Kilden kjønnsforskning.no

– Omsorg er kjønnsnøytralt

Del

– Nærhet og omsorg er grunnleggende kvaliteter ved mennesker. Og disse begrepene er kjønnsnøytrale, sier høyskolelektor i sykepleie Marko Stojiljkovic.

Høyskolelektor Marko Stojiljkovic ved OsloMet
Høyskolelektor Marko Stojiljkovic ved OsloMet tror flere menn vil søke sykepleiestudiet på sikt til tross for den lave andelen mannlige studenter i dag. Foto: Susanne Dietrichson. Kilden kjønnsforskning.no

Skrevet av: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no

Hvorfor velger så få menn å utdanne seg til sykepleiere? Omtrent 90 prosent av studentene på sykepleierutdanningen er kvinner, i tillegg faller flere menn enn kvinner fra underveis i studieløpet. Hva hindrer menn i å søke sykepleien og hvilke barrierer møter de i utdanningen? Er det liten kunnskap om yrket, mangel på mannlige forbilder eller handler det om at omsorg, nærhet og stell fortsatt blir forbundet med kvinner?

– Hvorfor skal omsorg og nærhet være feminine begreper? Det må i så fall være en fortolkning som noen har tatt inn. Vi trenger flere menn inn i faget på alle nivåer, det vil være bra for likestillingen i hele samfunnet, sier Marko Stojiljkovic.

Holdninger og stigma

Stojiljkovic er universitetslektor i sykepleie ved OsloMet og har sammen med kolleger tatt initiativ til en ressursgruppe for mannlige studenter på sykepleierutdanningen. På kontoret hans henger fotografier av glade mennesker, fargerike kort med hilsener fra studenter og kolleger, samt hedersbetegnelsen «Årets underviser 2023» i glass og ramme.

– Jeg tror ikke disse begrepene skremmer gutter. Jeg tror heller det handler om holdninger og stigma i samfunnet mot at menn skal bli sykepleiere, sier han.

– I tillegg er mange opptatt av at yrket ikke er godt nok betalt, ikke har nok status, ikke nok respekt og betyr krevende turnusarbeid. Men dette er ikke alltid sant, mener jeg. 

Stojiljkovic forteller en historie om menn og omsorg fra studiet:

– Jeg var fasilitator for en gruppe menn som nettopp hadde vært i praksis, og ba dem fortelle om sine erfaringer til neste gruppe som skulle ut i praksis, forklarer han

– Jeg ble rørt til tårer av det de fortalte og omsorgen de viste overfor pasientene og hverandre, jeg skulle ønske jeg hadde filmet det. 

Visste lite om studiet

– Få menn velger sykepleie, og studier viser at menn har dobbelt så høy sannsynlighet som kvinner for å falle fra underveis i studiet. Samfunnet trenger flere sykepleiere, så dette ønsket jeg å se nærmere på, forteller forsker Marianne Kambe.

Kambe er høyskolelektor på Høgskulen på Vestlandet (HVL) og aktuell med artikkelen «Å være mann i sykepleierutdanningen. Mannlige sykepleierstudenters erfaringer gjennom første studieår», som nylig ble publisert i Sykepleien Forskning. Kollegaene Merethe Røthing og Hellen Dahl er medforfattere.

– Vi ser at flere kvinner går inn i mannsdominerte yrker, men det samme gjelder ikke i like stor grad motsatt, altså at flere menn velger yrker dominert av kvinner, sier forskeren. 

– Det kan jo selvsagt handle om at menn har få insentiver for å velge et kvinnedominert yrke, som høyere lønn. Men i vår studie har vi altså spurt studentene.

Informantene i studien er tolv mannlige førsteårsstudenter på HVL. Kambe har intervjuet dem i fokusgrupper, i to omganger. 

– Vi spurte blant annet om motivasjonen for å søke på studiet og om hvilke barrierer de opplevde det første året som studenter, forteller Kambe.

– I samtalene kom det frem at de fleste gutter visste lite om hva det innebar å være sykepleier før de begynte på studiet. Det de hadde hørt om yrket i forkant var at det handlet om stell og omsorg. 

Les hele artikkelen i KIldens nyhetsmagasin.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye