Virkes Reisepuls: Nordmenn prioriterer sommerferien

Del

Syv av ti nordmenn planlegger sommerferie, det er marginalt lavere enn i fjor.

FERIE: For mange nordmenn er utenlandsferie viktig for den ultimate feriefølelsen.
FERIE: For mange nordmenn er utenlandsferie viktig for den ultimate feriefølelsen. Getty Images

– Sommerferien prioriteres til tross for en strammere økonomi for mange, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke.   

Sommeren står for døren og mange har allerede planlagt eller er godt i gang med å planlegge sommerferien. Blant de som planlegger sommerferie vil nesten halvparten reise ut av landet til reisemål som Spania, Sverige, Danmark og Hellas. 

– Nordmenn flest eksperimenterer ikke med ferien og velger kjente reisemål, også i sommer. Selv om reiser har blitt dyrere de siste årene, viser undersøkelsen at sommerferien prioriteres, fortsetter Pettersen. 

Økonomi og pris styrende

Resultatene fra undersøkelsen viser at det er pris og egen privat økonomi samt politisk stabilitet og trygghet på destinasjonen som er det flest legger mest vekt på når de velger ferie og reisemål.  

Reisepuls viser at blant de som planlegger sommerferie, vil gjennomsnittshusholdningen bruke 38 400 kroner på ferien i år, men vi understreker at det er store variasjoner og noen få med stort budsjett trekker gjennomsnittet opp. 

De husholdningene som planlegger å legge sommerferien til utlandet har et gjennomsnittlig budsjett på 53 450 kroner.

– Selv om den norske kronen har styrket seg den siste uken så har ferie i utlandet blitt dyrere, men så må vi huske at prisnivået på mange varer og tjenester er vesentlig lavere enn i Norge, sier Pettersen. 

Totalt er det hele 22 prosent oppgir at de skal bruke mer penger på ferie i 2024 sammenlignet med 2023, mens nesten halvparten har samme feriebudsjett som i 2023.

Norge – ditt nærmeste ferieland 

3 av 4 nordmenn som planlegger sommerferie oppgir at årets sommerferie blir i Norge. Da er det Vestland, Oslo og Innlandet og Agder som er reisemålene med størst oppslutning.

– Mange velger å ha deler av ferien på hytta eller hos venner og familie for opplevelser i nærområdet. Det betyr at de husholdningene som tilbringer sommerferien i Norge, vil ha et lavere feriebudsjett med 35 250 kroner i gjennomsnitt, men vil nok i større grad bruke penger på opplevelser, aktiviteter og restaurantbesøk, sier Pettersen  

Het sommer? 

Flere medieoppslag den siste tiden har satt søkelys på en potensiell ekstremvarme i Syd-Europa i sommer. Dette ser derimot ikke til å endre nordmenns reisevaner.

Hos reisearrangørene viser salgstallene at det fortsatt er i skolens fellesferie, majoriteten vil og planlegger å reise utenlands. Samtidig viser erfaring fra tidligere år at utsatte reisemål er godt rustet til å håndtere utfordringene eventuelle hetebølger kan medføre – og ikke minst at nordmenn er fornuftige reisende.

– For reisearrangørene er gjestenes sikkerhet alltid førsteprioritet. De har også som oftest personale på reisemålene og er alltid i tett kontakt med lokale myndigheter, sier Pettersen i Virke.

Har du kjøpt en pakkereise, er du i tillegg sikret gjennom pakkereiseloven. Dette innebærer blant annet at du har en ekstra trygghet i at reisen gjennomføres som planlagt. Samtidig minner bransjedirektøren om viktigheten av å ha egen reiseforsikring, uavhengig av om man har kjøpt en pakkereise eller satt sammen ferien selv. 

– Jeg anbefaler alle å laste ned Utenriksdepartementets app «Reiseklar» og registrere en reise og motta informasjon fra norske myndigheter hvis det skulle oppstå en krisesituasjon på reisemålet, sier han.
 

Fakta om undersøkelsen:  

Virke Reisepuls for sommeren 2024: En befolkningsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag av Virke. Totalt har 2 000 respondenter deltatt i undersøkelsen som ble gjennomført i april 2024. Resultatene er basert på et nasjonalt representativt utvalg for den norske befolkningen over 18 år og dataene er vektet på alder, kjønn og geografi.   

null
TUR: Vestlandet er et yndet reisemål for dem som planlegger Norgesferie. Getty Images

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Om Virke

Virke er handels - og tjenestenæringenes hovedorganisasjon. Våre 25 000 medlemsvirksomheter er ledende på alt fra å vaske gulv til å arrangere konserter, pleie eldre og ta vare på de yngste, selge mat, malerkoster, madrasser, og alt det andre vi har behov for. Handels- og tjenestenæringene gir hverdagen innhold.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye