Universitetet i Oslo

Seks fremragende prisvinnere ved UiO

Del

Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av Forskningsprisen, Utdanningsprisen, Formidlingsprisen, Innovasjonsprisen og UiOs pris for yngre forskere.

Årets seks vinnere er Ingunn Kathrine Wehus, Hans Kristian K. Eriksen, Hilde Henriksen Waage, Omid Mirmotahari, Emily Annika Burger og Svein-Erik Hamran.
Årets seks vinnere er Ingunn Kathrine Wehus, Hans Kristian K. Eriksen, Hilde Henriksen Waage, Omid Mirmotahari, Emily Annika Burger og Svein-Erik Hamran. UiO/Ola Gamst Sæter

Styret ved Universitetet i Oslo deler hvert år ut priser til vitenskapelig ansatte for fremragende innsats og resultater. Prisene for 2024 blir tildelt:

– Med disse prisene løfter vi fram UiOs aller beste forskere, formidlere og undervisere, sier rektor Svein Stølen.

Prorektor Åse Gornitzka leder priskomiteen som står for utnevnelsene.

– Jeg vil gratulere samtlige prisvinnere på det varmeste! Vi er stolte og takknemlige for å ha så fremragende ansatte ved UiO. Det har vært svært sterke kandidater til alle prisene i år. Vinnerne bidrar med banebrytende og viktig forskning, utdanning, innovasjon og formidling, sier hun.

Forskningsprisen

Professorene Ingunn Kathrine Wehus og Hans Kristian K. Eriksen tildeles forskningsprisen for sitt arbeid knyttet til den kosmiske mikrobølge-bakgrunnsstrålingen (CMB), omtalt som overskuddsvarmen fra Big Bang.  

CMB er det eldste lyset i universet, og gir oss verdifull informasjon om universets fødsel og utvikling. Dette er vår viktigste kilde til å forstå de grunnleggende naturlovene som virket under universets skapelse. Wehus og Eriksen har utviklet avanserte analysemetoder som har bedret vår forståelse av universet. Dette har gitt banebrytende gjennombrudd på forskningsfeltet.

Utdanningsprisen

Førsteamanuensis Omid Mirmotahari tildeles utdanningsprisen for sin utforskende tilnærming til utdanning og nye forskningsbaserte og studentaktive læremetoder. Mirmotahari er en dedikert, innovativ og populær foreleser.

Han har ansvaret for innføringsemnet (IN1020) ved Institutt for informatikk og har innført spillifisering for å øke engasjementet blant studentene og fremme studentaktiv læring. Ved å se undervisning, vurdering og læringsmiljø i sammenheng fremmer han nye pedagogiske virkemidler.

Formidlingsprisen

Professor Hilde Henriksen Waage tildeles formidlingsprisen for å være en tydelig, kritisk og balansert formidler av Midtøstens politiske historie gjennom to tiår. Hun er historiker med Midtøsten som spesialfelt, og har vært særlig opptatt av konflikten mellom israelerne og palestinerne, samt Norges Israel-politikk. 

Mediene søker til Henriksen Waage både for korte, presise kommentarer og for dyp historisk innsikt. Hun deltar i samfunnsdebatten med forskningsbasert og grundig argumentasjon, hvor hun formidler et klart og tydelig budskap solid forankret i empirisk forsking.

Innovasjonsprisen

Svein-Erik Hamran får årets innovasjonspris for sin fremragende forskningsbaserte innovasjon, som har resultert i flere radarer med et svært bredt anvendeldesområde og med stor nytteverdi både nasjonalt og internasjonalt. 

Hamran leder Senter for romsensorer og systemer (CENSSS). Senteret drifter og analyserer data fra den egenutviklede radaren RIMFAX som brukes til geologiske undersøkelser på Mars. Radarene som Hamran har utviklet brukes i alt fra medisinsk forskning for hjerte- og blodtrykksmålinger, til arkeologisk forskning og geologisk forskning som rasfare, snøakkumulasjon og temperaturforhold i isbreer.  

UiOs pris for yngre forskere

Emily Annika Burger får prisen for yngre forskere for sitt arbeid med å forebygge livmorhalskreft som forårsakes av humant papillomavirus (HPV). Hun har bidratt med betydelig og anerkjent forskning på HPV-vaksinasjon og livmorhals-screening.  

Burger er en sentral bidragsyter innen internasjonal kreftforskning. Hun har dessuten publisert imponerende 60 publikasjoner, mange av disse i høyt rangerte tidsskrift som The Lancet.

Prisene deles ut på UiOs årsfest i september.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om oss

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye