Optikerbransjen

Alle vil styrke brillestøtten

Del

Velgere fra Fremskrittspartiet til Rødt har talt: Det offentlige bør sørge for at barn får dekket briller og synsundersøkelse hos optiker. Det kommer frem i årets Helsepolitisk barometer.

Tina Alvær er daglig leder i Optikerbransjen. Hun er glad for at velgere fra hele det politiske spekteret mener barn bør få støtte til synsundersøkelse og briller.
Tina Alvær er daglig leder i Optikerbransjen. Hun er glad for at velgere fra hele det politiske spekteret mener barn bør få støtte til synsundersøkelse og briller. Dag Øyvind Olsen

Dagens ordning er en støtte som dekker deler av kostnaden til briller, for barn og unge. Synsundersøkelsen og som regel mye at kostnaden til en brille, må foreldre betale selv.

Kantar Helsepolitisk barometer ble lagt frem denne uken. Her kommer det frem at kun tre prosent av befolkningen mener foreldrene skal ta utgiften til briller selv. Over 90 prosent mener kostnaden bør dekkes helt eller delvis av det offentlige.

Fra blått til rødt

- Det er interessant å merke seg at de sterkeste støttespillerne til full offentlig dekning av briller er velgerne til Fremskrittspartiet og Rødt. Over hele den politiske linjen er det stor støtte til at dette er et offentlig ansvar, sier daglig leder Tina Alvær i Optikerbransjen.

I dag er det en universell støtte til alle barn som trenger briller. Satsene er imidlertid så lave for det store flertallet, at foreldrene må betale en stor del av kostnaden selv. Synsundersøkelsen hos optiker dekkes ikke i det hele tatt.

Slik mener flertallet av velgerne at det ikke bør være. 61 prosent mener denne undersøkelsen bør dekkes i sin helhet, mens 31 prosent går inn for delvis offentlig finansiering av synsundersøkelsen.

Her er det spesielt velgere på venstresiden som ønsker full dekning, anført av Sosialistisk venstreparti og Rødt.

Blant alle er det kun fire prosent som mener foreldrene skal ta denne kostnaden alene.

Endringer må til

Det er overveldende støtte for at det offentlige har et større ansvar for barns syn enn tilfelle er i dag.

- Vi mener dette er gledelige og tydelige signaler som politikerne må ta inn over seg. Dagens støtteordning er ikke god nok og mange barn faller utenfor fordi det er en kostnad foreldre må ta selv, sier Tina Alvær i Optikerbransjen.

Som med kroppen ellers, utvikler øynene seg gjennom barneårene. Synet og øynene er ikke ferdig voksent før man når tenårene.

- Det betyr at noen kan være langsynte mens de går på barneskolen, mens andre utvikler nærsynthet når de går på ungdomsskole eller videregående. For å henge med i skolearbeid er synet veldig viktig, sier Tina Alvær.

Kontakter

Bilder

Tina Alvær er daglig leder i Optikerbransjen. Hun er glad for at velgere fra hele det politiske spekteret mener barn bør få støtte til synsundersøkelse og briller.
Tina Alvær er daglig leder i Optikerbransjen. Hun er glad for at velgere fra hele det politiske spekteret mener barn bør få støtte til synsundersøkelse og briller.
Last ned bilde

Om Optikerbransjen

Optikerbransjen er interesseorganisasjonen for optikerbedriftene, med over 500 optikerforretninger som medlemmer.

Følg pressemeldinger fra Optikerbransjen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Optikerbransjen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Optikerbransjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye