Denne grønnsaken bør du sette på handlelista akkurat nå
Asparges står sjeldent på handlelista, men det burde den. For aspargesen passer til langt mer enn grilling, og nå er den endelig i sesong.
![Grønn asparges smaker nydelig akkurat nå](/data/images/public/9232871/18124914/a613267e-3c7b-4bac-a781-76136edf48c3-w_720.jpg)
Endelig kommer aspargesen
Mens nordmenn venter på at den norske jordbæra eller at skreien skal komme i butikk, venter tyskere på aspargesen. Det er en stor «happening» når aspargesen er fersk og i sesong. Da er den ekstra smaksrik og en grønnsak som kan brukes til mye.
Mange forbinder grønn asparges med grilling og som tilbehør til biff, men aspargesen har en rik smak som passer til mye.
Den burde du spise mer av, for den er en lite kjent næringsbombe.
Nofimaforsker og prosjektleder i forskningsprosjektet ASPARGES, Antje Gonera sier:
- Mange glemmer at aspargesen er en meget næringsrik grønnsak som også er kalorifattig. Den er pakket med vitaminer, mineraler og plantestoffer. Spiser du den, får du i deg vitamin C, i tillegg til folat, jern og kostfiber.
Hva smaker aspargesen?
Nofima har profesjonelle smaksdommere som har bedømt lukten og smaken på ulike typer grønne asparges. Felles for alle de grønne aspargessortene er, ifølge smakspanelet, at de smaker grønt, søtt og noe bittert.
Smaksdommerne fant forskjeller på smak og lukt da de sammenlignet de norske typene opp imot aspargessorter fra Italia, Spania, Nederland og Ungarn.
Bedre smak og kvalitet på norsk asparges
Der den norske aspargesen hadde en mer søtlig smak og gressete lukt, luktet de utenlandske mer som jord, kjeller og potet. Dommerne fant også at de utenlandske aspargesene smakte mer beskt.
- Når vi ser at de utenlandske aspargesene innehar smaker og lukter som gjør at de frister mindre å spise, kan vi tenke at det har med ferskhet og lagringskvalitet å gjøre, sier Gonera, og fortsetter:
- Der de norske har kortere reisevei, må de utenlandske frakters lengre. Dette har betydning for kvaliteten på aspargesen.
Hun legger til at den norske aspargesen har store fordeler fordi det er enklere å bevare smak og kvalitet når aspargesen er ferskere og fraktes kortere.
Hvor kommer aspargesen fra?
Det meste av grønn asparges som kan kjøpes i norske butikker utenom sesongen kommer fra Peru. I sesongen kommer den som regel fra Spania, Italia eller Ungarn. Bare to prosent kommer fra Norge.
Det ønsker prosjektet ASPARGES å gjøre noe med. Gjennom ASPARGES-prosjektet skal prosjektpartnerne bidra til å øke konsumet av norsk asparges. I tillegg har prosjektet som mål å redusere svinn og å forlenge den norske aspargessesongen som i dag varer fra starten av mai til slutten av juni. Prosjektet er finansiert av Forskningsmidligene for jordbruk og matindustri.
Hvasser Asparges er den største norske produsenten av asparges. Der har de det travelt i sesongen for aspargesen kan høstes så ofte som hver dag.
Per i dag produserer Hvasser Asparges og noen få andre aktører asparges til det norske markedet, men det er likevel ikke nok til å forsyne hele landet med norsk asparges.
Derfor finner mange av oss kun utenlandsk asparges i butikken.
Men ta en titt, for om du bor på Østlandet er sannsynligheten stor for at det finnes norsk asparges i butikken.
Og den smaker aller best akkurat nå.
Oppskrifter med asparges
Nofimaforsker Antje Goneras beste aspargesoppskrift – hentet fra frukt.no (Aspargesrisotto | FRUKT.no) , men hun erstatter risen med norsk byggryn slik at det blir aspargesbygotto
- 8 dl grønnsakbuljong (utblandet)
- 2 sjalottløk
- 2 båter hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 500 g grønne friske asparges
- 200 g arborioris (risottoris) - byttes helst ut med Norsk byggryn!
- 1 dl hvitvin
- 4 ss revet parmesan
- 100 g fryste grønne erter
- 20 g smør
- salt og pepper etter smak
- ½ ss sitronsaft
FREMGANGSMÅTE
- Kok opp grønnsakbuljongen.
- Skjær av den nederste delen av aspargesene. Den er trevlete, men har god smak, så kok den gjerne med i grønnsakbuljongen i noen minutter.
- Skjær toppene av aspargesene. Del resten i små biter. La det koke i buljongen i 1/2 minutt. Ta det opp og la det renne av.
- Sil kraften.
- Finhakk sjalottløk og hvitløk.
- Bruk en vid, gjerne tykkbunnet kjele og fres løken blank i olje over middels varme.
- Tilsett risen (bygg) og fres videre under omrøring til risen blir blank – byggkorn er myke.
- Hell på vin og varm buljong - litt av gangen.
- Kok opp under omrøring til det meste av væsken har trukket inn i risen. Fortsett å spe under omrøring til risen nesten er ferdigkokt.
- Rør inn aspargesbitene, revet parmesan, tinte erter og smør i siste kokeminutt.
- Risottoen skal ha en kremet konsistens. Spe med mer væske om den blir for tykk.
- Smak til med salt og pepper og noen dråper sitronsaft.
- Pynt med aspargestoppene, og server umiddelbart.
Hvasser Asparges beste aspargesoppskrifter
Hvasser Asparges & Pizza (Hvasser Asparges & Pizza - Hvasser Asparges)
Ingredienser
til en porsjon:
Pizzadeig til én porsjonspizza
2-4 ss Crème Fraîche
3-4 valgfrie tomater
3-5 skiver god spekeskinke
5 stilker Hvasser Asparges
Slik gjør du:
1. Kjevle ut pizzadeigen
2. Smør på ønsket mengde Crème Fraîche.
3. Legg på fyllet
4. Stek pizzaen i stekeovnen 8-10 minutter på 225ºC
Tips: Du kan tilsette salt, pepper, sitronsaft og oregano i denne hvite pizzasausen om du ønsker mer smak.
Hvasser Asparges Sorbet (Hvasser Asparges Sorbet - Hvasser Asparges)
Ingredienser
til en porsjon:
100 g Hvasser Asparges
1,5 dl sukker
1 dl vann
1 ts sitronsaft
Slik gjør du:
1. Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst
2. Skrell av det ytterste laget på aspargesen og kutt av toppene
3. Kok de skrellede aspargesstilkene i sukkerlaken til de blir møre
4. Bruk en blender eller stavmikser og kjør sammen blandingen
5. Legg aspargesblandingen i små former, for eksempel isbitformer i silikon som gjør det enkelt å trykke ut pene former til servering. Vi har brukt isbitformer fra John Deere!
6. La sorbeten i former stå i fryseren i ca 2-3 timer
7. Server gjerne sammen med sorbet av mango og jordbær
Fakta om prosjektet ASPARGES
ASPARGES er et forprosjekt som har som mål å kartlegge muligheter og barrierer for å øke andelen norsk asparges og redusere svinn av fersk grønn asparges i verdikjeden
Ledes av Nofima med følgende prosjektpartnere: NLR, NIBIO, Hvasser Asparges, Gartnerhallen, Bama, Norgesgruppen
Prosjektet er finansiert av Forskningsmidligene for jordbruk og matindustri.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder
![Asparges smaker godt på grillen med sitron](/data/images/public/9232871/18124914/66c14940-9f80-4b8f-9687-9d0ee01f5001-w_240.jpg)
![Grønn asparges](/data/images/public/9232871/18124914/b71008f7-f279-4775-9efc-060623c59a01-w_240.jpg)
![Forsker og prosjektleder Antje Gonera](/data/images/public/9232871/18124914/0cd2a34f-2a73-487b-97e6-fb3ba47afc1a-w_240.jpg)
![Grønn asparges i sesong hos Hvasser Asparges](/data/images/public/9232871/18124914/d7bd7da8-a6a4-46f3-8f98-36e1a78fcecc-w_240.jpg)
![På Nofimas sensoriske panel tester de smak og lukt av asparges](/data/images/public/9232871/18124914/e28caf26-ec7b-4b69-ba95-a9967bccc09f-w_240.jpg)
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Ikke døm eplene etter utseendet!13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske epler smaker best, viser en ny norsk forbrukerundersøkelse. Importeplene av sorten Royal Gala scorer høyt på utseende, men havner på sisteplass i en ny smakstest.
Consumers need time to find new salmon feed palatable3.6.2024 12:17:00 CEST | Press release
Consumers find the thought of using insects and microalgae in salmon feed hard to digest. Most people do not even know that wild salmon eat insects in the rivers.
Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.
Kan den norske taren få innpass i Sverige og Finland?30.5.2024 09:33:48 CEST | Pressemelding
Det er flere trender som taler positivt for å spise mer tang og tare. Men tang og tare som mat er foreløpig relativt ukjent i Europa og norske oppdrettere har en jobb å gjøre for å komme inn på lønnsomme markeder. Kan bruk av tang og tare i mat i våre nærmarkeder Sverige og Finland være en mulighet?
Research and industry meet at smolt conference16.5.2024 15:08:08 CEST | Press release
The conference "Smolt Production of the Future" is an arena for knowledge exchange between fish farmers and researchers. The two days in October are packed with facts from the researchers and experiences from industry players.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom