Risiko ved å handle produkter utenfor EU
Halvparten av produktene som selges hos nettforhandlere utenfor Europa er ulovlige.

Miljødirektoratet ber forbrukere være klar over risikoen ved å handle hos netthandlere utenfor EU og EØS, da produktene kan være helse- og miljøskadelige.
– Det er en mye større risiko å kjøpe varer direkte fra nettbutikker og plattformer utenfor EU og EØS. Mange land har ikke like gode krav til produktenes innhold, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.
Kontrollerer produkter for helse- og miljøfare
Hvert år kontrollerer Miljødirektoratet elektriske og elektroniske produkter, leker, tekstiler, moteartikler, sport og fritidsutstyr som selges, både i fysiske butikker og på nettet. Både innhold av helse- og miljøskadelige stoffer, samt krav til merking av produktene blir kontrollert.
De ulovlige produktene ble trukket fra markedet etter at Miljødirektoratet henvendte seg til virksomheten med informasjon om funnene.
Flere av de ulovlige produktene som ble kontrollert ble kjøpt fra nettbutikker og plattformer som opererer utenfor EU/EØS- området. Resultatene er i tråd med tidligere funn i felles nordiske og europeiske tilsynsprosjekter. 25 % av produktene som ble solgt i norske nettbutikker, var ulovlige.
Fare for helse og miljø
Ulovlige produkter kan utgjøre en fare for helse og miljø. I våre kontroller fant vi ftalater ( DEHP, DIBP og DBP) i leker og sports- og fritidsprodukter. Dette er er stoffer som tilføres produkter for å gjøre dem myke.
Vi fant også kortkjedete klorparafiner( SCCP) og tungmetallet kadmium i plast på produkter. I metalldeler i produktene fant vi bly og nikkel.
Disse helse- og miljøskadelige stoffene påvirker helsen gjennom blant annet kontakt med huden, men samler seg også i husstøv og kan påvirke inneluften. Disse stoffene vil også havne i naturen når produktene produseres eller ved dårlig avfallsbehandling.
Ansvar for at produktene er lovlige
De som produserer, importerer og selger produkter har et ansvar for at produktene er lovlige og i tråd med regelverket som gjelder i EU/EØS.
Miljødirektoratet pålegger alltid virksomhetene som selger ulovlige produkter om å trekke tilbake produktene, og publiserer informasjon om dette i den europeiske portalen Safety Gate, og på den norske nettsiden farligeprodukter.no.
Fra 2024 kan Miljødirektoratet også ilegge overtredelsesgebyr ovenfor norske nettbutikker ved gjentakende avvik.
– Vår myndighet strekker seg ikke utover Norges grenser. I Europa kan vi be våre europeiske kollegaer føre tilsyn med nettbutikker og plattformer som har kontor i et EU-land. Det skjer ikke for nettbutikker og plattformer som operer fra utenfor EU, sier Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.
Tips for trygg netthandel:
- Sjekk farligeprodukter.no for å se om varene du vurderer å kjøpe har blitt trukket fra markedet i Norge.
- Bruk Safety Gate for å sjekke tilbakekallinger i Europa.
- Du kan sjekke det norske nettstedet www.norid.no for å finne eieren av norske .no-domener.
- Deretter, søk etter mer informasjon om selskapet i Brønnøysundregistrene på www.brreg.no.
- Når du handler på nettet, se etter nettbutikkens kontaktinformasjon, sted og organisasjonsnummer. Da vet du hvilket selskap ligger bak nettsiden og hvor den ligger.
- Kjøp kun CE-merkede leker og elektriske og elektroniske produkter
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Sjekk kartet: Har du truede arter i nabolaget?24.6.2025 09:45:34 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets nye kart viser hvor i Norge vi forventer å finne flest truede arter, såkalte «hotspots» for truede arter.
Nytt kart: Har du trua artar i nabolaget?24.6.2025 09:45:34 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets nye kart viser kvar i Noreg vi ventar å finne flest trua artar, såkalla «hotspottar» for trua artar.
Disse kommunene tar grep for naturmangfoldet23.6.2025 08:05:18 CEST | Pressemelding
44 % av kommunene i Norge har en plan for å ta vare på naturmangfoldet – enten under arbeid eller ferdigstilt. Se kart over hvilke her.
Desse kommunane tek grep for naturmangfaldet23.6.2025 08:05:18 CEST | Pressemelding
44 % av kommunane i Noreg har ein plan for å ta vare på naturmangfaldet – anten under arbeid eller ferdigstilt. Sjå kartet her.
Første pukkellaks har gått i fella21.6.2025 11:20:41 CEST | Pressemelding
Den første pukkellaksen fanget i felle ble tatt i Munkelva i Finnmark natt til lørdag. De første fellene kom på plass før helga.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom