Optikerbransjen

Her er tegnene på at ditt barn bør sjekke synet

Del

Ved skolestart er det viktig at foreldrene legger merke til om barnet ser godt. Barns syn endrer seg gjennom oppveksten.

Optikere over hele landet undersøker i disse dager synet til norske skolebarn. Men det er foreldrenes ansvar å bestille time.
Optikere over hele landet undersøker i disse dager synet til norske skolebarn. Men det er foreldrenes ansvar å bestille time. Ola Gimse Estenstad

71 prosent av de med barn i skolepliktig alder, har hatt minst ett av barna til synsundersøkelse. Det viser en stor undersøkelse Kantar har gjennomført for Optikerbransjen tidligere i år.

Etter fireårskontrollen på helsestasjon er foreldrene ansvarlig for å følge opp barnas syn.

- Det er gledelig at mange foreldre på et tidspunkt i oppveksten har tatt med seg skolebarnet til optiker eller øyelege, men dette kan fort havne i glemmeboken, sier daglig leder Tina Alvær i Optikerbransjen.

Bransjeforeningen organiserer 525 av landets optikerforretninger og i disse dager er det mange som bestiller time til synsundersøkelse hos optiker når barna skal begynne på skolen.

Får hjelp hos optiker

Det er optiker som er det naturlige førstevalget for de aller fleste og her kan barna få den hjelpen de trenger.

For de aller fleste er det enkel synskorreksjon som må til, med briller eller kontaktlinser. Noen kan ha behov for behandlingsbriller for å unngå skjeling eller andre tilstander som kan rettes opp.

- Barnas syn er dessuten i endring gjennom oppveksten. Det er ikke sånn at synet er konstant fra man går i førsteklasse til man kommer på videregående, sier Alvær.

Ofte er de minste barna langsynte og kan ha problemer med å lese og å se på nært. De kan få vondt i hodet og ha vansker med å konsentrere seg. Senere, når man kommer i tenårene, er det ikke uvanlig å bli nærsynt. Da er det vanskelig å se skarpt på avstand.

Ifølge undersøkelsen mener 6 av 10 at det er optiker som bør undersøke barnas syn, fulgt av øyelege, helsesykepleier og fastlege.

- Det er mest fornuftig at foreldre først tar kontakt med optiker. Det er enkelt å få time og man belaster ikke fastleger eller øyeleger i spesialisthelsetjenesten som har lange ventelister. Hos optiker får man avtale kjapt, sier Tina Alvær.

Kan henvise

Skulle det være behov for oppfølging og videre undersøkelser av for eksempel en øyelege, er det ikke noe problem. Optikere kan henvise. Kommunikasjonen med annet helsepersonell går nå ofte mye raskere enn før, siden svært mange av landets optikere er på Helsenett og andre digitale løsninger.

Alle barn som har behov for briller, får i dag støtte fra NAV. Det er en enkel prosess som optikeren løser selv. Støtten dekker ikke selve synsundersøkelsen og heller ikke hele kostnaden til brillen, men den er et viktig bidrag.

Hvordan kan man oppdage at barn ikke ser godt?

Her er noen tegn å legge merke til:

  • Blir fort sliten av lesing og nærarbeid
  • Støter borti ting
  • Kan virke klumsete
  • Klarer ikke å ta imot en ball
  • Flytter bøker eller nettbrett nærmere
  • Myser
  • Har vansker med å holde konsentrasjonen
  • Sliter med å lese skilt, teksting på TV eller på tavla
  • Ser dobbelt, eller lukker ett øye ved lesing
  • Ser uklart når man skifter fra å se på avstand til nært

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Optikere over hele landet undersøker i disse dager synet til norske skolebarn. Men det er foreldrenes ansvar å bestille time.
Optikere over hele landet undersøker i disse dager synet til norske skolebarn. Men det er foreldrenes ansvar å bestille time.
Ola Gimse Estenstad
Last ned bilde

Om Optikerbransjenen

Optikerbransjen er interesseorganisasjonen for optikerbedriftene, med over 500 optikerforretninger som medlemmer.

Følg pressemeldinger fra Optikerbransjen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Optikerbransjen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Optikerbransjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye