Siemens

Norges smarteste industribedrift 2024

Del

Finalistene for «Norges smarteste industribedrift» og «Spesialprisen» 2024 er nå klare. Konkurransen er en hyllest til industriell innovasjon og bærekraft, og målet er å vise frem selskaper som er rollemodeller innenfor konkurransedyktig industriell produksjon, digitalisering og bærekraft.

- Det er mange veldig gode kandidater til begge prisene i år, med stor variasjon av bedrifter, sier juryleder Torger Reve. Det er spesielt gledelig at mellomstore norskeide industribedrifter i distriktene hevder seg så godt i konkurransen.

De tre sterke finalistene for «Norges smarteste industribedrift 2024» er:

Hycast AS – Datterselskapet av Norsk Hydro ASA bruker roboter i produksjonen og lar seg inspirere av IKEA når de selger støperiteknologi ute i verden
Hycast AS på Sunndalsøra er grunnlagt i 1990 og er et heleid datterselskap av Norsk Hydro ASA.
De har utviklet både støpeutstyr og smelterenseutstyr for produksjon av høykvalitets aluminium både for pressbolt og valseblokk som er helt unike. Deres nye helautomatiske overvåkningssystemer styres via en skyløsning, hvor roboter utnytter bevegelsesmekanismer, trådløs kommunikasjon, høyoppløselige kameraer og termiske bildesensorer for produksjonsovervåking. Inspirert av IKEA, kan Hycast’s selgere snart designe støpelinjer på minutter med automatisk genererte 3D-visninger.

Juryen er imponert over at de, på tross av tøff internasjonal konkurranse, opprettholder en sterk markedsposisjon.

Mer om Hycast

Tomax AS – Helnorsk produksjon gir bærekraftig boring i alle ledd
Tomax i Stavanger har utviklet avansert boreteknologi for norske og internasjonale aktører. Teknologien gir en systematisk reduksjon i både kostnad og miljøbelastning gjennom redusert tidsbruk og dermed redusert utslipp av eksosgasser. Sammenlignet med en tradisjonell boreoperasjon vil Tomax forbedre virkningsgraden til selve borkrona. Det bidrar til at energiforbruket reduseres 30-50 %. Levetiden på borkronen økes samtidig to til fire ganger. Komponentene som inngår i produktet kommer i hovedsak fra norske bedrifter. Den sentrale, matematiske algoritmen som benyttes er under stadig utvikling og utveksles som åpen kode styrt av et samarbeid mellom tre universiteter i Europa og USA.

Juryen har spesielt bemerket at Tomax har digitalisert hele sin verdikjede og tilbyr sitt produkt gjennom en B2B web løsning. Bedriften har vist imponerende lønnsomhet gjennom flere år.

Mer om Tomax

Kverneland Energi AS – Lynlading av anleggsmaskiner i lunsjen 
Kverneland Energi på Klepp lanserte i 2023 en mobil lynlader for anleggsmaskiner. Den minste modellen «Thor» kan monteres på en tilhenger og forsyne byggeplasser med grønn energi. Lavere dieselforbruk og CO2-utslipp gjør «Thor» både bærekraftig og lønnsom.

Juryen anser at løsninger som «Thor» vil spille en vesentlig rolle i det grønne skiftet, med tanke på de økende behov for elektrifisering og lading av anleggsmaskiner.

Mer om Kverneland Energi

Norges smarteste industribedrift 2024 blir kåret på Norsk Industris årskonferanse 7. mai 2024.

Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift

Norges smarteste industribedrift har også en egen spesialpris for nye, innovative industribedrifter som er i oppstartsfasen. De som tør satse innen nye nisjer og på bærekraftige, teknologiske løsninger, men ikke helt oppfyller kravene til hovedprisen enda. Dette er bedriftene som utmerket seg i år, og er finalister i Spesialprisen 2024:

Fishglobe AS – Innovasjon som kan transformere lakseoppdrett globalt, startet i Lysefjorden
FishGLOBE i Stavanger ble etablert i 2013. FishGLOBE er et unikt flytende lukket system som løser mange av oppdrettsbransjens største utfordringer knyttet til fiskevelferd, oppsamling av slam, rømning og lakselus.

Bedriften har som mål å løse oppdrettsbransjens miljøutfordringer ved å samle opp eksternt slam og uspist fôr, som deretter konverteres til biogass. Denne tilnærmingen sparer miljøet for permanente inngrep. Ved å bruke 0,9 kWh pr kg produsert fisk bidrar FishGLOBE til betydelige energibesparelser.

Juryen mener at dette er en fremtidsløsning og synes det er spennende om de kan få til storskala produksjon og dermed løse mange utfordringer innen en av våre aller viktigste næringer.

Mer om Fishglobe

Norsk Tekstilgjenvinning AS – En stor miljøutfordring skal resirkuleres av norsk nykommer
Norsk Tekstilgjenvinning i Sandefjord ble stiftet i 2021 og er støttet av Innovasjon Norge, Handelens Miljøfond og Norges Forskningsråd. De har som hovedmål å oppnå «tekstil-til-tekstil»-gjenvinning av blandingstekstiler fra helse- og hotellnæringen. I dag kan konvensjonelle maskiner i hovedsak bare gjenvinne ull og ren bomull til ny tekstil, ikke blandinger. Norsk Tekstilgjenvinning håndterer dette. Tekstilindustrien står estimert for opp mot 10 % av verdens klimagassutslipp og tekstil-til-tekstil gjenvinning kan utgjøre en stor forskjell.

Anlegget har en kapasitet til å gjenvinne opp til 2 000 tonn tekstiler per år, som vil øke til 30 000 tonn ved industrialisering av prosjektet innen 3-5 år.

Juryen fremhever det viktige og unike arbeidet som gjøres med en skalerbar løsning for blandingstekstiler, i en bransje med altfor stort miljøavtrykk.

Mer om Norsk Tekstilgjenvinning

Nordic Batteries AS - Norsk foregangsbedrift skal bidra til å revolusjonere batteriproduksjonNordic Batteries, etablert på Kongsberg, tar i bruk toppmoderne digitale verktøy og automatisering for å designe og produsere batterimoduler.

De utnytter den fremste teknologien i alt fra utvikling og produksjon til kundeleveranser. Gjennom kontinuerlig overvåkning med AI-algoritmer og et komplett digitalt dokumentasjonssystem, skal Nordic Batteries oppnå en produksjon som er både kostnadseffektiv og av topp kvalitet. 
Testing av produksjonen vil igangsettes i Kongsberg Teknologipark i løpet av 2024.

Juryen fremhever muligheten batterier skaper for avkarbonisering og elektrifisering av samfunnet i Norge, både for biler, båter og i kombinasjon med sol- og vindanlegg -  og at de benytter den nyeste teknologien for effektiv og bærekraftig produksjon.

Mer om Nordic Batteries AS

Vinneren av Spesialprisen blir publisert på Facebook og LinkedIn for Norges smarteste industribedrift 26. april.

Om Norges smarteste industribedrift:
Hvert år siden 2014 har Norsk Industri og Siemens jaktet på Norges smarteste industribedrift. Fordi fremtidens industri skapes av de som tør å satse på innovasjon, med mot og evne til å tenke nytt. Dette ivaretar og skaper nye arbeidsplasser, og gir livskraft til bygder og samfunn i hele Norge. Med konkurransen «Norges smarteste industribedrift» løftes de gode, bærekraftige industrihistoriene frem, og inspirerer til økt konkurransekraft for norske industribedrifter.

 Les mer på smartindustri.no

Juryen har bestått av:
Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
Anita Hager, administrerende direktør i Intek Engineering
Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
Frank Bråthen, direktør Digital Industries, Siemens AS
Hans Erik Vatne, COO Vianode
Knut E. Sunde, fung. adm. direktør / industripolitisk direktør Norsk Industri

 

Tidligere vinnere:

Norges smarteste industribedrift
2022: Glencore Nikkelverk
2021: Aarbakke
2020: Norsk Gjenvinning
2019: Tronrud Engineering
2018: Thermo Fisher
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

Spesialprisen:
2022: Desert Control
2021: Vianode

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om oss

Siemens er en global aktør som utvikler høyteknologiske, innovative løsninger for industri, energi, helse, byer og transport.  
Siemens-konsernet er en av verdens største leverandører av bærekraftige og miljøvennlige løsninger med fokus på elektrifisering, automatisering og digitalisering. Vi er 293.000 medarbeidere over hele verden. 

I Norge har Siemens AS gjennom 125 år satt tydelige spor med banebrytende teknologiløsninger for hele verden. Selskapets hovedområder er løsninger for industrien, kraftoverføring, infrastruktur til byer og byggteknologi. Hovedkontoret er i Oslo. 

Følg pressemeldinger fra Siemens

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Siemens på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Siemens

Siemens og Elvia samarbeider om å øke nettkapasiteten i deler av Norge innen 2030 med Software as a Service (SaaS) løsninger3.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding

Norsk distribusjonssystemoperatør, Elvia, vil bruke Siemens sin SaaS-løsning, LV Insights® X, for å automatisere prosesser og håndtere kompleksiteten i LV-nettet. LV Insights® X, en del av Siemens Xcelerator-porteføljen, har vært i drift hos Elvia siden oktober 2023, i forbindelse med Spectrum Power 7 ADMS. Partnerskapet vil muliggjøre en fremtidssikker distribusjonsnettforvaltning i Norge, ett skritt videre på reisen mot autonome nett.

Færre enn 50 prosent av bedriftene tror de vil nå målene for CO2-utslipp innen 203018.9.2023 13:39:44 CEST | Pressemelding

Ny global studie med 1400 ledere viser infrastrukturomstillingen av energisystemer, transport og bygninger – på nærings-, by- og regionnivå Avkarbonisering står høyt på agendaen for infrastrukturomstillingen, men det går for langsomt Over 50 % av de spurte lederne mener at lavere CO2-utslipp er et konkurransefortrinn, men under halvparten mener at de har en effektiv strategi for dette nasjonalt Teknologi og digitalisering er avgjørende for å lykkes med infrastrukturomstillingen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye