Optikerbransjen

Nesten én av to har øyeplager som kan behandles – kvinner plages mest

Del

Tørre eller rennende øyne er den nye folkeplagen, viser en ny undersøkelse. Selv om det er hjelp å få, lider mange i stillhet.

Daglig leder Tina Alvær i Optikerbransjen får her gjennomført en behandling hos optiker som forebygger tørre øyne (Foto: Ola Gimse Estenstad)
Daglig leder Tina Alvær i Optikerbransjen får her gjennomført en behandling hos optiker som forebygger tørre øyne (Foto: Ola Gimse Estenstad)

Noen opplever tårer som renner. Andre klør eller føler at øynene er tørre. I en stor kartlegging som Kantar har gjennomført for Optikerbransjen blant 1.400 nordmenn over femten år, svarer fire av ti at de har slike plager.

Tørre øyne kan oppleves på ulikt vis. Det kan svi, man kan bli lysømfintlig eller en kan føle seg trett i øynene.

- Det krever mer av øynene når vi ser mye på nært hold og på en skjerm store deler av dagen. Det kan være én årsak til at slike plager vil fortsette å øke, sier daglig leder Tina Alvær i Optikerbransjen, som er interesseorganisasjonen for norske optikerbedrifter.

Kvinner plages mer enn menn, viser undersøkelsen.

- Tørre øyne kan være et symptom på overgangsalderen hos kvinner, noe som kan forklare hvorfor flere kvinner opplever en større grad av øyeplager sammenlignet med menn, sier Tina Alvær.

Hjelp å få

Fire av ti som har slike plager, gjør ikke noe med det. Når man først søker hjelp, får de fleste hjelp av sin optiker, etterfulgt av øyelege eller fastlege.

- Det er viktig å presisere at det er pleie å få for disse plagene. Nye medikamenter og behandlinger har fått innpass de seneste årene og for mange vil det gi god bistand i hverdagen, sier Tina Alvær.

Tørre øyne skyldes i hovedsak at vi ikke produserer nok tårevæske. Årsakene til det kan være sammensatte. Det er derfor viktig å få undersøkt tårefilmen på øyets overflate, øyelokkskanten og kjertlene som produserer tårevæske. Disse kjertlene kan bli tilstoppet.

Mange optikere kan i dag undersøke tårefilmen og tilby behandling som åpner kjertlene eller lysbehandling. Det er dessuten mulig å få spray og dråper med kunstig tårevæske hos optiker. I andre tilfeller må pasienter henvises videre til øyelege og spesialister innen tørre øyne.

Sunn livsstil er viktig

- Vi synes det er bekymringsfullt at så mange som plages med tørre øyne, ikke søker hjelp. For å unngå mer alvorlige og varige plager, er det viktig å få behandling så tidlig som mulig, sier Tina Alvær.

For noen blir plagene så store at de er vanskelige å leve med.

Tørr luft inne, kald luft ute og at vi sitter mye foran skjermer og blunker mindre, kan bidra til tørre øyne. For god øyehelse er det viktig å spise og leve sunt og å ha god hygiene når man eksempelvis tar av sminke eller håndterer kontaktlinser.

FAKTA:

26 prosent sier de opplever å ha tørre øyne, 13 prosent sier det klør i øynene og 12 prosent har rennende øyne.

Tørre øyne knyttes ofte til utstrakt bruk av skjerm, men en tredel av de som plages, jobber ikke foran en skjerm.

(Kilde: Forbrukerundersøkelsen 2024, Kantar, gjennomført for Optikerbransjen januar 2024)

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Tina Alvær, daglig leder i Optikerbransjen (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Tina Alvær, daglig leder i Optikerbransjen (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Last ned bilde
Optikerbransjen organiserer over 500 av landets optikerforretninger

Følg pressemeldinger fra Optikerbransjen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Optikerbransjen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Optikerbransjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye