Folk flest dropper dietter
Et flertall av nordmenn velger å spise variert og avstår fra strenge dietter. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion.
MatPrats ferske ernæringsundersøkelse avdekker en tydelig skepsis mot diettkulturen som ofte fremmes av både media og sosiale medier.
– Vår undersøkelse viser at nordmenn flest ikke går på dietter. Det tenker jeg er et sunnhetstegn. Et variert og balansert kosthold er sunt, sier Trine Thorkildsen, fagsjef ernæring i MatPrat.
Undersøkelsen, med 1600 respondenter, viser at 2 av 3 nordmenn i alderen 18-50 år spiser stort sett alt. Dette kostholdet er spesielt uttalt blant menn, hvor 71 % sier de spiser stort sett alt, sammenlignet med 59 % av kvinnene.
– MatPrat tilbyr oppskrifter, inspirasjon og kunnskap som svarer på det synet folk flest har om mat, sier Thorkildsen.
Vektnedgang er ikke det viktigste
Vektnedgang er ikke den viktigste motivasjonen for å følge en diett. To andre faktorer troner høyest på lista.
6 av 10 svarer at økt livskvalitet er det som motiverer mest. Nesten like mange blir motivert av å få mer overskudd, mens vektnedgang er på tredjeplass.
Flere motiveres av hverdagsmestring i 2024, når funnene fra årets undersøkelse sees opp mot fjorårets. Fra 2023 til 2024 har andelen som motiveres til å følge en type diett eller kosthold av følgende grunner/begrunnelser/faktorer økt:
- Å få økt muskelmasse / bli sterkere
- Hverdagsmestring
Enkelte motivasjonsfaktorer for å følge en diett har blitt svekket i år sammenlignet med i fjor, dette gjelder:
- Vektnedgang
- Bedre fordøyelse og tarmhelse
- Å spise riktig mat
Deler vi inn funnene på aldersgrupper, er det én gruppe som har vektnedgang som sin viktigste motivasjon for å følge en diett/ type kosthold. De over 40 år er mest opptatt av å gå ned i vekt, i denne aldersgruppen svarer 61% at vektnedgang er det som motiverer de mest til å følge en diett/type kosthold.
Nesten halvparten lei sunnhetshysteri
Undersøkelsen belyser også klare kjønnsforskjeller når det gjelder holdninger til dietter. 40% av de spurte oppgir å være lei av sunnhetshysteri, andelen som uttrykker dette er større blant menn enn kvinner.
Kvinner har overordnet mer negative holdninger til dietter enn menn. En større andel av kvinner enn av menn, er enig i at dietter er kortsiktige kostholdsendringer, at dietter gjør det vanskelig å leve et vanlig liv og at dietter har en negativ effekt på deres mentale helse.
En større andel av menn enn av kvinner er enig i at dietter er et personlig verktøy for å leve sunnere og at dietter hjelper dem til å optimalisere seg selv.
36 % er enig i at presset på å spise sunt er slitsomt. Andelen som mener dette, er større av kvinner enn av menn.
33 % er enig i at presset rundt sunnhet er mer usunt enn å leve usunt. Andelen som mener dette, er større av menn enn av kvinner.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Livskvalitet er viktigere enn vektnedgang når unge velger kosthold6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn under 30 år oppgir at økt livskvalitet er det som i størst grad motiverer dem til å følge et bestemt kosthold eller en type diett. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion der 1600 ble spurt om sitt forhold til kosthold og dietter.
Nordmenn vil ha kjøtt og andre rene råvarer29.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Å spise mest mulig rene råvarer og unngå prosessert mat er det kostholdet som flest nordmenn ønsker å ha. Videre er animalske matvarer som kjøtt, egg og melk de viktigste proteinkildene for nordmenn. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion.
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom