Vil verdsette statsansatte med høyere utdanning
Statsansatte med høyere utdanning har over tid hatt beskjeden lønnsvekst. Samtidig sliter staten med å få tak i den spisskompetansen den trenger. – Årets lønnsoppgjør må verdsette høyere utdanning, krever Unios forhandlingsleder Guro Lind.
Mandag 22. april startet forhandlingene i årets hovedtariffoppgjør i staten. Unios forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind gleder seg, men venter tøffe forhandlinger.
- Vi går til forhandlingene med krav om klar reallønnsvekst for våre medlemmer, som er statsansatte med høyere utdanning og tilsvarende høye studielån. Statistikken viser at disse gruppene har hatt beskjeden lønnsvekst de siste årene. Nå må også staten verdsette utdanningen den trenger, krever Lind.
Hun forhandler på vegne av over 36.000 Unio-medlemmer i blant annet politiet, forskning og høyere utdanning. Dette er arbeidstakere med etterspurt kompetanse, også i andre deler av arbeidslivet. Forskjellen i lønn mellom høyt utdannede i staten og i privat sektor, har økt. Og det er staten som sakker akterut.
Statens arbeidsgiverbarometer viser at hele 84 prosent av de største virksomhetene i staten sliter med å rekruttere og beholde den kompetansen de trenger.
- Hvis staten skal være attraktiv for disse arbeidstakerne, må den også tilby konkurransedyktig lønn. Nå ser vi eksempler på at politietterforskere dobler lønna når de tar med seg kompetansen ut av politiet, og vi ser at mange utdanninger sliter med å få tak i dem som skal utdanne framtidens lærere og sykepleiere. Dette må årets lønnsoppgjør ta tak i, sier Lind.
Det er i dag to tariffavtaler i staten: En avtale for Unio og Akademikerne, og en avtale for LO og YS. Statens personaldirektør, som leder forhandlingene på vegne av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, har uttalt at det er et mål for staten å gå tilbake til bare én tariffavtale. Det mener Lind er feil medisin.
- Å gå fra to til én tariffavtale i staten, vil ikke løse ett eneste problem. Snarere tvert imot. Jeg håper vi kan bruke forhandlingene til å finne løsninger som gjør hverdagen bedre for de statsansatte, og som bidrar til at staten kan løse sitt samfunnsoppdrag best mulig. Å diskutere antall tariffavtaler, er å starte i feil ende, avslutter Lind.
Siden det er hovedtariffoppgjør (skjer hvert andre år), skal det i tillegg til lønn forhandles om bestemmelsene i hovedtariffavtalen. Hovedtariffavtalen regulerer en rekke forhold, knyttet til blant annet arbeidstid, arbeidsvilkår og lønnstillegg.
Frist for forhandlingene er tirsdag 30. april.
Kontakter
Jan-Christian Kolstøkommunikasjonssjef
Tel:92056081jan-christian.kolsto@unio.noNora SørensenSeniorrådgiver kommunikasjon og likestilling
Tel:+47 907 98 919ns@unio.noBilder
Dokumenter
Lenker
Om oss
Unio er med omlag 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.
Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser.
Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.
En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.
Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning.
Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.
Ragnhild Lied er Unios leder.
Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.
Følg pressemeldinger fra Unio
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Unio
PRIV til red: Felles uttalelse fra Unio, Akademikerne og YS: Vil hegne om trepartssamarbeidet9.12.2024 20:30:16 CET | Pressemelding
I årets IA-forhandlinger har vi i felleskap jobbet hardt for å bevare dagens sykelønnsordning for å forhindre økte sosiale forskjeller, samt sikre at flest mulig forblir eller kommer tilbake i jobb selv om man er syk.
Kunstig intelligens: Etterlyser opplæring, retningslinjer og styring4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Unios medlemmer oppgir at de selv må lære seg KI-verktøy og finne ut hvordan kunstig intelligens kan brukes i arbeidsoppgaver. De etterlyser kompetanseheving, klarere retningslinjer og styring. Dette kommer fram i en fersk rapport utført at NIFU på vegne av Unio.
Ny Unio-ledelse valgt på Unio-kongressen3.12.2024 12:05:00 CET | Pressemelding
Steffen Handal ble i dag valgt til ny leder i Unio. Ny nestleder blir Cecilie Woll Johansen. Begge kandidatene var innstilt av valgkomiteen. Valgene skjedde på Unio-kongressen på Sundvolden hotell.
- En prinsipiell og klok avgjørelse av Rikslønnsnemnda20.11.2024 10:15:23 CET | Pressemelding
Unio og Akademikerne får beholde sin egen tariffavtale i staten. Det har Rikslønnsnemnda avgjort i dag. Nemdas avgjørelse tar innover seg at et stort flertall på arbeidstakersiden sa nei til statens tilbud.
Likelønnsdagen: Langt fra likelønn i Norge18.11.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
I dag markerer vi Likelønnsdagen som et symbol på at fra denne dagen jobber alle kvinner i Norge gratis. – Unios kamp for å løfte lønna til de med høyere utdanning i offentlig sektor er også en likelønnskamp, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom