Statens vegvesen

Natt til 3. april blir lyset slukket på E18 Sannidal–Østerholt i Telemark

Del

Fra natt til 3. april til 15. oktober slukker Statens vegvesen lyset om natten på E18 Sannidal–Østerholt sør i Telemark for å skåne insektene.

Vei med brøytestikker
Illustrasjonsbilde: Mørket senker seg i Drivdalen Knut Opeide Statens vegvesen

– I april våkner insektene til liv og i oktober går de i dvale. Naturen yrer av liv i denne delen av året, derfor har vi valgt denne perioden for å teste ut et tiltak der vi slukker veilys, sier rådgiver Erling Fjeldaas i Klima og miljøseksjonen i Statens vegvesen.

Slukker lyset på 5 km

Strekningen E18 Sannidal–Østerholt er en av fire ulike strekninger i et prøveprosjekt, hvor lyset blir slukket for å skåne insektene. Strekningen er på 5 km og går for det meste gjennom skog. Området har også mye myr og elver. Strekningen har fartsgrense 90 km/t og en gjennomsnittlig trafikkmengde på 7 000 kjøretøy i døgnet.

De andre tre strekningene er rv. 15 Bismo sentrum–Storøye i Sjåk kommune i Innlandet, rv. 9 Homstean–Skarpengland i Vennesla i Agder og fv. 2962 Sky-krysset–Gamle Solum kontrollstasjon i Larvik.

– Lysene slukkes fra kl 00:00 – 05:00, en tid på døgnet da det er lite trafikk på veien. Veistrekningene er valgt fordi veilyset på disse har antatt høy negativ effekt på naturen. Trafikksikkerhetsrevisorer i Statens vegvesen har bistått i arbeidet med å velge ut strekningene. Sentralt i utvelgelsen er at vi har tatt hensyn til lokale forhold og unngått strekninger med viltpassasjer og hull i viltgjerder. Det er satt opp informasjonsskilt som varsler trafikantene om nattslukking, forteller Erling Fjeldaas.

Lysforurensing er en medvirkende faktor til insektdød

– Insekter blir negativt påvirket av veibelysning. Konsekvensene er for eksempel at de svirrer rundt lyskildene, skyr vekk fra viktige leveområder eller ikke ser himmellegemer som de er avhengige av for å orientere seg. Lysforurensning er et stort problem som globalt øker med 10 prosent i året, og er en medvirkende faktor til nedgangen av insekter, forteller Erling Fjeldaas.

Hvert år de siste 25–30 årene har den totale mengden insekter i verden falt med 2,5 prosent årlig, viser en global rapport. Pollinerende insekter har en viktig funksjon i økosystemene. De pollinerer, bryter ned organisk materiale og er mat for andre dyr. Ifølge Artsdatabanken er 24 prosent av alle pollinerende insekter i Norge på Rødlista og står dermed i fare for å dø ut. Forsvinner insektene, vil økosystemene kollapse.

Pilotprosjekt

Lysslukkingen er et pilotprosjekt i samarbeid med Vestfold fylkeskommune for å redusere veibelysningens negative effekt på naturen og særlig på flyvende innsekter. Prøveprosjektet er en del Vegvesenets forskning på lysforurensing og skal øke kunnskapen om de negative konsekvensene av veilys og hvilke tiltak vi kan gjennomføre.

I tillegg til å redusere lysforurensing, skal pilotprosjektet blant annet teste praktisk gjennomførbarhet, hvilke vurderinger som må ligge til grunn for valg av strekninger, eventuelle avbøtende tiltak og hvordan det skal fungere.

Nattslukking er utbredt i flere andre europeiske land og særlig i England. Ut fra en føre-var-vurdering er det et anbefalt tiltak å gjennomføre.

Forsker for å øke kunnskapen om lysforurensning

Statens vegvesen har siden 2021 samarbeidet med NIBIO og Universitetet i Sørøst-Norge for å øke kunnskapen om de negative effektene av lysforurensning fra veibelysning, og da særlig effekten på insekter.

Les også: Lysforurensning | Statens vegvesen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vei med brøytestikker
Illustrasjonsbilde: Mørket senker seg i Drivdalen
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye