Eksamenstid: Allergikere føler at de ikke blir tatt på alvor av skolen
I en undersøkelse blant allergikere sier 2 av 10 elever og studenter at de ikke opplever at skolen eller studiestedet tar dem på alvor. Flere er engstelige for at det kan få negative konsekvenser for eksamensresultatene. – Skolene har en vei å gå med tilretteleggelse, men de unge må også være litt proaktive, mener farmasøyt.
Forberedelser eller gjennomføring av eksamen med kløe, rennende nese og øyne, hodepine, nedstemthet, tretthet eller pustebesvær, er realiteten til tusenvis av elever og studenter de nærmeste ukene.
I en ny undersøkelse gjennomført blant elever og studenter i alderen 16-30 år av Respons Analyse på vegne av Farmasiet, sier 3 av 10 at de har hatt sykefravær fra skole eller studiested som følge av pollenplager. 1 av 10 mener også at de har behov for tilrettelegging og samme antall tror allergien vil påvirke resultatene i negativ retning. Mest bekymringsverdig er likevel at 18 prosent sier de ikke opplever at skolen tar allergien på alvor.
– Allergiplager påvirker læringskapasitet og konsentrasjonsevne, men dessverre er det stor forskjell mellom skoler og studiesteder når det kommer til tilrettelegging, sier farmasøyt i Farmasiet, Katrine Båserud Mathisen.
Utfordrende å finne informasjon
Båserud Mathisen mener at selv små tiltak i undervisningen kan lindre plagene for dem det gjelder. Fra å holde vinduer lukkede, økt renhold, tilbud om fjernundervisning, mer fleksibilitet i forbindelse med oppmøte og tidsfrister, samt tilrettelegging under prøver.
Imidlertid sier 2 av 10 at det er vanskelig å få øye på tiltakene eller finne informasjon om dette på skolen eller studiestedet.
– Jeg oppfordrer skoler og lærere til å kommunisere og tilrettelegge så godt det lar seg gjøre for pollenallergikere. Spesielt i forkant av eksamensperioden. Samtidig har de med pollenallergi også en plikt til å søke informasjon selv, da det kan være ulike fremgangsmåter og frister hos de ulike skolene og studiestedene.
Anna Bistrup, Seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma- og Allergiforbund, kjenner godt til problemstillingene og bekrefter forskjeller mellom de ulike skolene og studiestedene. Hun er enig med Mathisen om at de unge allergikerne må være litt påpasselige selv og i hvert fall sørge for å ha sykemelding fra fastlegen sin.
– Hvis du har pollenallergi og en akutt forverring av plagene har du rett til tilrettelegging på eksamen, men det er legen som bestemmer. Siden mange studenter ikke bor på samme sted som fastlegen sin, så sliter mange med å få fatt i legeerklæring tidsnok. Akkurat dette kan nok spesielt studiestedene minne studentene på, sier Bistrup.
Prøv deg frem til rett behandling
Behandling av pollenallergi skjer i dag ved hjelp av alt fra nesespray, øyedråper, tabletter, inhalasjonsmedisiner eller sprøyter. Behandlingen er i første rekke forebyggende og må derfor brukes regelmessig gjennom hele pollensesongen, selv om symptomene kanskje er fraværende noen dager.
Båserud Mathisen tror mange glemmer det, men også blir litt passive når behandlingen ikke har noen effekt og allikevel fortsetter på de samme medisinene uten å oppsøke lege.
– Målet er å ha det best mulig, med minst mulig bruk av medisiner. Nå finnes det så mange muligheter, så sørg for å ha god dialog med fastlegen din slik at dere sammen kan finne ut akkurat hvilken behandling som fungerer best for deg, avslutter hun.
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Farmasiet og ble gjennomført i perioden 03.04.2024-16.04.2024. Antall respondenter var 503, i alderen fra 16 år til 30 år. Utvalget er landsrepresentativt og trukket tilfeldig fra Respons Analyses webpanel - Responspanelet.
Om Farmasiet
Farmasiet Apotek er Norges største nettapotek, og holder til i Oslo og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.
Kontakter
Katrine Båserud MathisenFagrådgiver og Farmasøyt i Farmasiet
Tel:480 00 443katrine.mathisen@farmasiet.noFølg pressemeldinger fra Farmasiet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Farmasiet
Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann2.7.2024 11:43:46 CEST | Pressemelding
Fellesferien er rett rundt hjørnet og mange nordmenn skal ut og reise. Imidlertid kommer også faren for uønskede hendelser. Frykten for akutt sykdom, matforgiftning og magetrøbbel topper listen sammen med kriminalitet. – Det finnes noen gode forhåndsregler man burde ta, sier farmasøyt i Farmasiet.
2 av 10 unge gutter dropper solkrem for å få raskere farge1.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at over halvparten av unge gutter glemmer å bruke solkrem, og hele 5 av 10 ble solbrent i fjor. – Dette er bekymringsfullt, og på tide at guttene får riktig kunnskap om solbeskyttelse. Ironisk nok vil regelmessig bruk av solkrem med høy faktor gi en finere og mer langvarig brunfarge, minner farmasøyt i Farmasiet om.
Advarer mot falsk solkrem – Kan inneholde avføring og giftige stoffer18.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er høysesong for piratkopier, og 2 av 10 nordmenn innrømmer at de er usikre på om solkremen de har kjøpt er original vare. – En billig solkrem kjøpt i utlandet eller fra utenlandske nettsider kan være falsk, ikke gi solbeskyttelse og inneholde stoffer som er farlige for huden, advarer Farmasiet og Patentstyret.
Minnet russen på kondombruk10.5.2024 10:40:12 CEST | Pressemelding
I en undersøkelse svarte halvparten av russen at de aldri har med seg kondomer. Det ønsket Farmasiet å gjøre noe med, og i samarbeid med RFSU delte vi ut kondomer på Russens dag på Tusenfryd. – Russen trenger ikke mer kjeft, heller en påminnelse om å beskytte seg, sier markedssjef i Farmasiet.
3 av 10 dropper solkrem i påsken – farlig selv når det er overskyet, advarer farmasøyt22.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Påskeferien er snart i gang og nordmenn vil tilbringe late dager på fjellet, ved sjøen eller i byen. Uavhengig om solen titter frem eller ikke så dropper 3 av 10 solkrem helt i påsken. – UV-strålene trenger gjennom skydekket likevel og med vinterblek hud er vi ekstra utsatt, sier farmasøyt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom