Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.

– De var veldig glade i å spise laks, men visste ikke så mye om laksen, sier Katerina Kousoulaki.
Hun er seniorforsker i Nofima. Nå leder hun et prosjekt som tar sikte på å skape bærekraftig laksefôr av alger og insektmel. I fremtiden trenger nemlig laksenæringen tilgang på flere råvarer, som er gode for både laksen og for miljøet. Mikroalger og insekter er lovende råvarer.
I den forbindelse har hun sittet og hørt på fokusgrupper der franske laksespisere har snakket om hva de tror og tenker.
– Mitt inntrykk var at vi må utdanne forbrukerne, sier Kousoulaki.
«Vet» ting som er feil
Det viser seg nemlig at forbrukerne vet svært lite om norsk laks. Dessuten tror de at de vet flere ting som er feil:
– Alle var sikre på at oppdrettslaks er fulle av antibiotika i kroppen, men det stemmer ikke. De liker laks, men de kan lite om hvordan laksen er produsert, slår hun fast.
Når kunnskapen mangler, er det ikke lett å fortelle om fôr med nye råvarer, heller.
– Spør du dem om hva laksen spiser i naturen, svarer mange «alger» og «reker». Men laksen spiser ikke alger, og heller ikke så mye reker. Den spiser hovedsakelig fisk, og i elva spiser den insekter, forteller Katerina Kousoulaki..
– Mange av forbrukerne var positivt innstilt til alger i fiskefôr, men synes ikke at insekter var naturlig for laksen å spise.
Ikke nok fôr
François Saulais i dagligvarekonsernet Auchan er en av dem som har ansvaret for å selge norsk laks til franske forbrukere.
– Kunnskapen til kundene våre om hva de kjøper, er ikke så god som vi skulle ønske. Det er vi ikke overrasket over. Den eneste overraskelsen er at det er flere enn vi trodde som tror at fiskeoppdretterne bruker antibiotika og veksthormoner, sier Saulais.
Han er internasjonal koordinator for sjømatdivisjonen. Saulais er ansvarlig for forskning og utvikling innenfor akvakultur og for å bygge opp verdikjeder som sikrer mer bærekraftig fisk av høy kvalitet til alle landene som Auchan har butikker i. Han mener det er viktig å utvikle nye bærekraftige fôr til laks og andre arter:
– Hvis vi ser på hva som kommer til å hende med økt produksjon i oppdrettsnæringen de kommende 20–30 årene, så ser vi at det ikke blir nok fôringredienser. Derfor tar Nofima initiativ til å finne alternativer, sier han.
Skeptiske til insekter
Markedsekspert Sandra Bretagne er ledende partner i konsulentselskapet Insightquest, og gjennomførte selve forbrukerundersøkelsen med fokusgrupper på oppdrag fra Nofima og Auchan. Hun er sikker på at det skal gå greit å fôre laksen med mer insekter og alger og få forbrukerne til å godta det. Men det vil ta tid og mye kommunikasjon.
– Det gjelder å begynne kommunikasjonen på et veldig lavt nivå. Forbrukerne vet generelt lite om industrielle prosesser, sier Sandra Bretagne og sammenligner laks med en helt annen dagligvare: Sjampo.
– Har du noen idé om de industrielle prosessene bak produksjonen av sjampo? Veldig få har det. Slik er det med maten folk spiser, også: De har en tendens til å være veldig overfladiske.
Alger og insektmel til bærekraftig fôr
|
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noKaterina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noBilder









Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
Frosne bær: Slik bevarer du næringsstoffene10.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du frosne bær i fryseren og lurer på hva du kan gjøre for å bevare smaken, fargen, fastheten og næringsstoffene best mulig? Nofimas fagfolk har svarene på hva som skjer når du tiner bær og hvordan du bør tilberede dem.
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
Omega-3 and zinc: A powerful duo in salmon feed1.10.2025 10:17:44 CEST | Press release
It has now been documented that the interplay between nutrients in feed is crucial for salmon to achieve optimal growth, robust health, and high fillet quality. Here is how it works.
Omega-3 og sink er en superduo i laksens fôr1.10.2025 07:40:35 CEST | Pressemelding
Nå er det dokumentert at samspill mellom næringsstoff i fôr er viktig for at laksen skal vokse godt, ha god helse og få god filetkvalitet. Her får du vite hvordan.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom