Norsk Folkehjelp: Oljefondet må ut av okkupasjonen
–Tiden er overmoden for at Norge setter folkeretten i førersetet når det gjelder innvesteringene til vår felles formue, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.

Da fondsmeldingen ble lagt frem i dag 12.04, ble det klart at Oljefondet gjennom sine investeringer fortsatt støtter opp om ulovlige bosetninger på Vestbredden.
–Vi er opptatte av at frarådingen som kom fra Regjeringen tidligere i år følges opp i praksis ved en grundig gjennomgang av Oljefondets portefølje, og at båndene til okkupasjonen kuttes, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.
Undersøkelser gjennomført av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet viser at Oljefondet har over 318 milliarder investert i 64 selskaper med virksomhet knyttet til den folkerettsstridige okkupasjonen av Palestina. Det er over 70 000 kroner per norske statsborger som kan bidra direkte til beslaglegning av jord og naturressurser, rivning av hjem, tvangsflytting, skade på eiendom og livsgrunnlag, innskrenket bevegelsesfrihet, og voldelige angrep og trakassering.
–Alt dette har vi sett en hårreisende økning av siden 7.oktober, sier Johansen. –Denne uka markerte 6 måneder med angrep mot Gaza, og eskalering av den allerede svært utfordrende situasjonen på Vestbredden, vi forventer helt andre signaler fra Regjeringen om hvordan vi forvalter Oljefondet vårt nå.
–For at Norge skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser må Oljefondet trekkes helt ut av okkupasjonen, avslutter Nord, det er den eneste måten vi kan sikre at vi oppfyller krav i ulike FN-resolusjoner som konstaterer at bosetningene er i strid med folkeretten.
Nøkkelord
Kontakter
Therese Nordhus LienSeniorrådgiver Kommunikasjon, Norsk Folkehjelp
Tel:99442472tnl@npaid.orgLenker
Om oss
Norsk Folkehjelp fagbevegelsens egne humanitære organisasjon. Vi har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 30 land. Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon og vår visjon er solidaritet i praksis.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp krever granskning av Gaza Humanitarian Foundation: Barth Eide må gjøre ord til handling7.7.2025 12:17:52 CEST | Pressemelding
– Hvor mange palestinske sivile skal drepes i matkø før verden griper inn? Vi ber Norge vise lederskap og fremme forslag i relevante FN-institusjoner om å sette opp en uavhengig granskningskommisjon, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom