Sex og Politikk

Parlamentarikere fra 112 land busses rundt i Oslo for å diskutere seksuelle rettigheter

Del

Onsdag 10. april skal over 170 parlamentarikere fra hele verden på ekskursjoner for å se hvordan Norge jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). Helse- og omsorgsminister Ingvil Kjerkol og norske parlamentarikere fra alle partier ønsker velkommen og forteller om hvordan Norge jobber med seksuelle rettigheter.

10. - 12. april kommer parlamentarikere fra 112 land til Oslo for å diskutere seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette bildet er fra konferansen i Ottawa, Canada i 2018. Konferansen i Oslo er den første som arrangeres etter Ottawa.
10. - 12. april kommer parlamentarikere fra 112 land til Oslo for å diskutere seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette bildet er fra konferansen i Ottawa, Canada i 2018. Konferansen i Oslo er den første som arrangeres etter Ottawa. ©Wellington Imagery EPF IPCI

På første dag av den store IPCI-konferansen (lenke til sak om konferansen på NTB) som finner sted i Oslo 10. – 12. april skal Norge vise fram hvordan vi jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) på forskjellige arenaer i samfunnet. Det gjør vi ved at parlamentarikerne som kommer kan delta på fem forskjellige bussturer onsdag ettermiddag:

Det er fortsatt mange steder i verden der det er både ulovlig og til og med livsfarlig å være skeiv, så det å snakke om seksuelle rettigheter for denne gruppen er mange steder fullstendig uhørt. På Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) vil politikerne møte blant annet møte en transperson som også er lege og andre seksuelle og kjønnsminoriteter.

Norge er fremst i verden når det gjelder å inkludere menn i likestillingsdiskusjonen. Senere denne måneden kommer rapporten fra det regjeringsutnevnte mannsutvalget. På likestillingssenteret for menn: Reform; får parlamentarikerne smakebiter fra medlemmer av mannsutvalget.

Urfolk blir ofte fullstendig glemt når man snakker om seksuell helse og rettigheter. På Samisk Hus vil parlamentarikerne møte og diskutere med sametingsrepresentanter og skeive samer.

I mange land er man redde for å snakke om ungdoms eller ugiftes seksuelle helse og rettigheter, da man tenker at det kan føre til både umoral og et ras med uønskede graviditeter. Hos Sex og samfunn møtes ungdom med gratis prevensjon og informasjon.

Og det at Norge satser på både forskning og høyere utdannelse innenfor seksuell helse vekker interesse blant utenlandske politikere.

Ikke fasitsvar

Det er selvsagt ikke snakk om fasitsvar. Alle land må finne fram til sine måter å implementere seksuell og reprodukt helse og rettigheter i samfunnet. Besøkene skal vise hva Norge gjør, og ikke minst hvorfor man tenker at dette er viktige tema hos oss. Dette skal være til inspirasjon og input i begynnelsen på en tre dager lang konferanse der parlamentarikere fra 112 land skal diskutere og lære av hverandre hva man har fått til på dette fagområdet, der også vi i Norge kan bli inspirert og lære av hvordan andre lands parlamentarikere har jobbet.

De mer enn 170 parlamentarikerne blir busset rundt til forskjellige organisasjoner og institusjoner i Oslo: Universitetet i Oslo, Reform, landets eneste likestillingssenter for menn, ungdomsklinikken til Sex og samfunn, organisasjonen Amathea som jobber med abort, Samisk hus, samt HKS Oslo, et kommunalt lavterskeltilbud for seksualitet og kjønnsmangfoldige barn og unge. På alle stedene får de utenlandske parlamentarikerne god anledning til å samhandle, stille spørsmål og komme med tilbakemeldinger.

PRIVAT TIL REDAKSJONEN

Fagpresse/Presse med spesielt fokus på de forskjellige temaene og annen media er velkommen til å møte opp på de forskjellige stedene for å treffe de internasjonale parlamentarikerne og høre hva de spør om og tenker om de forskjellige SRHR-temaene.

Bussene kjører fra Radisson BLU Scandinavia onsdag 10. april, klokken 14.00 og vil være framme på de forskjellige stedene cirka 14.30. Adressene til de forskjellige stedene står nedenfor.

Til orientering: Det inviteres til pressekonferanse om IPCI 2024 på onsdag formiddag der blant andre administrerende direktør for FNs befolkningsfond Dr. Natalia Kanem og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim er til stede. Det sendes ut egen invitasjon til denne pressekonferansen.

Oversikt over de fem turene og adresse:

SRHR OG UNGDOM Ungdommen er vår fremtid. Det er viktig at de har tilgang til blant annet god seksualitetsundervising. Unge mennesker opplever imidlertid store forskjeller i kvaliteten på undervisningen og tilgang til SRHR-tjenester. Denne turen går til ungdomsklinikken til Sex og samfunn, en ungdomsklinikk for seksuell helse i Oslo og Amathea, en gratis helsetjeneste for alle som ønsker å snakke med noen om graviditet og abort. Adresse: Skippergata 17, Oslo

SRHR OG MENN Den norske regjeringen har nedsatt en kommisjon som skal se på menn og likestilling. Denne kommisjonen skal legge frem sin sluttrapport i slutten av april, men før det får delegatene vite mer om tankene bak rapporten og hvorfor regjeringen mente det er viktig med et blikk på menn og likestilling. Denne turen går til Reform, landets eneste likestillingssenter for menn, der daglig leder er et av medlemmene i Mannsutvalget. Adresse: Øvre Slottsgate 18-20, Oslo

SRHR, FORSKNING OG HØYERE UTDANNING Helse- og omsorgsminister Ingvil Kjerkol ønsker parlamentarikerne velkommen på Universitetet i Oslo, der både OsloMet og Universitetet i Oslo, samt non-profit selskapet Laerdal Global Health viser betydningen av hva forskning og høyere utdannelse har å si for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i samfunnet. Adresse: Harald Schjelderups hus, Auditoriet 4. Forskningsveien 3A, Oslo

SRHR OG URFOLK Samene er Norges urbefolkning, anerkjent av den norske stat, med eget parlament. Forskning viser at det er forskjell på den seksuelle helsen blant den samiske befolkningen og den norske befolkningen. Turen går til Samisk Hus i Oslo, der utfordringer og forsøk på å løse SRHR-utfordringer i Norges urbefolkning vil bli presentert. Adresse: Dronningens gate 8B, Oslo

SRHR og SKEIVE Arbeidsplanen som ble vedtatt i Kairo var nyskapende og fremtidsrettet, men den var også et resultat av sin tid. Denne turen tar sikte på å fordype seg i de uløste utfordringene innen SRHR, med særlig fokus på kjønnsmangfold og seksuelt mangfold. Turen går til HKS Oslo, et kommunalt lavterskeltilbud for seksualitet og kjønnsmangfoldige barn og unge. Adresse: Mailundveien 23, Oslo.

Om IPCI 2024 Oslo

I år er det 30 år siden den viktige Kairo-konferansen der seksuelle rettigheter og likestilling for alvor ble satt på agendaen. Før 1994 var diskusjonen preget av frykt for overbefolkning, men i Kairo satte man likestilling, helse og rettigheter i sentrum for befolkningspolitikken.

Stortinget er vertskap for en parlamentarikerkonferanse for å markere 30 års jubileet for Kairo-konferansen. Regjeringen ved Utenriksdepartementet og sivilt samfunn ved Sex og Politikk støtter helhjertet opp om konferansen i Oslo.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Klare til å ta imot parlamentarikere fra hele verden som skal snakke om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter: Stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke (Ap), daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen og statsekretær i Utenriksdepartementet Bjørg Sandkjær (Sp).
Klare til å ta imot parlamentarikere fra hele verden som skal snakke om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter: Stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke (Ap), daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen og statsekretær i Utenriksdepartementet Bjørg Sandkjær (Sp).
Last ned bilde
På IPCI 2024 Oslo får parlamentarikere fra hele verden anledning til å diskutere seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) med hverandre, og hvordan man kan implementere SRHR i samfunnet til det beste for blant annet likestilling.
På IPCI 2024 Oslo får parlamentarikere fra hele verden anledning til å diskutere seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) med hverandre, og hvordan man kan implementere SRHR i samfunnet til det beste for blant annet likestilling.
Last ned bilde
Dette er logoen til IPCI-konferansen i Oslo, Norge.
Dette er logoen til IPCI-konferansen i Oslo, Norge.
Last ned bilde

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye