Befolkningens grillfavoritter er burgere og pølser
Sommeren nærmer seg, og de unge er ivrige etter å fyre opp grillen. En fersk undersøkelse fra MatPrat, utført av YouGov viser at pølser og burgere til enhver tid er de mest populære rettene på grillen i Norge.
– Dette er enkel, klassisk grillmat som alle elsker, og det er nok ganske vanlig å se både ventepølser og gourmetpølser på grillen, sier Gunnar Thoen, Analysesjef i MatPrat.
Han er ikke overrasket over at det er pølser og burgere som grilles oftest og som flest svarer at de også liker best å grille. Dette er jo veldig enkle ting å grille, og utvalget av både pølser og burgere har virkelig økt de siste årene. Burger er for øvrig noe som tiltaler den yngre delen av befolkningen i størst grad; det er langt flere blant de under 40 år som svarer at de liker best å grille burgere. Burgere forener også kvinner og menn i en skjønn grillenighet - men så stopper også enigheten, for der kvinner elsker å grille grønnsaker, styrer menn unna dette og foretrekker heller biff på grillen.
Kreativitet på grillen
– Selv om klassikerne står sterkt, er de unge under 30 år også entusiastiske når det kommer til å teste nye råvarer og smakskombinasjoner utdyper Thoen.
– De unge viser også stor åpenhet for å prøve nye og spennende grillretter. Grønnsaker, fisk og halloumi er populære valg som gir variasjon til grillmaten.
Instagram Inspirerer
– Sosiale medier, spesielt Instagram, er en stor kilde til matinspirasjon for de unge. De lar seg friste av kreative oppskrifter og matrelatert innhold på denne plattformen. Vi er glade for å se at MatPrat også brukes hyppig for å finne oppskrifter som gir nye ideer til grillsesongen. Det er de unge under 30 år som er mer interessert i å eksperimentere enn de eldre, forteller matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.
Tilbehøret som imponerer
–Tilbehøret spiller en avgjørende rolle for de unge grillentusiastene. Potetsalat er den ubestridte kongen av tilbehør, og passer perfekt til både rask grillmat som pølser, grillspyd og til større kjøttstykker, kylling og fisk. Men de unge stopper ikke der – de er åpne for å eksperimentere med nye varianter og smakskombinasjoner, sier Britt Marlene.
Sauser, dressinger og dipper
–Skal de unge imponere er aioli og tzatziki er de mest populære sausene, men unge grillmestere utforsker også mer utradisjonelle valg som chilimajones og hummus. Disse smakfulle sausene og dippene kan gi et ekstra løft til grillmaten, sier matfaglig rådgiver Britt Marlene Kåsin.
Marinader
–En god marinade kan toppe et hvert grillmåltid. De unge eksperimenterer gjerne med marinader med en asiatisk vri, som inkluderer ingredienser som ingefær og soyasaus, for å gi ekstra dybde og smak til kjøtt og grønnsaker forteller Britt Marlene.
Salater
Klassiske grønne salater med agurk og tomat, greske salater med rødløk og feta, samt brokkolisalat er svært populære. Disse salatene er ikke bare enkle å lage, men også et friskt og sunt komplement til grillmaten som gir masse ekstra krønsj og farge.
Unge vil eksperimentere
Mange unge ønsker å lære mer om grilling, spesielt teknikker for å grille spesifikke matvarer som biff, kylling og grønnsaker på en god måte. De er også interessert i å lage sauser og tilbehør fra bunnen av, samt å eksperimentere med vegetarmat og internasjonale retter, spesielt indisk og sørøstasiatisk mat.
Unge under 30 år viser en fantastisk kreativitet og lyst til å eksperimentere med grillmaten. Enten det er nye smakskombinasjoner eller tradisjonelle favoritter med en twist, er det ingen tvil om at grillsesongen 2024 blir full av spennende og deilige opplevelser. Er du lur prepper du ferdig masse godt tilbehør for hele uken, da er grillinga gjort i en fei og du får en smakfull og deilig middag, avslutter Britt Marlene.
Kontakter
Karoline BergSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90108954karoline.berg@matprat.noBilder
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom