Norges Blindeforbund

6 av 10 førerhundbrukere har blitt nesten påkjørt eller påkjørt av sparkesykkel eller sykkel. Kirsti ble meid ned og tør knapt gå ut lenger.

Del

Det er ca. 300 førerhundbrukere i Norge. På Førerhundens dag 24. april, vil Blindeforbundet øke kunnskapen om den viktige jobben førerhunden gjør, og minne om hvor viktig det er at folk tar hensyn til den når den jobber. Kirsti Holbæk-Hanssens skrekkopplevelse viser hvor hensynsløse folk kan være.

En kvinne går med førerhund på en gang- og sykkelvei. En syklist kommer i mot dem.
Kirsti Holbæk-Hanssen opplevede å bli kjørt ned av en syklist da hun gikk tur med førerhunden. (Arkivbilde av Kirsti og hennes forrige førerhund, før hendelsen) Jørgen Juul Norges Blindeforbund

Meid rett ned

Kirsti Holbæk-Hanssen og førerhunden Tempo gikk på en oversiktlig gang- og sykkelvei høsten 2023, da en syklist kom i stor fart og kjørte Kirsti rett ned.

– Smellet var så hardt at jeg falt bakover og dundra hodet i asfalten. Jeg hadde en intens smerte og var kvalm. Også var jeg skrekkelig redd, forteller Holbæk-Hanssen.

Hun fikk hjernerystelse etter ulykken. Et halvt år etter sliter hun med ettervirkninger både fysisk og psykisk. Hun har knapt gått ut etter hendelsen.

Urovekkende tall

På oppdrag fra Norges Blindeforbund gjennomførte Respons analyse i mars 2024 en undersøkelse blant førerhundbrukere. Den viser at Kirsti ikke er alene om å ha ubehagelige opplevelser med syklister og el-sparkesyklister.

  • Totalt har 6 av 10 opplevd å bli sneiet/nesten påkjørt eller påkjørt av en (el-)sparkesykkel eller (el-)sykkel mens de har vært ute med førerhunden.
  •  Flest sier at de har blitt sneiet av en sparkesykkel. 43% oppgir dette, mens 3% har blitt påkjørt av en sparkesykkel. Typisk har dette skjedd mer enn én gang.

Det får konsekvenser

- Undersøkelsen viser at sykler og el-sparkesykler er et stort problem for førerhundbrukerne våre. Det er urovekkende når halvparten unngår å bevege seg i gitte områder, én av tre ikke går ut deler av dagen og mer enn én av fire gruer seg for å gå ut på grunn av dette. En del førerhunder blir også preget og må i verste fall tas ut av tjeneste, sier Tommy Henriksen, daglig leder ved Norges Blindeforbunds førerhundskole.

I de store byene er det enda verre enn på de mindre stedene.

Må kanskje levere tilbake førerhunden

Kirsti Holbæk-Hanssen synes det går litt bedre, men tør bare gå 100 meter utenfor blokka der hun bor i Ski. Hunden har blitt re-trent, og selv går hun til traumebehandling for å bearbeide opplevelsen, men Kirsti står i fare for å måtte levere tilbake førerhunden sin, ettersom hun ikke får brukt den slik den skal brukes.

En%20mann%20med%20en%20gul%20labrador
Leder av Norges Blindeforbunds førerhundskole synes det er urovekkende at 6 av 10 førerhundbrukere har hatt ubehagelige og farlige opplevelser med elsparkesykler og sykler. Jørgen Juul Norges Blindeforbund
Kvinne%20sitter%20p%E5%20benk.%20Svart%20storpuddel%20med%20f%F8rerhundsele%20sitter%20ved%20siden%20av.
Kirsti Holbæk-Hanssen og førerhunden Tempo trener på å gå ut av huset etter den dramatiske hendelsen i oktober. Privat

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En kvinne går med førerhund på en gang- og sykkelvei. En syklist kommer i mot dem.
Kirsti Holbæk-Hanssen opplevede å bli kjørt ned av en syklist da hun gikk tur med førerhunden. (Arkivbilde av Kirsti og hennes forrige førerhund, før hendelsen)
Last ned bilde
En mann med en gul labrador
Leder av Norges Blindeforbunds førerhundskole synes det er urovekkende at 6 av 10 førerhundbrukere har hatt ubehagelige og farlige opplevelser med elsparkesykler og sykler.
Last ned bilde
Kvinne sitter på benk. Svart storpuddel med førerhundsele sitter ved siden av.
Kirsti Holbæk-Hanssen og førerhunden Tempo trener på å gå ut av huset etter den dramatiske hendelsen i oktober. Privat
Last ned bilde

Om oss

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye