Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
De kutter transporten og pakker fisken i emballasje som det går an å gjenvinne. Resultatet er lavere klimaavtrykk.
– Det er allerede kjent at villfanget hvitfisk har et gjennomsnittstall på miljøbelastning som er betydelig lavere enn kjøtt, sier seniorforsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima. Hun har arbeidet med et nytt konsept som får ned miljøbelastningen fra villfisken enda mer. Nå nærmer den seg miljøtallene fra hvetemel og annen mat som er basert på planter.
Pakning og transport
I første omgang fant partnerne bak SupremeFilet-prosjektet frem til emballasje som er både mindre og mer miljøvennlig. Tidligere har kjøtt og fisk stort sett blitt pakket i plast som er satt sammen av flere lag med forskjellige typer plastmaterialer. Nå er emballasjen byttet ut med gjenvinnbar plast. Den består i hovedsak av bare én type plastmateriale, slik at den kan smeltes ned og brukes på nytt.
Det neste som hjelper klimaet, er mindre transport. Sammen har disse tiltakene fått ned klimabelastningen med 30 prosent. – Det nye produktkonseptet har bidratt til lavere klimagassutslipp per kilo produkt, forteller Anlaug Ådland Hansen.
Tall gir bedring
Forskerne har sammenlignet tallene både med tidligere tall fra Gunnar Klo, vesterålsbedriften som har bearbeidet og pakket fisken i prosjektet, og med andre analyser som Norsus, Norsk institutt for bærekraftsforskning, har gjort tidligere.
– Vi trenger tall for å gjøre forbedringer. Hvis vi ikke kan måle, kan vi heller ikke forbedre, sier Hansen.
Alt på ett sted
Mye av forbedringen handler om at alt gjøres på ett sted. – De pakker og prosesserer én gang, sier seniorforsker Erik Svanes hos Norsus.
Da blir det en forskjell sammenlignet med om fisken skulle tas imot ett sted og behandles et annet sted i Norge eller Europa. – Dette konseptet sparer miljøet for både emballasje og transport, forklarer Svanes.
Dessuten er holdbarheten bedre ivaretatt med det nye produktkonseptet. – Men det har vi ikke klart å regne på miljøeffekten av, for vi har ikke tall på svinn hjemme hos folk før og etter. Antagelig er det mindre svinn, også, sier han. – Det er også viktig at det ikke bare er klimabelastningen som er redusert, men også en lang rekke andre utslipp – og dessuten forbruk av ressurser som for eksempel olje.
Det dreier seg ikke bare om å få tall som bekrefter sunn fornuft, ifølge Svanes. Det er ikke vanskelig å skjønne at mindre emballasje og mindre transport er bra:
– Men det er viktig å finne ut hvor stor forbedring hvert tiltak har gitt. Dette kan hjelpe resten av sjømatbransjen til å gjøre tilsvarende forbedringer.
Sjekket skrei
– Generelt kan vi si at her har de kommet ned i miljøpåvirkningen nesten så langt som det er mulig å komme med dagens teknologi, sier han. – Vi har analysert et produkt fra skrei, funnet ut at det har liten negativ påvirkning på miljøet og funnet ut hvordan det har klart å komme så langt ned.
Klimagassutslippene fra dette produktet er cirka 30 prosent lavere enn for gjennomsnittlig torsk på markedet. Sammenlignet med gjennomsnittlig svin og kylling er de rundt 55 prosent lavere. Samtidig understreker Erik Svanes at også bruken av ressurser og andre utslipp enn klimagasser er vesentlig lavere.
– Det er gjort forbedringer både i prosesseringen, emballasjematerialet, transporten og distribusjonen frem til forbruker. Også avfallsbehandlingen blir forbedret, fordi mindre emballasje og gjenvinnbar emballasje fører til lavere miljøpåvirkning. Funnene vi har gjort og kunnskapen vi har opparbeidet oss i dette prosjektet, viser at det er riktig å satse på lokal prosessering av norsk fiskeråstoff, sier Anlaug Ådland Hansen.
Faktaboks
SupremeFilet
Prosjektet SupremeFilet skal skape mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk.
Gunnar Klo AS eier prosjektet, mens Nofima har ledet forskningen. I tillegg deltar Fresh PL, Südpack, Multivac, Oda og Norsus. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.
Emballasjematerialet som er testet ut i prosjektet, består i hovedsak av polypropylen. Sammen med et tynt barrieresjikt gir det både god bevaring av kvalitet og kan gjenvinnes til bruk for nye emballasjematerialer.
Nøkkelord
Kontakter
Anlaug Ådland HansenForsker
Tel:+47 986 38 084anlaug.hansen@nofima.noBilder
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Tare kan gi sunnere brød18.7.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskere i Nofima har nylig publisert en vitenskapelig rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge. Brødet kan få en svak grønnfarge og en mild lukt av sjø.
Ikke døm eplene etter utseendet!13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske epler smaker best, viser en ny norsk forbrukerundersøkelse. Importeplene av sorten Royal Gala scorer høyt på utseende, men havner på sisteplass i en ny smakstest.
Denne grønnsaken bør du sette på handlelista akkurat nå5.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Asparges står sjeldent på handlelista, men det burde den. For aspargesen passer til langt mer enn grilling, og nå er den endelig i sesong.
Consumers need time to find new salmon feed palatable3.6.2024 12:17:00 CEST | Press release
Consumers find the thought of using insects and microalgae in salmon feed hard to digest. Most people do not even know that wild salmon eat insects in the rivers.
Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom