Artistorganisasjonen GramArt

Vil gi artister de samme rettighetene som fast ansatte

Del

Det nystartede Artistfellesskapet vil gi næringsdrivende artister og musikere de samme sosiale rettighetene som fast ansatte, uten at det går på bekostning av frihet og kreativ kontroll.

GramArts styreleder Ivar Peersen fremhever fordelene ved å være ansatt i et AS. Han er komponist og gitarist i metal-bandet Enslaved og adminstrerer selv flere selskaper.
GramArts styreleder Ivar Peersen fremhever fordelene ved å være ansatt i et AS. Han er komponist og gitarist i metal-bandet Enslaved og adminstrerer selv flere selskaper. Foto: Jarle Moe

Under pandemien så vi for alvor hvor sårbare kunstnerne er når nedstenging og yrkesnekt blir den nye normalen. Midlertidige kompensasjonsordninger ble opprettet for å sikre mat på bordet, men så snart samfunnet åpnet igjen, forsvant alt. Mange ga opp musikkarrieren på grunn av usikkerhet og risiko. Slik kan det ikke være.

Gjennom Artistfellesskapet ønsker derfor GramArt og Employ å sørge for en tryggere og enklere hverdag for artister og musikere. Med blant annet sykepenger fra dag én, helseforsikring, gratis juridisk rådgivning, pensjonssparing, regnskap, administrasjon og svært gode forsikringsordninger vil de gi artister sikkerhet og forutsigbarhet.

– En god løsning for artister og musikere

– Mange av våre medlemmer har gjennom flere år gitt uttrykk for usikre arbeidsforhold, fravær av sosiale rettigheter og dårlige muligheter til å spare til for eksempel pensjon, forteller Ivar Peersen, styreleder i GramArt.

Han har selv ansvar for driften av flere AS, en selskapsform han har valgt fordi det er den tryggeste måten å organisere næring på.

– Men for mange er det en høy terskel å satse på sitt eget AS, i tillegg til at man får mye ansvar om man er eneste ansatt. Gjennom Artistfellesskapet får den enkelte en fleksibel ansettelse med de samme rettighetene som en vanlig ansatt, uten administrasjonsbyrden og kompleksiteten som et eget AS kan medføre.

– Bedre å slå seg sammen

Det er samdriftsselskapet Employ som drifter Artistfellesskapet for GramArts medlemmer. De har lang erfaring med dette, og grunnleggerne av selskapet er selv musikere. Daglig leder Karl-Dag Kjosavik er utdannet både som jazzlærer og innen økonomi.

– Vi syntes det var merkelig at det ikke fantes bedre løsninger for selvstendig næringsdrivende og at det måtte være både mer jobb og dyrere for alle når hver og en skulle drive sin egen lille bedrift og ta hele risikoen selv. Det måtte jo være mye bedre om vi slo oss sammen! Og etter å ha drevet samdrift med andre nå i godt over 10 år, som inkluderte en pandemi, så er det ingen tvil om at det er bedre å samarbeide enn å være hver for seg.

Mer informasjon om goder, fordeler og kostnader på artistfellesskapet.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Håvard Krogedal er daglig leder i det nystartede Artistfellesskapet
Håvard Krogedal er daglig leder i det nystartede Artistfellesskapet
Last ned bilde

Lenker

Om GramArt

GramArt er interesseorganisasjonen for næringsdrivende artister og musikere innen populærmusikken.

Artistfellesskapet

Artistfellesskapet er et samarbeid mellom GramArt, som representerer de næringsdrivende artistene, musikerne og utøvende produsentene, og samdriftsselskapet Employ. Vi har valgt å inngå et samarbeid for å kunne tilby næringsdrivende artister og musikere en mer spisset tjeneste og samtidig kunne tilby tjenestene våre til flere. Du får alle Employs fordeler, og du får også tilgang på gratis juridisk rådgivning og kontraktsgjennomganger via GramArts juridiske avdeling, en svært rimelig instrumentforsikring og påvirkningskraft inn i de ulike, kollektive forvaltningsorganisasjonene.

Følg pressemeldinger fra Artistorganisasjonen GramArt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Artistorganisasjonen GramArt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Artistorganisasjonen GramArt

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye