Easee

Easee trekker rettssaken i Sverige

Del

Easee offentliggjør i dag beslutningen om å trekke rettssaken mot den svenske tilsynsmyndigheten Elsäkerhetsverket, vedrørende salgsforbudet av produktene Home og Charge i Sverige. 

Stavanger, 3. april 2024
Stavanger, 3. april 2024

– Rettssaken handlet ikke om produktenes sikkerhet. Vår beslutning om å trekke rettssaken er strategisk: Vi vil sette sikkerhet først, sikre samsvar med myndighetenes krav og prioritere dialog, sier midlertidig daglig leder i Easee, Erik Færevaag.

Det var 14.mars i 2023 at Elsäkerhetsverket stanset salget av produktene Home og Charge. Samtidig ble det fremmet et krav om tiltak for de allerede installerte laderne i landet.

Da Elsäkerhetsverket fattet sitt vedtak om salgforbud, begrunnet de det med at produktene ikke oppfylte kravene i relevante standarder da de ble sluppet på markedet.

Easee tok saken til retten, og den svenske forvaltningsdomstolen skulle ta stilling til om salgsforbudet og utbedringskravet var berettiget eller ikke. 

Mangelfull dokumentasjon

Easee anerkjenner at den tekniske dokumentasjonen for Easee Home og Easee Charge ikke var tilstrekkelig da produktene ble satt på markedet, og at merking og samsvarserklæring ikke oppfylte de formelle kravene i standardene.

– Vi ønsker å anerkjenne Elsäkerhetsverkets arbeid for å opprettholde industristandarder og forbrukersikkerhet. De har identifisert tydelige områder for forbedringer og for oss har dette vært viktig læring, sier Lene Kristin Wilhelmsen, Juss- og samsvarsdirektør i Easee. 

De installerte laderne

Parallelt med rettsløpet har Easee presentert en tiltaksplan for Elsäkerhetsverket.

– Easee har gjennomtestet ladeboksene og oppdatert den tekniske dokumentasjonen i samråd med uavhengige og akkrediterte testhus. Den nye tekniske dokumentasjonen, samsvarserklæringen og merkingen av laderne oppfyller nå de formelle kravene, sier Færevaag.

Easee leverte sin tiltaksplan innen fristen 14.mars 2024, og venter nå på tilbakemelding.

– Vi ønsker å utbedre de manglene som Elsäkerhetsverket pekte på i sitt opprinnelige vedtak. Vi har samtidig bedt om veiledning dersom de ikke skulle være fornøyde med metodikken vi bruker for å vise at vi opprettholder industrikravene, sier Wilhelmsen.  

Grønt lys fra Sveits 

Flere land valgte å gjøre egne undersøkelser av Easee Home og Easee Charge, som følge av salgsforbudet i Sverige. 14.mars 2024 godkjente Sveits den oppdaterte tekniske dokumentasjonen.

– Vi har vært proaktive i dialog med andre land og delt oppdaterte tester og dokumenter. Dette kunne vi se resultatet av i Sveits 14.mars, sier Færevaag. 

Vektlagt i Sveits er testrapportene, samt uttalelser fra uavhengige eksperter, blant annet fra det akkrediterte testhuset TÜV SÜD. Uttalelsene stadfester at ladeboksene er trygge og at dokumentasjonen viser dette.

Andre land har valgt å se an utfallet av den svenske rettssaken - før de fatter et vedtak om et eventuelt salgsforbud.

– Vi har informert relevante myndigheter om at vi vil trekke rettssaken i Sverige. Nå er vi opptatt av å finne gode løsninger sammen med dem, partnere og bransjen, sier Færevaag.

– Et intenst år

Salgsforbudet i Sverige fikk store konsekvenser for Easee som måtte nedbemanne flere hundre ansatte i august 2023. Samme måned lanserte selskapet Charge Lite – den første av flere kommende ladebokser i en ny produktlinje. 

Kjetil Næsje, styreleder i Easee, forteller at det siste året har vært krevende. 

– Det siste året har vært intenst med store endringer og forbedringsarbeid. Samtidig har selskapet klart å legge ned store ressurser i å få nye produkter på markedet. Det sier noe om kraften som er i denne organisasjonen. 

Erik Færevaag gikk inn i rollen som midlertidig daglig leder i oktober 2023. 

– Da ble første prioritet å få selskapet på rett kjøl igjen og det har vi klart, takket være de ansatte, gode samarbeidspartnere og investorer med stor tro på både folk og produkt. Nå ønsker vi å se fremover, sier Næsje.  

Faktaboks

  • ESV innførte salgsforbud for Easee Home og Charge 14.mars 2023. 
  • Frivillig omsetningsstans: Belgia, Nederland, Danmark, Island 
  • Land med salgsforbud: Sverige
  • 14.mars 2024 var fristen for å rapportere om tiltaksplan for installerte laderne i Sverige. Tiltaksplanen er iverksatt. 
  • Det er ingen automatikk i at punktet om tiltak for de installerte laderne blir adoptert av andre EØS-land.

Kontakter

For spørsmål angående denne saken kan man sende en epost til media@easee.com.

Bilder

Om Easee

Easee ble etablert av tre norske grundere i 2018, og utvikler, designer og produserer alle produkter i Skandinavia. Selskapet eksporterer til hele 23 land i Europa og har en eksportrate på nærmere 80 %, med Sverige, UK, Tyskland, Nederland, Sveits og Danmark som sine største markeder.

Med over 500 ansatte i 8 land har selskapet en ambisjon om å bli Europas største green-tech selskap innen 2026, og verdens største innen 2031.

Følg pressemeldinger fra Easee

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Easee på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Easee

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye