Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.
![I fremtiden trenger laksenæringen tilgang på flere råvarer til fôret.](/data/images/public/9232871/18119026/aecb8c02-10f1-4e18-b8b6-f675e2c98d07-w_720.jpg)
– De var veldig glade i å spise laks, men visste ikke så mye om laksen, sier Katerina Kousoulaki.
Hun er seniorforsker i Nofima. Nå leder hun et prosjekt som tar sikte på å skape bærekraftig laksefôr av alger og insektmel. I fremtiden trenger nemlig laksenæringen tilgang på flere råvarer, som er gode for både laksen og for miljøet. Mikroalger og insekter er lovende råvarer.
I den forbindelse har hun sittet og hørt på fokusgrupper der franske laksespisere har snakket om hva de tror og tenker.
– Mitt inntrykk var at vi må utdanne forbrukerne, sier Kousoulaki.
«Vet» ting som er feil
Det viser seg nemlig at forbrukerne vet svært lite om norsk laks. Dessuten tror de at de vet flere ting som er feil:
– Alle var sikre på at oppdrettslaks er fulle av antibiotika i kroppen, men det stemmer ikke. De liker laks, men de kan lite om hvordan laksen er produsert, slår hun fast.
Når kunnskapen mangler, er det ikke lett å fortelle om fôr med nye råvarer, heller.
– Spør du dem om hva laksen spiser i naturen, svarer mange «alger» og «reker». Men laksen spiser ikke alger, og heller ikke så mye reker. Den spiser hovedsakelig fisk, og i elva spiser den insekter, forteller Katerina Kousoulaki..
– Mange av forbrukerne var positivt innstilt til alger i fiskefôr, men synes ikke at insekter var naturlig for laksen å spise.
Ikke nok fôr
François Saulais i dagligvarekonsernet Auchan er en av dem som har ansvaret for å selge norsk laks til franske forbrukere.
– Kunnskapen til kundene våre om hva de kjøper, er ikke så god som vi skulle ønske. Det er vi ikke overrasket over. Den eneste overraskelsen er at det er flere enn vi trodde som tror at fiskeoppdretterne bruker antibiotika og veksthormoner, sier Saulais.
Han er internasjonal koordinator for sjømatdivisjonen. Saulais er ansvarlig for forskning og utvikling innenfor akvakultur og for å bygge opp verdikjeder som sikrer mer bærekraftig fisk av høy kvalitet til alle landene som Auchan har butikker i. Han mener det er viktig å utvikle nye bærekraftige fôr til laks og andre arter:
– Hvis vi ser på hva som kommer til å hende med økt produksjon i oppdrettsnæringen de kommende 20–30 årene, så ser vi at det ikke blir nok fôringredienser. Derfor tar Nofima initiativ til å finne alternativer, sier han.
Skeptiske til insekter
Markedsekspert Sandra Bretagne er ledende partner i konsulentselskapet Insightquest, og gjennomførte selve forbrukerundersøkelsen med fokusgrupper på oppdrag fra Nofima og Auchan. Hun er sikker på at det skal gå greit å fôre laksen med mer insekter og alger og få forbrukerne til å godta det. Men det vil ta tid og mye kommunikasjon.
– Det gjelder å begynne kommunikasjonen på et veldig lavt nivå. Forbrukerne vet generelt lite om industrielle prosesser, sier Sandra Bretagne og sammenligner laks med en helt annen dagligvare: Sjampo.
– Har du noen idé om de industrielle prosessene bak produksjonen av sjampo? Veldig få har det. Slik er det med maten folk spiser, også: De har en tendens til å være veldig overfladiske.
Alger og insektmel til bærekraftig fôr
|
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noKaterina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noBilder
![I fremtiden trenger laksenæringen tilgang på flere råvarer til fôret.](/data/images/public/9232871/18119026/b939ad46-25ea-493a-8908-206ae1719468-w_240.jpg)
![I fremtiden trenger laksenæringen tilgang på flere råvarer til fôret.](/data/images/public/9232871/18119026/e3b38b30-718c-488c-9a33-8c2e395e6657-w_240.jpg)
![Katerina Kousoulaki leder prosjektet som skal komme frem til bærekraftig laksefôr av alger og insektmel.](/data/images/public/9232871/18119026/07cb432b-2ede-499b-a30c-1e76abe91c73-w_240.jpg)
![François Saulais i det franske dagligvarekonsernet Auchan.](/data/images/public/9232871/18119026/d4279997-f013-4d5b-b663-3079b09d3e8f-w_240.jpg)
![Insekter blir proteinrikt fôr til laksen. Forskerne skal finne klimaeffekten av det nye fôret.](/data/images/public/9232871/18119026/9a5d8a62-e70c-4211-a357-468bbdd2fabd-w_240.jpg)
![Det er larvene til svart soldatflue som blir til fôr.](/data/images/public/9232871/18119026/ec5dcae6-4bd4-486d-a3cc-845c90d41c7a-w_240.jpg)
![Fluelarver skal bli nytt fôr for oppdrettslaksen.](/data/images/public/9232871/18119026/0a7d8a81-ec27-4f1d-8138-3a5d691b0377-w_240.jpg)
![Hypermarkedkjeden Auchan selger norsk laks til franske forbrukere.](/data/images/public/9232871/18119026/e79a7853-2140-4e01-a6fe-8757bd1a4a02-w_240.jpg)
![Forbrukere er ikke skeptiske til alger i laksefôr. Her er en algeingrediens med høyt innhold av fettsyren DHA.](/data/images/public/9232871/18119026/b5b20aea-270b-4a09-91b3-a00e931921e7-w_240.jpg)
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Ikke døm eplene etter utseendet!13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske epler smaker best, viser en ny norsk forbrukerundersøkelse. Importeplene av sorten Royal Gala scorer høyt på utseende, men havner på sisteplass i en ny smakstest.
Denne grønnsaken bør du sette på handlelista akkurat nå5.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Asparges står sjeldent på handlelista, men det burde den. For aspargesen passer til langt mer enn grilling, og nå er den endelig i sesong.
Consumers need time to find new salmon feed palatable3.6.2024 12:17:00 CEST | Press release
Consumers find the thought of using insects and microalgae in salmon feed hard to digest. Most people do not even know that wild salmon eat insects in the rivers.
Kan den norske taren få innpass i Sverige og Finland?30.5.2024 09:33:48 CEST | Pressemelding
Det er flere trender som taler positivt for å spise mer tang og tare. Men tang og tare som mat er foreløpig relativt ukjent i Europa og norske oppdrettere har en jobb å gjøre for å komme inn på lønnsomme markeder. Kan bruk av tang og tare i mat i våre nærmarkeder Sverige og Finland være en mulighet?
Research and industry meet at smolt conference16.5.2024 15:08:08 CEST | Press release
The conference "Smolt Production of the Future" is an arena for knowledge exchange between fish farmers and researchers. The two days in October are packed with facts from the researchers and experiences from industry players.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom