Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann
Fellesferien er rett rundt hjørnet og mange nordmenn skal ut og reise. Imidlertid kommer også faren for uønskede hendelser. Frykten for akutt sykdom, matforgiftning og magetrøbbel topper listen sammen med kriminalitet. – Det finnes noen gode forhåndsregler man burde ta, sier farmasøyt i Farmasiet.
I en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Farmasiet oppgir nordmenn det de frykter mest å bli utsatt for i sommer. Med de siste års klimaendringer skulle man kanskje tro at brennhet sol, skogbranner, stormer og oversvømmelser sto høyt på nordmenns fryktliste, men vi er fortsatt mest engstelige for å måtte tilbringe feriedagene ved toalettskålen.
Foruten akutt sykdom (43 prosent), er det matforgiftning (42 prosent), sikkerhet og kriminalitet (39 prosent) og magetrøbbel (33 prosent) nordmenn frykter mest.
Det er spesielt menn som frykter magetrøbbel (37 prosent) sammenlignet med kvinner (29 prosent), men kvinner er generelt mer bekymret for alt de selv ikke har kontroll over på ferien.
– Sannsynligheten for å bli matforgiftet eller få magetrøbbel er fortsatt litt større enn å oppleve skogbranner, selv om det allerede brenner i Sør-Europa nå og det var skummelt mange av dem i fjor. Samtidig kan jeg forstå frykten. Det er kjedelig å ligge inne på hotellrommet mens resten av familien koser seg ved bassenget, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.
Huskeregel for å unngå feriemage
Pedersen forteller at det er flere forholdsregler man kan ta for å unngå mage- og tarminfeksjoner på ferie.
– Stek det, kok det, skrell det eller glem det, er en god huskeregel å ha med seg på ferie. Skal du langt sør eller ut av Europa, kan et daglig tilskudd av probiotika noen dager før avreise også bidra til å holde tarmsystemet i balanse, og legger til:
– Ellers er det lurt å ha god håndhygiene, unngå upasteuriserte melkeprodukter, buffémat og mat fra gateselgere, samt drikke kun flaskevann og unngå isbiter.
Om man unngår magetrøbbel finnes det fortsatt ting å engste seg over i sommer og flere frykter et ublidt møte med diverse insekter. I fjor hørte vi stadig om nordmenn som kom hjem med veggdyr i bagasjen, noe 27 prosent frykter å oppleve i år. 16 prosent av oss frykter insektsbitt og 10 prosent flått.
Ta med ekstra medisiner
På spørsmål om hva man alltid pakker med seg i reisekofferten, uavhengig av feriedestinasjon, svarer 56 prosent smertestillende medisiner, 55 prosent solkrem og 42 prosent medisiner. 28 prosent sørger for å ha med seg tabletter mot magetrøbbel.
– Selv om du kan få tak i mange medisiner uten resept, er det noen spesifikke produkter som kan være lurt å ha med seg. Dette gjelder spesielt hvis du reiser til et fjerntliggende sted eller et sted hvor tilgangen til apotek kan være begrenset, sier han og legger til:
– Dersom du bruker reseptbelagte medisiner, sørg for å ta med nok til hele reisen, pluss litt ekstra i tilfelle forsinkelser eller uforutsette hendelser, avslutter Pedersen.
Ifølge Pedersen bør du ha med dette i ferieapoteket:
-
Hånddesinfeksjon
-
Smertestillende (Paracetamol)
-
Saltvannsløsning
-
Probiotika
-
Middel for å stoppe diare (Resorb eller Immodium)
-
Saltvannsløsning
-
Lokalbedøvende, kløestillende salve
-
Branngelé
-
Reisesyketabletter
-
Solkrem
-
Plaster, kompress og strips (eller ferdige sårpakker)
-
Gnagsårplaster og sportsteip (om man skal gå mye)
-
Sårrens og sårsalve
-
Saks og pinsett
-
Myggmiddel
Hva nordmenn frykter mest på årets ferie:
1. Akutt sykdom 43%
2. Matforgiftning 42%
3. Sikkerhet og kriminalitet 39%
4. Magetrøbbel 33%
5. Veggdyr 27%
6. Skade meg 21%
7. Akutt oppkast 16%
8. Insektbitt 16%
9. Solskader og solbrenthet 16%
10. Mygg 13%
11. Forkjølelse som følge av air condition på hotell eller fly 10%
12. Flått 10%
13. Jordskjelv 9%
14. Tropiske stormer 7%
15. Skogbrann 7%
16. Vulkanutbrudd 6%
17. Oversvømmelse 5%
18. Gnagsår 4%
19. Andre 4%
20. Vet ikke 11%
Dette har alltid nordmenn med seg på ferie, uavhengig av destinasjon:
1. Smertestillende medisiner 56%
2. Solkrem 55 %
3. Reseptbelagte medisiner 42%
4. Plaster 40%
5. Medisiner til min sykdom/plage 34%
6. Tabletter mot magetrøbbel/antidiarémedisiner 28%
7. Gnagsårplaster 24%
8. Desinfeksjonsmiddel 24%
9. Beroligende kremer/aloe vera mot solbrenthet 22%
10. Allergimedisiner 22%
11. Insektmiddel 18%
12. Reisesyketabletter 13%
13. Antihistaminer (for allergiske reaksjoner) 12%
14. Sårkremer 11%
15. Bandasjer 10%
16. Antibiotika ved akutt alvorlig infeksjon 4%
17. Andre 3%
18. Vet ikke 8%
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført i perioden 15. - 19. mars 2024 på Internett med utgangspunkt i YouGov-panelet i Norge. Undersøkelsen hadde 1005 respondenter.
Om Farmasiet
Farmasiet Apotek er Norges største nettapotek, og holder til i Oslo og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.
Kontakter
Stig Henning PedersenDriftsdirektør og farmasøytFarmasiet
Tel:416 74 483stighenning.pedersen@farmasiet.noFølg pressemeldinger fra Farmasiet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Farmasiet
2 av 10 unge gutter dropper solkrem for å få raskere farge1.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at over halvparten av unge gutter glemmer å bruke solkrem, og hele 5 av 10 ble solbrent i fjor. – Dette er bekymringsfullt, og på tide at guttene får riktig kunnskap om solbeskyttelse. Ironisk nok vil regelmessig bruk av solkrem med høy faktor gi en finere og mer langvarig brunfarge, minner farmasøyt i Farmasiet om.
Advarer mot falsk solkrem – Kan inneholde avføring og giftige stoffer18.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er høysesong for piratkopier, og 2 av 10 nordmenn innrømmer at de er usikre på om solkremen de har kjøpt er original vare. – En billig solkrem kjøpt i utlandet eller fra utenlandske nettsider kan være falsk, ikke gi solbeskyttelse og inneholde stoffer som er farlige for huden, advarer Farmasiet og Patentstyret.
Eksamenstid: Allergikere føler at de ikke blir tatt på alvor av skolen28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en undersøkelse blant allergikere sier 2 av 10 elever og studenter at de ikke opplever at skolen eller studiestedet tar dem på alvor. Flere er engstelige for at det kan få negative konsekvenser for eksamensresultatene. – Skolene har en vei å gå med tilretteleggelse, men de unge må også være litt proaktive, mener farmasøyt.
Minnet russen på kondombruk10.5.2024 10:40:12 CEST | Pressemelding
I en undersøkelse svarte halvparten av russen at de aldri har med seg kondomer. Det ønsket Farmasiet å gjøre noe med, og i samarbeid med RFSU delte vi ut kondomer på Russens dag på Tusenfryd. – Russen trenger ikke mer kjeft, heller en påminnelse om å beskytte seg, sier markedssjef i Farmasiet.
3 av 10 dropper solkrem i påsken – farlig selv når det er overskyet, advarer farmasøyt22.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Påskeferien er snart i gang og nordmenn vil tilbringe late dager på fjellet, ved sjøen eller i byen. Uavhengig om solen titter frem eller ikke så dropper 3 av 10 solkrem helt i påsken. – UV-strålene trenger gjennom skydekket likevel og med vinterblek hud er vi ekstra utsatt, sier farmasøyt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom