Forskning og næring møtes på «Fremtidens smoltproduksjon»
Konferansen på Sunndalsøra er en yngleplass for kunnskapsutveksling mellom oppdrettere og forskere. De to dagene i oktober er spekket med fakta fra forskerne og erfaringer fra næringsaktører.
![Konferansen Fremtidens smoltproduksjon arrangeres i år for åttende gang, og arrangørene gleder seg over igjen å ønske velkommen til konferanse på Sunndalsøra. Fra venstre: Sigrun Rødset, Ane Wennevold, Tove-Lise Torve (alle fra Suns), Trine Ytrestøyl, Ingrid Lein og Åsa Espmark (alle fra Nofima).](/data/images/public/9232871/18100227/389ed591-5274-43d1-a943-0dad79e2bf54-w_720.jpg)
− Bare siden forrige konferanse har vi fått betydelig mer forskningsbasert kunnskap om smoltproduksjon, og erfaringer med løsninger i næringen bygger seg opp. Politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet er også på plass og vi håper det blir et fruktbart treffpunkt, sier Trine Ytrestøyl.
Ytrestøyl har ledet arbeidet med det faglige programmet med Fremtidens smoltproduksjon, som går av stabelen 16.-17. oktober 2024 på Sunndalsøra. Konferansen har trukket 2-300 deltagere fra bransjen annethvert år siden starten i 2008.
Konferansen er for alle som er interessert i produksjon av smolt og postsmolt, enten det foregår i lukkede anlegg på land eller i sjø.
− Det er en rask utvikling i retning av økt produksjon av stor smolt samtidig som det er utfordringer med velferd og dødelighet i sjø. God smoltkvalitet er en del av løsningen på disse utfordringene, sier Trine Ytrestøyl, som er seniorforsker i Nofima.
Under årets konferanse vil temaer være erfaringer med produksjon av stor smolt, smoltkvalitet, fiskehelse og -velferd, vannkvalitet i RAS samt fôr og fôring i RAS. Nytt av året er paneldebatt.
Utstillere er velkommen
Arrangørene knytter til seg sentrale sponsorer fra bransjen for å kunne tilby en bedre konferanse til en rimelig kostnad for deltagerne.
Sponsorene har stands i utstillingsområdet utenfor konferansesalen.
− Her er det plass til mange utstillere i tillegg til sponsorene, sier Ingrid Lein. Hun koordinerer bedriftene som ønsker å presentere sine produkter og kompetanse under konferansen.
− Vi prøver hver gang å gjøre dette til en enda bedre møteplass for leverandører og konferansedeltakere. Det er sosialt og pleier å være en veldig hyggelig møteplass i tillegg, avslutter hun.
Påmeldingen er åpnet på www.smoltproduksjon.no . Konferansen arrangeres av Nofima og Sunndal Næringsselskap.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTrine YtrestøylForsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel.
Bilder
![De som ønsker det får omvisning i RAS-fasilitetene på Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra, rett før konferansen starter.](/data/images/public/9232871/18100227/d9cf66b1-3759-4631-a443-b1f43d45cb2a-w_240.jpg)
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Ikke døm eplene etter utseendet!13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske epler smaker best, viser en ny norsk forbrukerundersøkelse. Importeplene av sorten Royal Gala scorer høyt på utseende, men havner på sisteplass i en ny smakstest.
Denne grønnsaken bør du sette på handlelista akkurat nå5.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Asparges står sjeldent på handlelista, men det burde den. For aspargesen passer til langt mer enn grilling, og nå er den endelig i sesong.
Consumers need time to find new salmon feed palatable3.6.2024 12:17:00 CEST | Press release
Consumers find the thought of using insects and microalgae in salmon feed hard to digest. Most people do not even know that wild salmon eat insects in the rivers.
Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.
Kan den norske taren få innpass i Sverige og Finland?30.5.2024 09:33:48 CEST | Pressemelding
Det er flere trender som taler positivt for å spise mer tang og tare. Men tang og tare som mat er foreløpig relativt ukjent i Europa og norske oppdrettere har en jobb å gjøre for å komme inn på lønnsomme markeder. Kan bruk av tang og tare i mat i våre nærmarkeder Sverige og Finland være en mulighet?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom