Skål for verdens melkedag!
Lørdag 1. juni feirer vi verdens melkedag, som ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2001. Markeringen er en hyllest til melkens allsidighet, som gir oss næringsrike matvarer som drikkemelk, ost, brunost og yoghurt.

Sentrale matvarer i norske kjøleskap
Melk har en sentral plass i det norske kostholdet, og nesten 96 prosent av alle nordmenn har ifølge en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat i 2023 alltid et meieriprodukt i kjøleskapet.
- Dette viser hvor viktig melk og meieriprodukter er for nordmenns daglige kosthold. Videre svarer 81 prosent at norske melkebønder gjør en viktig jobb – som er gledelig for våre hardtarbeidende melkebønder, sier direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), Ida Berg Hauge.
Ifølge Berg Hauge er det flere grunner til å skåle for melken 1. juni.
- Meieriindustrien har ifølge FN en uvurderlig betydning for den globale folkehelsen og bærekraftig utvikling. Internasjonale tall viser at én milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes om lag 133 millioner melkegårder i verden, hvor omtrent 7000 befinner seg i Norge. Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for mennesker rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntektsland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.
En global styrkedrikk
- Melk er en sentral kilde til en rekke næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer som er avgjørende for sunn vekst og utvikling hos både barn og voksne. Det er ganske fantastisk at et enkelt glass melk kan bidra til bedre folkehelse for millioner av mennesker over hele verden, sier ernæringsrådgiveren i MELK, Terese Glemminge Arnesen.
Glemminge Arnesen mener melken fortjener en ekstra skål for å stå bak så mange av våre favoritter.
- I tillegg til å være rik på næringsstoffer er melk en unik råvare som kan foredles til en rekke av våre favoritter som utallige oster, yoghurter, iskrem, sjokolademelk og mye mer. Det er utrolig hvor mange gode produkter som kommer fra denne ene råvaren. Melk beriker matopplevelsen og øker matgleden til veldig mange mennesker hver eneste dag, avslutter hun.
Norge på 6. plass i verden
Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden. Blant topp 15 ligger de nordiske landene Finland, Danmark, Island og Sverige.
Kilde: The World Dairy Situation 2022, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)
|
Topp 15 melkedrikkende land |
Kilo melk per innbygger |
|
Irland |
103,2 |
|
Australia |
94 |
|
Finland |
92,1 |
|
Storbritannia |
91,8 |
|
New Zealand |
90 |
|
Norge |
77,4 |
|
Belarus |
76,5 |
|
Kypros |
70,4 |
|
Østerrike |
68,8 |
|
Spania |
68,7 |
|
Danmark |
68,5 |
|
Estland |
64,1 |
|
Island |
63,7 |
|
Sverige |
63,6 |
|
Uruguay |
63,4 |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom