Kilden kjønnsforskning.no

- Kjønn og mangfold bør gjennomsyre alt vi gjør i museet

Del

Mange får et nytt blikk på egne utstillinger og historier, forteller Mona Pedersen og Tilla Solli ved Kvinnemuseet som holder kurs for museumsansatte.

Mona Pedersen og Tilla Solli
– Det har alltid vært 50/50 menn og kvinner på kloden. Det kan være gode grunner for at dette ikke gjenspeiles i museenes samlinger og utstillinger, men i så fall bør det forklares, sier Mona Pedersen og Tilla Solli ved Kvinnemuseet/Anno museer. Foto: Susanne Dietrichson

Skrevet av: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no

– Vi jobber for at kjønn skal være et grunnleggende perspektiv som gjennomsyrer alt man gjør i museet. I ledelse og kommunikasjon, forvaltning av samlinger, utstillinger og formidling, forteller Mona Pedersen, avdelingsdirektør i Anno museum.

– Målet med arbeidet er å gjøre de ansatte bevisste på hvordan representasjon av kjønn og mangfold er knyttet til faglige praksiser og strukturelle blindsoner i museene. Vi er også opptatt av at arbeidsformene vi utvikler med kvinnehistoriske perspektiver, skal ha overføringsverdi til andre grupper som mangler eller er svakt representert i museenes samlinger og formidling.  

Pedersen og prosjektmedarbeider Tilla Solli har holdt tolv kurs for museumsansatte og studenter over hele landet. Målet er å bedre representasjonen av kvinner og mangfold i kulturhistoriske museer. 

Tester sitt eget museum

De to er ansvarlige for Kvinnemuseets satsning «Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum». Kursene er holdt for museumsansatte og studenter fra hele landet.

Vi ønsker å presentere kvinner som mangfoldige, som at de kommer fra ulike sosiale klasser, har ulik kulturell, religiøs og sosial bakgrunn.

– Vårt mål med kurset er at deltakerne blir oppmerksomme på hvordan man arbeider med kjønn og mangfold i museet. Vi ønsker å presentere kvinner som mangfoldige, som at de kommer fra ulike sosiale klasser, har ulik kulturell, religiøs og sosial bakgrunn, sier Solli.

Kurset består av en teoretisk og praktisk del, og er basert på Museumsverktøy – håndbok for god kjønnsrepresentasjon som ble til i første del i prosjektet.

Del 1 i håndboka heter «Test ditt museum». Her er oppgaven å telle objekter, se på hvordan menn og kvinner er beskrevet i utstillingstekstene, og å gå gjennom hvordan utstillingsrommene er disponert med tanke på kjønn og mangfold. 

– Denne praktiske øvelsen har ført til at mange museumsansatte har fått et nytt blikk på sine egne utstillinger og formidlingspraksiser, forteller de to.

Begge kjønn må være med

– I ett museum opplevde vi at de ansatte kom rystet tilbake fra en slik tellerunde, sier Pedersen.

– Utstillingen var tretti år gammel og tellingen viste at den inneholdt 40 mannsnavn og 4 kvinnenavn, hvorav to av kvinnene var nevnt fordi de var kone og datter til en av mennene. Og dette var en utstilling hvor kjønnsbalanse hadde vært et tema under planleggingen av utstillingen, supplerer Solli.

Denne utstillingen blir mye besøkt av skolebarn noe som gjør det ekstra viktig at begge kjønn er representert, mener Pedersen.

– I praksis betyr dette at unge jenter kommer på en utstilling som handler om Norges historie, og så opplever de å ikke være representert uten at det blir forklart, sier hun. 

– Det har alltid vært 50/50 menn og kvinner på kloden. Det kan være gode grunner for at dette ikke gjenspeiles i museenes samlinger og utstillinger, men i så fall bør det forklares. 

Les hele artikkelen i Kildens nyhetsmagasin.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye