Samfunnsbedriftene

Kysten er NTP-taperen

Del

– Selv om regjeringen viderefører tradisjonen med å overby den foregående transportplanen, er det en historisk svak satsing på kystinfrastruktur, sier daglig leder Bernt Lind-Aaby i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK). 

Bernt Lind-Aaby i halvfigur med Stortinget i bakgrunnen.
Daglig leder Bernt Lind-Aaby i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) Jill Johannessen Samfunnsbedriftene

Regjeringen la i dag fram ny Nasjonal transportplan (NTP) som skal gjelde for perioden 2025-2036. Den blir ikke veldig godt mottatt av de 84 norske kommunene som utgjør Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK).

– Regjeringen har bygget opp store forventninger med løfter om vekst i distriktene og tryggere veier gjennom en satsing på fylkesveier og en satsing på kystinfrastruktur. Dessverre ser det ut til at løftene om vekst er glemt, sier Lind-Aaby.

Kystforvaltningens andel av transportplanen som ble lagt fram i dag, er nemlig redusert fra foregående plan. 

– Det er svært skuffende at det ikke er en større satsing på å utnytte potensiale i vår viktigste næringsvei langs kysten. Det er bra at vi skal ta vare på det vi har snarere enn å bygge nytt, men i dette må det også ligge at vi skal utnytte den vedlikeholdsfrie veien på havet, sier Lind-Aaby.

Det legges opp til en økning i tilskudd til fylkesveiene i transportplanen. 

– Vi registrerer at regjeringen sier at de vil bruke mer penger på fylkesveiene. Samtidig er økningen marginal i forhold til gjeldende NTP, siden økningen i stor grad spises opp av prisstigning. 

– Det er en stor utfordring at de fleste næringstransporter starter på en dårlig fylkesvei. Samtidig er det 90 prosent høyere risiko for å bli drept på en fylkesvei enn en riksvei, sier Lind-Aaby. 

– Nå må Stortinget vise ansvar å sikre at vi får mer samferdselsinvestering der verdiene skapes, og en plan som bidrar til vekst og trygg transport langs kysten.

Mer informasjon

Bernt Lind-Aaby
930 24 060
bernt.aaby@havn.no

Nøkkelord

Kontakter

Medlemmene i NFKK dekker store deler av havområdet langs den norske kystlinjen fra Nordkapp i nord til Farsund i sør. Per i dag har vi over 75 medlemmer og vi blir stadig flere i nettverket.

Følg pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samfunnsbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye