskere og lokale utdanningsaktører som er interessert i urfolkstema fra hele verden, og fra mange ulike fagområder. I år er det nesten ett tusen påmeldte deltakere.

Nord sitt nasjonale ansvar

– Nord universitet har nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen sør- og lulesamisk språk og kultur. NAISA er en svært viktig arena for at vi skal kunne oppfylle vårt samfunnsansvar. Her knytter vi kontakter, bygger nettverk og allianser opp mot andre urfolksgrupper, som igjen leder til ny forskning, sier hun.

– Folk flest har fortsatt for lite kunnskap om urfolk og det samiske. Det jeg brenner for er at vi må gå over fra ord til handling, og at det må bli naturlig å være opptatt av disse temaene hver dag hele året. Vi ønsker å styrke oss på samisk- og urfolksperspektiv i all forskning og utdanning, og NAISA er ett skritt for å få til nettopp dette, sier Mentsen Ness.

Samisk marked, utstillinger og konserter

NAISA 2024 har offisiell åpning 6. juni i Stormen kulturhus, med bl.a. NAISA-president Vicente Diaz, Áslat Holmberg, president i Samerådet, sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen og Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen til stede.

Deretter følger tre dager med et stort antall parallelle forskningssesjoner fordelt på hotellene Radisson Blu og Quality Ramsalt i Bodø. Konferansen avsluttes med en storstilt konsert i Stormen kulturhus lørdag 8. juni, med Transjoik og andre urfolksartister.

Folk flest i Bodø vil også kunne nyte godt av flere NAISA-arrangement. Byen blir preget av både utstillinger, samisk marked, pubinarer og konserter.

NB Vedlagt pressemelding på lulesamisk og engelsk.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Voksen kvinne i brun skinnjakke i trapp. Foto
Tove Mentsen Ness, leder ved Senter for samisk og urfolksstudier, Nord universitet
Last ned bilde
Voksen kvinne i brun skinnjakke på kaikanten i Bodø. Foto
Tove Mentsen Ness ønsker velkommen til tidenes aller første NAISA-konferanse i Europa.
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye