Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.

– De var veldig glade i å spise laks, men visste ikke så mye om laksen, sier Katerina Kousoulaki.
Hun er seniorforsker i Nofima. Nå leder hun et prosjekt som tar sikte på å skape bærekraftig laksefôr av alger og insektmel. I fremtiden trenger nemlig laksenæringen tilgang på flere råvarer, som er gode for både laksen og for miljøet. Mikroalger og insekter er lovende råvarer.
I den forbindelse har hun sittet og hørt på fokusgrupper der franske laksespisere har snakket om hva de tror og tenker.
– Mitt inntrykk var at vi må utdanne forbrukerne, sier Kousoulaki.
«Vet» ting som er feil
Det viser seg nemlig at forbrukerne vet svært lite om norsk laks. Dessuten tror de at de vet flere ting som er feil:
– Alle var sikre på at oppdrettslaks er fulle av antibiotika i kroppen, men det stemmer ikke. De liker laks, men de kan lite om hvordan laksen er produsert, slår hun fast.
Når kunnskapen mangler, er det ikke lett å fortelle om fôr med nye råvarer, heller.
– Spør du dem om hva laksen spiser i naturen, svarer mange «alger» og «reker». Men laksen spiser ikke alger, og heller ikke så mye reker. Den spiser hovedsakelig fisk, og i elva spiser den insekter, forteller Katerina Kousoulaki..
– Mange av forbrukerne var positivt innstilt til alger i fiskefôr, men synes ikke at insekter var naturlig for laksen å spise.
Ikke nok fôr
François Saulais i dagligvarekonsernet Auchan er en av dem som har ansvaret for å selge norsk laks til franske forbrukere.
– Kunnskapen til kundene våre om hva de kjøper, er ikke så god som vi skulle ønske. Det er vi ikke overrasket over. Den eneste overraskelsen er at det er flere enn vi trodde som tror at fiskeoppdretterne bruker antibiotika og veksthormoner, sier Saulais.
Han er internasjonal koordinator for sjømatdivisjonen. Saulais er ansvarlig for forskning og utvikling innenfor akvakultur og for å bygge opp verdikjeder som sikrer mer bærekraftig fisk av høy kvalitet til alle landene som Auchan har butikker i. Han mener det er viktig å utvikle nye bærekraftige fôr til laks og andre arter:
– Hvis vi ser på hva som kommer til å hende med økt produksjon i oppdrettsnæringen de kommende 20–30 årene, så ser vi at det ikke blir nok fôringredienser. Derfor tar Nofima initiativ til å finne alternativer, sier han.
Skeptiske til insekter
Markedsekspert Sandra Bretagne er ledende partner i konsulentselskapet Insightquest, og gjennomførte selve forbrukerundersøkelsen med fokusgrupper på oppdrag fra Nofima og Auchan. Hun er sikker på at det skal gå greit å fôre laksen med mer insekter og alger og få forbrukerne til å godta det. Men det vil ta tid og mye kommunikasjon.
– Det gjelder å begynne kommunikasjonen på et veldig lavt nivå. Forbrukerne vet generelt lite om industrielle prosesser, sier Sandra Bretagne og sammenligner laks med en helt annen dagligvare: Sjampo.
– Har du noen idé om de industrielle prosessene bak produksjonen av sjampo? Veldig få har det. Slik er det med maten folk spiser, også: De har en tendens til å være veldig overfladiske.
Alger og insektmel til bærekraftig fôr
|
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noKaterina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noBilder









Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
1 av 3 mener havbruksnæringen ikke er forberedt på klimaendringene9.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom