Kilden kjønnsforskning.no

Flere historier i arkivene kaster lys over kvinners liv

Del

Et nytt prosjekt i Kvinnemuseets samling har gjort kvinners historier mer tilgjengelige og gjenstandene mer aktuelle.

Ung kvinne med langt lyst hår og blå genser står foran en bokhylle.
Jo flere fortellinger som er knyttet til gjenstandene i arkivene, jo større bevaringsverdi får gjenstandene i museumssammenheng, forteller Eva Refsahl. Foto: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no

Tekst: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no

– Det å jobbe med arkivering og registrering av gjenstander i museets samling er et arbeid som aldri tar slutt, forteller Eva Refsahl.

Refsahl er fagkonsulent for samlingsforvaltning ved Anno Museum, og har jobbet med registreringspraksis og hvordan synliggjøre kjønn og mangfold i tre av Kvinnemuseets delsamlinger. Arbeidet er et ledd i satsningen «Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum

– Det er alltid mulig å fylle på med ny informasjon. Enten fordi vi får tilleggsopplysninger, materialet i arkivet blir digitalisert, det blir publisert ny forskning, eller gjenstanden presenteres i for eksempel en utstilling som kan tilføre ny kunnskap om gjenstandene.

En kinesisk silkesko

Refsahl har gjort et retrospektivt dokumentasjonsarbeid, som har bestått i å videreutvikle registreringen av delsamlingene. På den måten gir man også gjenstandene en fornyet aktualitet, forteller hun.

– Gjenstandene jeg har jobbet med var allerede lagt inn i arkivet og registrert med noe informasjon i vår database. Men informasjonen som lå inne fra før har variert fra kort info, til mer utfyllende beskrivelse av for eksempel kjoler og drakter.

Et eksempel på en gjenstand i samlingen som Refsahl har jobbet med å tilleggsdokumentere, er en kinesisk silkesko, såkalte lotussko. 

– Museet hadde fått tilsendt mer kontekst om denne skoen, men det var ikke tilført registreringen, sier hun. 

– For å tilføre en bredere historie kunne vi også ta kontakt med giveren, og innhente mer detaljert informasjon. 

Denne gjenstanden er et godt eksempel på hvordan en bredere kontekst gir merverdi til en gjenstand og flere perspektiver, forteller Refsahl.

– Historikken viser nå til både tidlig bruk av snøreskoen, som del av en kvinneundertrykkende tradisjon, og til hvordan skoen kom til Norge og her har vært brukt i aktivistisk sammenheng og i skoleundervisning.

Mer informasjon, større verdi

Jo flere fortellinger som er knyttet til gjenstandene, jo større bevaringsverdi får gjenstandene i museumssammenheng. Ved å tilføre gjenstandene mer kontekst, øker man samtidig mulighetene for å videreformidle gjenstanden, forteller Refsahl.

– Når man skal vise frem presentere gjenstander i en utstillingen er det viktig å kunne sette dem inn i en sammenheng, forklarer hun.

– Ikke bare for å kunne fortelle hvor gjenstanden kommer fra og hvem som eide den, men historier om og i hvilke sammenhenger den ble brukt.

Les hele artikkelen i Kildens nyhetsmagasin.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye