Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Flere har AHO som førstevalg

Del

Flere søkere har studier i design og landskapsarkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) som førstevalg, viser tall fra Samordna opptak. – AHO skal fortsette å ha de mest motiverte studentene og være best på studiekvalitet, sier rektor Irene Alma Lønne.

Rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Irene Alma Lønne.
– Vi bruker de gode søkertallene som et viktig grunnlag når vi fortsetter å utvikle utdanninger som bidrar til å løse samfunnsutfordringer, sier rektor ved AHO, Irene Alma Lønne. Foto: AHO

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) tiltrekker seg stadig flere søkere som mest av alt vil studere design og landskapsarkitektur.

– Vi oppfatter at flere og flere unge vil jobbe for å nå FNs bærekraftmål og få fart på det grønne skiftet. Da blir fag som landskapsarkitektur mer synlige og havner øverst på ønskelisten til stadig flere. Det er vi glade for, sier AHOs rektor Irene Alma Lønne.

Størst økning på landskap

Både studiene i design, arkitektur og landskapsarkitektur ved AHO er på norgestoppen når det gjelder søkertall. Størst økning i søkertallet har utdanningen i landskapsarkitektur. Antallet søkere som har utdanningen øverst på ønskelisten har økt med 17 prosent siden 2023.

– Det pågår endelig en stor og bred debatt om naturkrisen og FNs naturavtale. Det kan ha noe å si for veksten på landskapsarkitektur. Også debattene om hvordan vi skaper sosialt bærekraftige samfunn, har blitt bredere. Våre studier har stor relevans for disse agendaene, sier Irene Alma Lønne.

AHO ser også en vekst i antall søkere som aller helst vil studere design hos oss. Vi har gått fra 243 søkere med designstudiet på AHO som førstevalg i 2023 til 249 i årets runde.

Norgestoppen for AHO

AHO ligger på norgestoppen i antall søkere per studieplass. For arkitektur er det 14,5 søkere bak hver plass. Rektor Irene Alma Lønne lover at skolen jobber hardt for å møte de høye forventningene.

– Søkertall er noe av det viktigste for en utdanningsinstitusjon, og ikke noe vi tar for gitt. Vi bruker disse gode søkertallene som et viktig grunnlag når vi fortsetter å utvikle utdanninger som bidrar til å løse samfunnsutfordringer, sier Lønne.

Nedgang på arkitektur

Antall førstevalgssøkere på masterstudiet i arkitektur går ned, fra 1133 i 2023 til 872 i 2024. Det er en nedgang på cirka 23 prosent.

– Vi vet ikke hva nedgangen skyldes, men skal fortsatt praktisere innovativ, framragende undervisning i alle fag, også arkitekturfagene. AHO skal fortsette å ha de mest motiverte studentene og være best på studiekvalitet. Så skal vi jobbe enda hardere med å løse samfunnsoppdraget vårt, nemlig skape løsninger som gjør omgivelsene våre både naturvennlige, klimavennlige, vakrere og mer menneskevennlige, sier Lønne.

Antallet generelle søkere har sunket ved alle institutter. Antall søknader som har AHO-studier på lista uavhengig av rangering, har gått ned med cirka 20 prosent for arkitektur, ti prosent for design og åtte prosent for landskapsarkitektur.

Håper å få plasser på design tilbake

Etter et budsjettkutt fra regjeringen i bevilgningen for 2023, tar Arkitektur- og designhøgskolen opp kun 30 studenter på design, mot 60 fra 2020 til 2023. Tildelingen av såkalte koronaplasser i 2020 ga AHO ekstra studieplasser. 

– Designstudentene våre blir plukket opp av arbeidsgivere allerede før de er ferdig utdannet ved AHO. Vi skal fortsette å vise hvor viktige våre design-alumner er for det grønne skiftet og for den digitale omstillingen, ikke minst i helsesektoren, i håp om å få tilbake designplassene på statsbudsjettet for 2025, sier Lønne.

AHOs%20arkitektstudenter%20bygger%20betongelementer%20til%20en%20midlertidig%20m%F8teplass%20p%E5%20%D8kern.
AHOs arkitektstudenter bygger betongelementer til en midlertidig møteplass på Økern. Foto: AHO
AHOs%20campus%20ligger%20i%20bydel%20Gr%FCnerl%F8kka%20i%20Oslo.
AHOs campus ligger i bydel Grünerløkka i Oslo. Tidligere Oslo lysverker ble transformert til undervisningsbygg i begynneløsen av 2000-tallet. Foto: AHO

Kontakter

Om Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme. AHOs kunnskapsfelt har formgiving som fokus og virksomheten omfatter alle skalaer; gjenstander, systemer, bygninger, by- og landskapsforming. Skolen er organisert i tre institutter, og har crika 800 studenter og 270 ansatte.

Følg pressemeldinger fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye