Disse kommenterer mest på det andre spiser
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
11 % får kommentarer på det de spiser fra ektefelle/samboer, og nesten like mange får kommentarer fra kollegaer.
– Vi er litt overrasket over at 10% oppgir at kollegaer kommenterer på det de spiser, det burde man strengt tatt slippe i kantina fri for ektefeller med kommentartrang. Samtidig blir jo arbeidsplassens dynamikk gjerne litt som en familie over år. Jeg har sett det selv i kantina på jobben, jeg har blant annet en kollega som ofte kommenterer at en annen blander sammen så mye forskjellig mat. Mat er på mange måter utrykk for noe personlig og måten man mikser sammen en salat i kantina kan jo både vekke beundring og forakt, sier Anne Zondag, senioranalytiker i MatPrat.
Menn får mest kommentarer fra kona
Blant ektefeller/ samboere er det ikke like overraskende menn som er mest utsatt for kommentarer på det de spiser fra sin kjære, 13% mot 10 % av kvinnene. Det samme gjelder for de som ikke bor sammen, mennene får mest kommentarer fra sin kjæreste, 5% mot 3 %. Til og med når menn er blant venner, er det de som får høre det mest, 10% mot 7 % av kvinnene.
– Dette er kanskje et signal på at en del kvinner bør reflektere over egen oppførsel og kommentarer på mennenes matvalg, selv om vår undersøkelse ikke avdekker hva kommentarene går ut på. Det kan jo tenkes at det ligger omsorg bak, men kommentarer er ofte noe som oppleves som negativt for dem som får dem. Det er slik i denne og andre undersøkelser, at kvinner ser ut til å føle sterkere på idealer og moral knyttet til mat og kropp. Det er ekstra uheldig om det er nettopp dette kvinner bidrar til ved å kommentere hva andre har på tallerkenen, sier Zondag.
Kan være bekymring
Menn opplever at partneren deres har de sterkeste meningene om kostholdet deres i større grad enn kvinner, 25% av mennene mot 13 % av kvinnene. En større andel av kvinner enn av menn oppgir at andre har de sterkeste meninger om kostholdet deres, 21% mot 14 %.
– Det kan være slik at det noen opplever som kommentarer, er utrykk for at man er bekymret for helsa til mannen, kollegaen eller venninnen sin. Vi vet for eksempel fra tidligere undersøkelser at kvinner tar et lite avgrenset ansvar for flere enn seg selv når det kommer til maten. I en familie innebærer dette både planlegging, tilrettelegging, handling matlaging, men også et ansvar for dem man gir maten til. Det ligger jo ofte mye godt i dette, men det er jo ikke et fripass til å fungere som en kostholdskommentator i møte med andre, sier Zondag.
Det blir bedre med alderen
Er du lei av å få kommentarer på det du spiser, kan du trøste deg med at det blir bedre med alderen. Det er de yngste som får mest kommentarer når vi deler inn på alder blant de som har svart på undersøkelsen.
Besteforeldre som kommenterer på det barnebarnet spiser, blir i størst grad rettet mot barnebarn som er kvinner. 6% av kvinnene, mot 2 % av mennene oppgir at besteforeldre kommenterer på det de spiser.
De yngste, 18-29 år får oftere kommentarer på det de spiser fra andre, enn de som er eldre. En større andel av de som er 18-29 år, enn av de som er eldre, får kommentarer fra søsken, kjæreste, besteforeldre, fra venner og fra andre.
En større andel av de som er 18-29 år, enn av de som er eldre, oppgir at søsken har de sterkeste meningene om kostholdet deres, at besteforeldrene deres har det, og andre har det.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom