I mai skal elever og privatister ta 280 000 eksamener
Årets våreksamen i grunnskole og videregående starter mandag 13. mai. I løpet av tre uker skal elever og privatister gjennomføre skriftlig eksamen for å vise hva de har lært.
– Eksamen er en stor og viktig begivenhet hvert år for elever og ansatte på skoler, i kommuner og fylker. Det er mange involverte i et stort arrangement, der målet er at kandidatene får vist fram sin kompetanse, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
Forbudt å bruke KI på eksamen
Den teknologiske utviklingen, spesielt bruk av kunstig intelligens (KI), har skapt nye utfordringer for gjennomføringen. I februar kom Udir med nasjonale anbefalinger for å sikre en trygg og rettferdig eksamen. Økt vakthold, begrenset tilgang til hjelpemidler og nettsider, stikkprøver og skolering av sensorene er noen av de anbefalte tiltakene.
– Statsforvalteren og fylkeskommunene har tatt ansvar og fulgt opp våre anbefalinger. Fylkeskommunene har laget en veileder som fylkeskommuner og skoler skal bruke som et rammeverk for gjennomføring av skriftlig eksamen. Vi opplever at fylkene og kommunene har lagt ned en stor innsats for å ivareta det ansvaret de som skoleeiere har for gjennomføringen av eksamen. Det lover godt, sier Rosenkvist.
På eksamen skal skolene sperre for tilgang til internett, slik at elevene bare har tilgang til et begrenset antall tillatte nettsider. Det er ikke tillatt å bruke noen form for KI, slik som chatbot og tilsvarende programmer, under eksamen.
– De aller fleste elevene kommer på eksamen for å vise sin kompetanse og gjøre sitt beste. Tiltakene vi gjør i år, er nettopp av hensyn til dem. Det er viktig at eksamen er trygg og rettferdig, sier Rosenkvist.
Omfattende testing av systemene
Eksamen gjennomføres digitalt i de aller fleste fag. På den største dagen, med norsk hovedmål, er flere enn 50 000 kandidater inne i systemet samtidig. Siden forrige våreksamen har Udir hatt tett oppfølging av leverandøren av det digitale eksamenssystemet, og testet systemene grundig.
I år er det trykket opp papirutgaver av eksamensoppgaven i norsk, og enkelte andre fag, som en reserveløsning hvis det skulle oppstå tekniske problemer. Dette er et tiltak som lærere og skoler har ønsket for å trygge gjennomføringen av digital eksamen.
– Under et så stort arrangement som eksamen, vil det alltid kunne oppstå noen mindre problemer. Det var det også den gang eksamen ikke var digital, sier Rosenkvist.
Hvis det blir større problemer, som at brannalarmen går, nettilgangen på skolen går ned, innloggingen ikke fungerer eller lignende, skal elevene få ekstra tid til å gjennomføre oppgaven, tilsvarende tiden de mistet.
Rosenkvist oppfordrer kandidater og eksamensvakter i lokalene til å beholde roen og være tålmodige hvis det oppstår midlertidige problemer.
– Det er viktig å beholde roen hvis det går noen minutter uten at du får logget på eller nettet ikke fungerer. Det aller meste blir ordnet raskt.
Viktig informasjon og forberedelser
På nettsiden til Udir er det nyttige tips til kandidater som vil forberede seg. Der ligger oppgaver fra tidligere eksamener som de kan øve på, og informasjon om hva de må ha med seg av utstyr på eksamen.
Her finner kandidatene også informasjon om hvilke hjelpemidler som er tillatt og hva de har lov til å ha med seg i eksamenslokalet. Dette får elevene også informasjon om på skolen sin.
– Vi er klare og gleder oss til vårens viktige uker. Jeg vil gjerne ønske alle kandidater lykke til, sier Rosenkvist.
Fakta om eksamenssystemet
-
Udir har ansvar for å lage og organisere sentralt gitt skriftlig eksamen, mens fylkeskommunen lager og organiserer lokalt gitt skriftlig eksamen.
-
Muntlig og muntlig-praktisk eksamen lages og organiseres lokalt i de enkelte kommunene og fylkeskommunene.
-
Den enkelte kommune eller fylkeskommune (skoleeier) har ansvar for å gjennomføre alle eksamener. Det innebærer ansvar for administrative og tekniske forhold lokalt – slik som å sikre tilgang til tillatte hjelpemidler.
-
Udir administrerer de sentrale eksamenssystemene som kandidatene logger seg inn i når de gjennomfører eksamen.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
Send oss gjerne en e-post, så kontakter vi deg så raskt som mulig. Du kan også nå oss på pressetelefonen kl. 8.00-15.30 på hverdager.
Følg pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Bekymret over femteklassingers leseferdigheter13.11.2024 09:30:34 CET | Pressemelding
Årets femteklassinger gjør det litt bedre i engelsk, mens resultatene i regning og lesing går ned, viser nye tall. - Å kunne lese er helt avgjørende for å forstå og lære i alle fag. Barn må bruke tid på å lese, både på skolen og hjemme, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
1 av 6 elever i videregående har over 50 timer fravær16.10.2024 08:40:30 CEST | Pressemelding
Fraværet øker både i grunnskolen i videregående opplæring, viser ny statistikk fra Utdanningsdirektoratet. –Dette er tall vi alle må ta på alvor. Fravær kan få store konsekvenser for eleven både på kort og lang sikt, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
Små endringer i karakterene på videregående skole20.8.2024 10:02:45 CEST | Pressemelding
Karakterene er generelt litt høyere enn før pandemien i mange fag. Elevene får stadig høyere standpunktkarakter i kroppsøving og noe lavere i matematikk.
Store forskjeller i hva 15-åringer kan om økonomi27.6.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Det er store ulikheter i hvor mye norske 15-åringer kan om økonomiske begreper og det å styre og planlegge egen økonomi. Det viser resultatene fra den siste PISA-undersøkelsen, der norske elever for første gang har svart på spørsmål om økonomiforståelse.
Utdanningsdirektoratet foreslår å videreføre fraværsgrensen30.5.2024 08:10:06 CEST | Pressemelding
Høringen om forslag til nye fraværsregler for videregående skole er avsluttet. De nesten 400 høringssvarene viser at det er vanskelig å finne fraværsregler som ivaretar alle hensyn. Utdanningsdirektoratet (Udir) anbefaler derfor å videreføre dagens fraværsgrense på 10 prosent, med mulighet til å unnta enkelte typer fravær. Samtidig mener Udir at flere innspill til fraværsreglene bør utredes nærmere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom