Disse kommenterer mest på det andre spiser
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
11 % får kommentarer på det de spiser fra ektefelle/samboer, og nesten like mange får kommentarer fra kollegaer.
– Vi er litt overrasket over at 10% oppgir at kollegaer kommenterer på det de spiser, det burde man strengt tatt slippe i kantina fri for ektefeller med kommentartrang. Samtidig blir jo arbeidsplassens dynamikk gjerne litt som en familie over år. Jeg har sett det selv i kantina på jobben, jeg har blant annet en kollega som ofte kommenterer at en annen blander sammen så mye forskjellig mat. Mat er på mange måter utrykk for noe personlig og måten man mikser sammen en salat i kantina kan jo både vekke beundring og forakt, sier Anne Zondag, senioranalytiker i MatPrat.
Menn får mest kommentarer fra kona
Blant ektefeller/ samboere er det ikke like overraskende menn som er mest utsatt for kommentarer på det de spiser fra sin kjære, 13% mot 10 % av kvinnene. Det samme gjelder for de som ikke bor sammen, mennene får mest kommentarer fra sin kjæreste, 5% mot 3 %. Til og med når menn er blant venner, er det de som får høre det mest, 10% mot 7 % av kvinnene.
– Dette er kanskje et signal på at en del kvinner bør reflektere over egen oppførsel og kommentarer på mennenes matvalg, selv om vår undersøkelse ikke avdekker hva kommentarene går ut på. Det kan jo tenkes at det ligger omsorg bak, men kommentarer er ofte noe som oppleves som negativt for dem som får dem. Det er slik i denne og andre undersøkelser, at kvinner ser ut til å føle sterkere på idealer og moral knyttet til mat og kropp. Det er ekstra uheldig om det er nettopp dette kvinner bidrar til ved å kommentere hva andre har på tallerkenen, sier Zondag.
Kan være bekymring
Menn opplever at partneren deres har de sterkeste meningene om kostholdet deres i større grad enn kvinner, 25% av mennene mot 13 % av kvinnene. En større andel av kvinner enn av menn oppgir at andre har de sterkeste meninger om kostholdet deres, 21% mot 14 %.
– Det kan være slik at det noen opplever som kommentarer, er utrykk for at man er bekymret for helsa til mannen, kollegaen eller venninnen sin. Vi vet for eksempel fra tidligere undersøkelser at kvinner tar et lite avgrenset ansvar for flere enn seg selv når det kommer til maten. I en familie innebærer dette både planlegging, tilrettelegging, handling matlaging, men også et ansvar for dem man gir maten til. Det ligger jo ofte mye godt i dette, men det er jo ikke et fripass til å fungere som en kostholdskommentator i møte med andre, sier Zondag.
Det blir bedre med alderen
Er du lei av å få kommentarer på det du spiser, kan du trøste deg med at det blir bedre med alderen. Det er de yngste som får mest kommentarer når vi deler inn på alder blant de som har svart på undersøkelsen.
Besteforeldre som kommenterer på det barnebarnet spiser, blir i størst grad rettet mot barnebarn som er kvinner. 6% av kvinnene, mot 2 % av mennene oppgir at besteforeldre kommenterer på det de spiser.
De yngste, 18-29 år får oftere kommentarer på det de spiser fra andre, enn de som er eldre. En større andel av de som er 18-29 år, enn av de som er eldre, får kommentarer fra søsken, kjæreste, besteforeldre, fra venner og fra andre.
En større andel av de som er 18-29 år, enn av de som er eldre, oppgir at søsken har de sterkeste meningene om kostholdet deres, at besteforeldrene deres har det, og andre har det.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom