FN-sambandet

Denne uka i FN: Vetobruk – peker pilene opp eller ned?

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Siden FN ble opprettet har vetomakten blitt brukt hele 321 ganger, og flere ganger under Gaza-krisen. Bildet viser da Storbritannia avsto fra å stemme på en resolusjon i desember. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
Siden FN ble opprettet har vetomakten blitt brukt hele 321 ganger, og flere ganger under Gaza-krisen. Bildet viser da Storbritannia avsto fra å stemme på en resolusjon i desember. Foto: UN Photo/Loey Felipe.

Vetobruk – peker pilene opp eller ned?

For to år siden bestemte FNs generalforsamling at overvåkning av vetobruk er nødvendig. Har dette hjulpet, eller sier Sikkerhetsrådets faste medlemmer fortsatt «ellers takk» til initiativer ment for å opprettholde fred og sikkerhet like ofte som før? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Krig i hovedstaden Khartoum, juni 2023. Foto: iStock/Abd Almohimen Sayed.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I april har Malta presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I mai tar Mosambik over presidentskapet.

I begynnelsen av uken er det forventet at Sikkerhetsrådet vil stemme over et utkast til en resolusjon om fornyelse av mandatet til FN-oppdraget i Sør-Sudan (UNMISS).

Tirsdag: Maltas FN-ambassadør, Vanessa Frazier, vil lede en oppsummeringssesjon for resten av medlemslandene.

Onsdag: Mosambik overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Det er også ventet at Rådet vil diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for mai.

Ellers denne uken, vil Sikkerhetsrådet trolig fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast om krigen mellom Israel og Hamas, som ble lagt frem av Frankrike. Det er også ventet at forhandlingene om et resolusjonsutkast foreslått av Russland om mandatet til ekspertpanelet som bistår Nord-Koreas sanksjonskomité vil fortsette. Rådsmedlemmene vil sannsynligvis også fortsette å diskutere et utkast til en presidenterklæring for å feire 20-årsjubileet til resolusjon 1540, som har som mål å forhindre at ikke-statlige aktører får tilgang til masseødeleggelsesvåpen. Rådet vil også følge nøye med på utviklingen i Sudan, særlig i lys av den eskalerende spenningen i El Fasher, hovedstaden i Nord-Darfur. Avhengig av utviklingen kan det bli innkalt til møter om dette og andre spørsmål i løpet av uken.

Ett år med krig i Sudan – hva skjer nå?

Krigføringen har kastet landet ut i en forferdelig humanitær krise, der flere millioner står i fare for å dø av sult. Les saken på fn.no.

Sudan: Sikkerhetsrådet ber om umiddelbar stans i den militære opptrappingen i El Fasher. Les saken på UN News.

UNRWAs granskingsrapport: Fire ting vi har lært

Tidligere denne uken kom den uavhengige granskingsrapporten mange hadde ventet på. FN-sambandet gir deg hovedfunnene og veien videre for UNRWA. Les saken på fn.no.

UNRWA trenger 1,2 milliarder dollar for å dekke akutte behov i Gaza og på Vestbredden. Les saken på UN News.

— Jeg er svært urolig over økningen i bosettervold mot palestinere på Vestbredden, sier utenriksministeren. Les saken på regjeringens sider.

Syria: Krisen eskalerer i skyggen av Gaza-krigen. Les saken på UN News.

Voldtekt i krigstid: Legg ned våpnene, forsterk kvinners stemmer

FN har verifisert 3 688 tilfeller av voldtekt og annen seksuell vold begått i krig i 2023, en drastisk økning på 50 prosent fra året før. Dette fortalte Pramila Patten, FNs spesialrepresentant for seksuell vold i konflikt, Sikkerhetsrådet. Les saken på UN News.

— Ukraina, ikke Russland, må vinne denne krigen, sier utenriksministeren. Les saken på regjeringens sider.

Ukraina: Betydelig økning i antall drepte barn i år, samtidig som de dødelige angrepene fortsetter. Les saken på UNICEFs sider.

Nord-Korea: Norge fordømmer oppskyting av ballistiske missiler 22. april, understreker brudd med flere resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Les saken på regjeringens sider.

Menneskerettigheter

null
Gaza-krisen er virkelig i ferd med å bli en global ytringsfrihetskrise», sa Irene Khan, som er FNs spesialrapportør for fremming og beskyttelse av retten til menings- og ytringsfrihet. Dette kommer til å få enorme konsekvenser i lang tid fremover, understreket hun. Foto: Unsplash/Tristan Sosteric.

Gaza-demonstrasjoner på amerikanske campuser utløser ytringsfrihetskrise

«Hoder ruller» på toppen av noen Ivy League-universiteter i forbindelse med en aksjon mot studenter som demonstrere mot Israels krig i Gaza. Dette retter søkelyset mot spørsmålet om ytringsfrihet over hele verden, sier FNs spesialrapportør Irene Khan. Les saken på UN News.

Amnesty: Rettighetssituasjonen i verden går bakover

Amnesty International går hardt ut mot land som bryter folkeretten, men også mot deres allierte som lar dem gjøre det i sin nye rapport. Les saken i Panorama nyheter.

Mannsutvalget har levert sin utredning

— Denne våren har vi snakket mye om gutter og menn og deres plass i likestillingspolitikken. Det har skjedd store endringer i mannsrollen de siste tiårene og vi har sett frem til å få en systematisk oversikt over problem og mulige løsninger, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, som tok imot utredningen. Les saken på regjeringens sider.

Sør-Afrika: Ikke kvitt apartheid- og rasismearven fra 30 år senere. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
Den 28. april hvert år markerer partene i arbeidslivet Verdensdagen for helse og sikkerhet på arbeidsplassen. Nesten 3 millioner mennesker døde av arbeidsrelaterte ulykker og sykdommer i 2019, de fleste av dem forårsaket av yrkessykdommer (89 %) og rundt 11 % på grunn av arbeidsulykker, ifølge ILOs estimater. I tillegg pådro 395 millioner arbeidstakere seg ikke-dødelige arbeidsskader. Foto: ILO/M. Crozet.

Sikkerhet i tall: Hva arbeidstilsynsdata forteller oss

Arbeidstilsynsinspektører er avgjørende for at et land skal kunne overholde arbeidslivsstandarder, også de som handler om HMS. Men antallet inspektører blir stadig færre, samtidig som arbeidsulykker og yrkessykdommer øker. Les saken på ILOs sider.

EU gir tommel opp for bedre arbeidsforhold for arbeidere på nettplattformer. Les saken på FriFagbevegelses sider.

ILO: Vedvarende anstendig arbeidsutfordringer til tross for jobbvekst i Stillehavsregionen. Les saken på ILOs sider.

Den afrikanske union og ILO inngår samarbeid for anstendig arbeid og sosial rettferdighet. Les saken på ILOs sider.

Matsikkerhet

null
Ifølge den siste globale rapporten om matvarekriser opplevde mer enn én av fem mennesker i 59 land akutt matmangel i 2023, sammenlignet med bare én av ti i 48 land i 2016. Foto: UNRWA/Hussein Owda.

Ferske tall viser omfang av sultkatastrofen i Gaza, Sudan og andre steder

Farlige nivåer av akutt sult rammet svimlende 281,6 millioner mennesker i fjor - det femte året på rad at matmangelen har forverret seg – noe som øker frykten for hungersnød og «utbredt død» fra Gaza til Sudan og andre steder, advarte FN-organisasjoner. Les saken på UN News.

Norge trapper opp støtte til Verdens matvareprogram – til bruk der det trengs mest

Norge overfører 430 millioner kroner til FN sitt matvareprogram (WFP). Pengene gjør FN-organisasjonen i bedre stand til å stanse sult i glemte kriser eller raskt trappe opp livreddende innsats. — WFP er et av våre viktigste verktøy i kampen mot sult, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Ofte er WFP den internasjonale organisasjonen som er først på plass når krisen rammer og den som blir igjen til sist. Les saken på regjeringens sider.

Haiti: Hvorfor landsbygdsutvikling er viktig, selv i krisesituasjoner. Les saken på IFADs sider.

Migrasjon

null
Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, og Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter, oppfordrer den britiske regjeringen til å revurdere sin plan om å overføre asylsøkere til Rwanda og i stedet iverksette praktiske tiltak for å håndtere flyktning- og migrantstrømmer, basert på internasjonalt samarbeid og respekt for internasjonale menneskerettigheter. Foto: Unsplash/Markus Spiske.

Asylloven mellom Storbritannia og Rwanda: FN-topper advarer mot skadelige konsekvenser

Etter at det britiske parlamentet vedtok lovforslaget «Safety of Rwanda», har to FN-topper igjen slått alarm om de skadelige konsekvensene det vil ha for global ansvarsdeling, menneskerettigheter og beskyttelse av flyktninger. Les saken på OHCHRs sider.

FNs migrasjonsorganisasjon hjelper overlevende etter dødsulykken utenfor Djibouti

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tilbyr medisinsk behandling, mat, husly og psykososial støtte til 33 mennesker på jakt etter et bedre liv som overlevde et forlis utenfor kysten av Djibouti mandag, samtidig som lokale myndigheter fortsetter lete- og redningsoperasjonene. Les saken på UN News.

Helse

null
En studie ledet av Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at vaksinering er det enkeltstående helsetiltaket som bidrar mest til å sikre at spedbarn ikke bare får oppleve sin første fødselsdag, men også fortsetter å leve et sunt liv inn i voksen alder. Av vaksinene som inngikk i studien, var det meslingvaksinen som hadde størst innvirkning på reduksjonen av spedbarnsdødelighet, og den sto for 60 prosent av alle liv som ble reddet takket være vaksinasjon. Denne vaksinen vil sannsynligvis fortsatt være den viktigste bidragsyteren til å forebygge dødsfall i fremtiden. Foto: UN Photo/Martine Perret.

Globale vaksinasjonstiltak har reddet minst 154 millioner liv de siste 50 årene

En stor, banebrytende studie som skal publiseres av The Lancet, viser at den globale immuniseringsinnsatsen har reddet anslagsvis 154 millioner liv – eller tilsvarende 6 liv hvert minutt hvert år – de siste 50 årene. De aller fleste av de reddete livene – 101 millioner – var spedbarn. Les saken på WHOs sider.

Alkohol, e-sigaretter og cannabis i Europa: Bekymringsfulle trender i ungdoms rusmiddelbruk, viser ny WHO-rapport. Les saken på WHOs sider.

«For sikkerhets skyld»-antibiotika ble brukt for mye under koronapandemien. Les saken på UN News.

Gaza: Hetebølge fører til ny «elendighet» og sykdomsrisiko i Rafah  

Uventede, stekende temperaturer i Gaza har bidratt til ny lidelse for innbyggerne i enklaven og utløst ny frykt for sykdomsutbrudd på grunn av mangel på rent vann og avfallshåndtering. Les saken på UN News.

Klima og miljø

null
— Jorden er livsgrunnlaget for åtte milliarder mennesker og millioner av andre arter, men vi befinner oss midt i en planetarisk krise uten sidestykke, sier FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David Boyd. Han legger til at det først og fremst er store bedrifter som er ansvarlige for angrepene på biosfæren og de økende ulikhetene. Foto: WMO/Gustavo Bauer Griman.

Stater medskyldige i bedriftsdrevet miljøkrise

Ifølge rapporten til FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, lagt frem for Menneskerettighetsrådet, bryter mange store bedrifter retten til et rent, sunt og bærekraftig miljø ved å forurense luft, vann og jord, ødelegge naturmangfoldet, slippe ut giftstoffer som er farlige for mennesker og dyreliv, og produsere og markedsføre usunn og ikke-bærekraftig mat. Luftforurensning koster jorden 8,1 billioner dollar årlig i helse- og miljøskader, og industriell matproduksjon koster mer enn 10 billioner dollar. Les saken på OHCHRs sider.

FN-sjefen lanserer energipanel

FNs generalsekretær har lansert et initiativ som skal sikre rettferdighet, bærekraft og respekt for menneskerettighetene gjennom hele prosessen med å utvinne og bruke kritiske mineraler som trengs for overgangen til ren energi. Les saken på UN News.

Klimaløfte 2025-kampanjen: FN-sjefen oppfordrer alle til å stå sammen under lanseringen av ny FN-kampanje

FN-topper har lansert en ny global kampanje for å håndtere «klimakaoset», der influensere, urfolksledere og bedriftsgiganter viser hva de har gjort og hva som kommer til å skje. Kampanjen «Klimaløftet 2025» har som mål å akselerere innsatsen fra lokalt til internasjonalt nivå for å ta mer ambisiøse skritt for å sikre at den globale temperaturen ikke stiger mer enn 1,5 grader, et mål som ble satt med Parisavtalen om klimaendringer i 2015. Les saken på UN News.

Norge leder forhandlinger om global plastavtale – kan få store konsekvenser for sårbare områder

Norge sitter i førersetet når forhandlingene om en rettslig bindende plastavtale starter i Canada tirsdag. Kommer avtalen på plass, kan den få store, positive konsekvenser for sårbare steder for plastavfall, som Maldivene. – Det er helt avgjørende at vi får på plass avtalen, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Les saken i Panorama nyheter.

Kiribati: Omringet av vann, men har ikke nok å drikke

I løpet av de åtte årene Det grønne klimafondet, som er et FN-organ, har godkjent klimarelatert finansiering til en verdi av 1,2 milliarder dollar til små øystater i Stillehavet. Selv om det høres ut som massevis av penger, er det ikke det. Vanuatu, en av disse statene, anslår at de vil trenge så mye penger alene innen 2030 for å håndtere truslene fra den globale oppvarmingen. Les saken på PassBlues sider.

Vindkraft på land splitter folket i to. Les saken på FriFagbevegelses sider.

Utdanning

null
Sosiale medier påvirker trivsel negativt og forsterker kjønnsstereotypier. — Barns sosiale liv utspiller seg i stadig større grad på sosiale medier, sa Audrey Azoulay, generaldirektør i UNESCO. Men altfor ofte forsterker algoritmestyrte plattformer eksponeringen for negative kjønnsnormer. Etiske hensyn må tas i betraktning i utformingen av disse plattformene. Sosiale medier bør ikke låse kvinner og jenter til roller som begrenser deres utdannings- og karrieremuligheter, understreket hun. Foto: Unsplash/Bruce Mars.

UNESCO: Sosiale medier påvirker jenters trivsel, læring og karrierevalg

En ny UNESCO-rapport advarer om at selv om digitale teknologier kan forbedre undervisning og læring, innebærer de også risikoer – som krenkelse av brukernes personvern, distraksjon fra læring og nettmobbing. Rapporten viser hvordan sosiale medier forsterker kjønnsstereotypier, noe som har negative effekter på jenters trivsel, læring og karrierevalg. Les saken på UNESCOs sider.

Lærere i Tennessee får bære våpen på jobb

I kampen mot skoleskytinger har den amerikanske delstaten vedtatt en omstridt lov. Les saken på FriFagbevegelses sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

15. april10. mai: Den 79. sesjonen av FNs torturkomité, som vil ta for seg landrapportene fra Aserbajdsjan, Finland, Honduras, Liechtenstein, Nord-Makedonia og Østerrike. Les mer her.

23.–29. april: Det 4. møtet i den mellomstatlige forhandlingskomiteen som skal utvikle et internasjonalt juridisk bindende instrument om plastforurensning, inkludert i det marine miljøet (INC-4). Les mer her.

29. april–3. mai: Den 57. sesjonen av FNs kommisjonen for befolkning og utvikling. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar 29. og 30. april. Les mer her.

29. april–10. mai: Den 45. sesjonen av landhøringene til FNs menneskerettighetsråd (eller Universal Periodic Review, UPR), som skal vurdere rapportene til New Zealand, Afghanistan, Chile, Viet Nam, Uruguay, Jemen, Vanuatu, Nord-Makedonia, Komorene, Slovakia, Eritrea, Kypros, Den dominikanske republikk og Kambodsja. Les mer her.

30. april: Words Matter-konferansen om hatytringer, arrangert av Oslosenteret. Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær, deltar. Les mer her.

2. mai: Det 74. plenumsmøte i FNs generalforsamling, som også skal handle om bruk av vetoretten. Les mer.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye