Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

AHO-studenter tenker nytt om Oslos parksystem

Del

Har Oslo nok grønne og blå områder til å dekke innbyggernes behov? Studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og ByLab Oslo svarer med visjoner for Refstadparken og forslag til ny parkstruktur for hovedstaden.

Studentene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har laget forslag til ny Refstadpark.
Studentene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har brukt forslag til ny Refstadpark for å vise hvordan hele Oslos grønne og blå områder kan knyttes sammen i et system. Illustrasjon: AHO

AHO-studentene har tegnet alternativer til Refstadparken på Økern, og samtidig laget forslag til et nytt, stort blågrønt nettverk av parker i framtidas Oslo. Det skal ruste byen for klimautfordringer og være viktige offentlige rom for mennesker.

Studentene går på andre studieår i masterprogrammet i landskapsarkitektur som deles mellom AHO og Universitetet i Tromsø (UiT).

Torsdag 30. mai klokka 18 åpner utstillingen med alle studentforslagene på Bylab Oslo på Økernsenteret.

Enda viktigere enn før
Refstadparken ligger på industrielle og trafikkerte Økern, hvor antall boliger har vokst voldsomt de siste årene. Nå planlegges nye 300.000 nye kvadratmeter boliger, næring, kontor, skoler og barnehager i området.

– Mye av arealet skal bygges ut og løse en velkjent utfordring med boligkrisen i Oslo. Det skal bygges tett og høyt. Da er det viktig å planlegge gode offentlige rom, sier lærer på kurset og universitetslektor ved Institutt for urbanisme og landskap, Nuno Almeida.

Viktig for Hovinbyen
Det er AHO og ByLab Oslo som inviterer til utstillingen på Økernsenteret. Samarbeidet er formet etter ByLab-modellen som  arena for aktørgrupper i utvikling av Hovinbyen: Grunneiere, akademia, Oslo kommune og innbyggere. 

– Det er viktig for ByLab å være en arena for viktige byutviklingstemaer som Oslo parksystemer. Studentene på AHO har gjennom et meget solid grunnarbeid, laget en utstilling som blir viktig for å diskuterer visjoner Oslo parksystemer. Spesielt i Hovinbyen er det sentralt å få på plass gode og inkluderende møteplasser og grøntområdet, i et område med lite sosial infrastruktur, sier Sigrid Furuholt Engelstad som er styreleder i ByLab Oslo.

Forslag til ny parkstruktur
Studentforslagene er tilpasset en bærekraftig byutvikling hvor blågrønne infrastrukturer er essensielt, ikke bare for rekreasjon og mobilitet, men også for å tilpasse landskapet så det tåler klimaendringer, håndterer overvann, øker biologisk mangfold, fanger og lagrer karbon.

Studentenes visjoner for Refstadparken peker videre mot et nytt, blågrønt parknettverk i Oslo. 

– Et fremtidig parksystem i Oslo vil styrke byen i møte med klimaendringene og skape verdifulle offentlige rom for mennesker, vann og natur, sier AHO-lærer Almeida.

Undervisningskurset ved AHO heter Studio GK4 Systemer – Bynaturlaboratorium 2024

Kontakt for flere kommentarer:

Elisabeth Sjødahl, Elisabeth.Ulrika.Sjodahl@aho.no, 

Nuno Almeida, Nuno.Almeida@aho.no

FAKTA: 

ByLab Oslo er en fysisk arena for bedre samarbeid, utforskning og utvikling av Hovinbyen,  og skal bidra til sosial bærekraftig utvikling av Hovinbyen og Oslo.

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme. Skolen er organisert i tre institutter, og har cirka 800 studenter og 270 ansatte.

Urbant%20landbruk%20har%20kommet%20for%20%E5%20bli%2C%20og%20vises%20i%20mange%20av%20studentforslagene%20til%20en%20ny%20park-%20og%20vannstruktur%20i%20Oslo.
Urbant landbruk har kommet for å bli, og vises i mange av studentforslagene til en ny park- og vannstruktur i Oslo. Ill: AHO
null
Oversiktskart over hvordan Refstadparken kan se ut. Ill: AHO

Kontakter

Om Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme. AHOs kunnskapsfelt har formgiving som fokus og virksomheten omfatter alle skalaer; gjenstander, systemer, bygninger, by- og landskapsforming. Skolen er organisert i tre institutter, og har crika 800 studenter og 270 ansatte.

Følg pressemeldinger fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye